Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το νέο εθνικό διαστημικό φορέα που ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αντικαθιστώντας τον πολύπαθο Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛ.Δ.Ο.).
Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου, αρμόδιου για τη στρατηγική της χώρας στον τομέα του διαστήματος. Το νέο ΕΛΚΕΔ θα βρίσκεται σε συστηματική συνεργασία με την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, θα λειτουργεί με βάση τα διεθνή πρότυπα, με αξιολόγηση και αξιοκρατία, μακριά από πρακτικές χειραγώγησης και προσωπικές ατζέντες, σαν αυτές που όλοι ζήσαμε το Μάρτιο του 2018, έπειτα από καταγγελίες διακεκριμένων επιστημόνων για πολιτικές παρεμβάσεις.
Είναι γνωστό, επίσης, ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ώστε το νέο Κέντρο Διαστήματος να έχει έδρα στην πόλη της Καλαμάτας. Ιδιαίτερα την περίοδο 2012 – 2015 επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά είχαν δρομολογηθεί σημαντικά βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Προς αυτόν το σκοπό έχουν κινηθεί τόσο ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος με παλαιότερο ψήφισμά του έχει προτείνει να αναλάβει τη δωρεάν υποστήριξη του Κέντρου σε υποδομές (γραφεία, αίθουσες εκδηλώσεων), όσο και διακεκριμένοι επιστήμονες, όπως ο Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος, επιστήμονας της NASA και επικεφαλής της ομάδας των νέων Ελλήνων επιστημόνων, που δημιούργησαν τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο Λ-sat.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την έμπρακτη υποστήριξη της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως έδρας του ΕΛΚΕΔ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, κατά την οποία ο κ. Μαντάς είχε την ευκαιρία να εκθέσει τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας ως έδρα του ΕΛΔΕΚ, όπως η λειτουργία του αεροδρομίου και του εθνικού δρόμου, η εγγύτητα της πόλης στην Αθήνα, καθώς και η ύπαρξη επιστημονικών δομών.
Από την πλευρά του, ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι είναι αρχικά θετικός στη συζήτηση για την έδρα του ΕΛΔΕΚ στην Καλαμάτα, ωστόσο λόγω άλλων προτεραιοτήτων και υποχρεώσεων του υπουργείου, η σχετική συζήτηση, τόσο για την έδρα του οργανισμού όσο και για τη στελέχωσή του, θα προγραμματιστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους.
Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι ανάλογου τύπου θέματα συνήθως βρίσκουν εμπόδια όσον αφορά στην εύκολη μετάβαση επιστημόνων στην έδρα του οργανισμού, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δύναται να αντιμετωπιστεί θετικά στην περίπτωση της Καλαμάτας.