–Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης-Ξενώνας φιλοξενίας φοιτητών- Προγραμματισμός για λειτουργία κινητής ομάδας εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών
Μια πολύτιμη δομή για παιδιά και οικογένειες θα προστεθεί στις υπάρχουσες στην Καλαμάτα τους επόμενους μήνες. Πρόκειται για το «Χαμόγελο του Παιδιού». Αυτό το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης του Οργανισμού θα γίνει πράξη έπειτα από δωρεά των Μίνας Σπυροπούλου-Καρέλια και της κόρης της Ιωάννας, που προσέφεραν ένα κεντρικό οικόπεδο, καθώς και χρήματα για την ανέγερση κτηρίου.
Μιλώντας με τον πρόεδρό του, Κώστα Γιαννόπουλο, μας είπε ότι μπορεί το «Χαμόγελο» μέχρι σήμερα να μην είχε δομή στην Καλαμάτα, όμως πάρα πολλές φορές έχει παρέμβει σε περιστατικά που αφορούν στην περιοχή. Εφεξής, όταν ξεκινήσει η δομή, οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες, αποτελεσματικότερες και συνεχείς.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» φτάνει και επίσημα στην Καλαμάτα…
Πλέον φτάνει και με τη φυσική παρουσία, δηλαδή των συνεχών δράσεων, κάποιες εκ των οποίων προσφέρονταν στα παιδιά και τις οικογένειές τους από τους γειτονικούς νομούς που λειτουργεί το «Χαμόγελο», όπως, για παράδειγμα, της Ηλείας.
Άρα, μέχρι σήμερα υπάρχει μια ανοιχτή συνεργασία με τοπικούς φορείς, οπότε δε θα βρεθούμε ξαφνικά στην περιοχή. Ήταν επιθυμία μας να είμαστε στη Μεσσηνία, όπως και δική μου επιθυμία. Μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ σε ένα χώρο που κάποτε, ως παιδί, ζούσα ξένοιαστα χρόνια με τον παππού και τη γιαγιά στην παραλία της Καλαμάτας.
Το «Χαμόγελο» πλέον, χάρις στη δωρεά των Μίνας Σπυροπούλου-Καρέλια και της κόρης της Ιωάννας, αποκτά στέγη στην πόλη της Καλαμάτας.
Ουσιαστικά αυτή η δωρεά ξεκίνησε με το οικόπεδο που μας προσφέρθηκε, ενώ δόθηκε και κάποιο χρηματικό ποσό για να αρχίσουν οι εργασίες.
Η δομή της Καλαμάτας…
Θα είναι ένα τετραώροφο σύγχρονο κτήριο στο κέντρο της Καλαμάτας, το οποίο θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του «Χαμόγελου» που λειτουργούν σε άλλες πόλεις και νομούς της χώρας.
Το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι θα καλύπτεται οικονομικά η λειτουργία του από την οικογένεια. Έτσι, θα έχουμε «μιαν ανάσα», προκειμένου να λειτουργήσει όλο αυτό στην Καλαμάτα, μιας και τα έξοδα για να λειτουργεί όλο αυτό 24 ώρες το 24ωρο είναι τεράστια. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά, λόγω του χώρου και των δυνατοτήτων του, θα υπάρξει μια δομή σε μια περιοχή που έχει φοιτητές, προκειμένου να φιλοξενούνται. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους στο ξεκίνημα της ζωής τους, κάτι που ήδη κάνουμε με παιδιά που μεγαλώνουν στα σπίτια του «Χαμόγελου».
Η φοιτητική αυτή στέγη θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα;
Μάλιστα. Θα απευθύνεται σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες. Δε θέλω να αναφέρω τι είδους δυσκολίες, αφού δε μου αρέσει να βάζω κατηγορίες στους ανθρώπους.
Τα παιδιά, ας πούμε, όμως, που μεγαλώνουν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» τα στηρίζουμε μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Αυτό, δυστυχώς, δε γίνεται από όλους τους φορείς, όπως και από κάποιες οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει σε μια άλλη πόλη. Έτσι, λοιπόν, θα δημιουργήσουμε στην Καλαμάτα μια εστία και σε αυτή θα μπορούν να μείνουν περίπου 25 φοιτητές. Ουσιαστικά θα έχουν μια οικογενειακή ζωή, αφού στόχος μας είναι να νιώθουν εκεί σαν οικογένεια.
Κάποια παραπάνω στοιχεία για τη δομή και τις υπηρεσίες που θα παρέχονται;
Στη συγκεκριμένη δομή θα στηθεί το κέντρο άμεσης κοινωνικής και ιατρικής επέμβασης. Άρα, θα υπάρχει ένα τηλεφωνικό κέντρο με επαγγελματίες που θα συνδέεται με όλα τα κέντρα της χώρας. Πρόκειται, δηλαδή, για μια αυτόματη διαδικασία. Όταν κάποιος καλέσει στο 1056, θα πηγαίνουν από την εκεί δομή, ενώ μέχρι σήμερα έρχονταν από τους γειτονικούς νομούς.
Πλέον θα πηγαίνουν από το κέντρο της Καλαμάτας, θα φτάνουν στο χώρο, θα αντιμετωπίζουν, για παράδειγμα, περιστατικό παιδιού που δηλώνει αυτοκτονία, μια έκτακτη κατάσταση.
Και να σας πω κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχω ανακοινώσει… Είναι στον προγραμματισμό μας για την Καλαμάτα η λειτουργία κινητής ομάδας εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών.
Η μονάδα αυτή θα έχει ως βάση το κτήριο της Καλαμάτας και θα είναι ενταγμένη στο «Χαμόγελο», με προσωπικό, ενώ η λειτουργία θα ρυθμίζεται από αυτό, στο πλαίσιο βέβαια του ΕΚΑΒ. Έτσι, όταν θα καλείται, θα καλύπτει ανάγκες νεογνών που αυτή τη στιγμή παραμένουν ακάλυπτες.
Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι έχω δει νεογνό να μεταφέρεται από την Καλαμάτα σε θερμοκοιτίδα που δεν είναι κατάλληλη για μωρό που είναι σε κίνδυνο, αλλά για να μπει ένα παιδάκι για λίγο. Αποτέλεσμα του παραπάνω παραδείγματος είναι να κινδυνεύουν οι ζωές των παιδιών.
Παράλληλα, στην Καλαμάτα θα λειτουργεί Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης που θα ασχολείται με εξαφανίσεις παιδιών και ενηλίκων. Επίσης, θα αντιμετωπίζονται θέματα κακοποίησης, βίας, μπούλινγκ, ενώ θα λειτουργήσει κέντρο στήριξης παιδιών και οικογένειας.
Καθημερινά θα στηρίζουμε οικογένειες με την ολιστική προσέγγιση που έχουμε, δηλαδή όλη την κάλυψη των αναγκών μιας οικογένειας και όχι απλά με κάποια τρόφιμα επιβίωσης.
Θα παρέχουμε εκπαιδευτική στήριξη, όπως και ψυχολογική και ιατρική, καλύψεις που ήδη κάνουμε και στην περιοχή.
Θέλω να προσθέσω ότι υπάρχουν ήδη πολλά παιδιά και οικογένειες που καλύπτονται και έρχονται στα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου το «Χαμόγελο» με τους ανθρώπους του εκεί αντιμετωπίζει τα διάφορα θέματα. Καμιά φορά, πέραν των προβλημάτων υγείας, υπάρχουν και άλλα προβλήματα, όπως επιβίωσης. Χωρίς να ξέρει κανείς, μη θέλοντας το «Χαμόγελο» να χαλαστεί η αξιοπρέπεια κάποιων ανθρώπων, ήταν εκεί.
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις των παιδιών- εθελοντών που λειτουργούν και σε άλλες δομές, είναι ότι τα παιδιά θα δημιουργούν, θα κάνουν εθελοντισμό, θα συναντιούνται και θα μιλούν με άλλα παιδιά της Ευρώπης και του κόσμου, θα αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα σε διάφορες χώρες και συμβούλια.
Κίνηση γενικότερα υγιή, που φέρνει τα παιδιά κοντά, κίνηση που έχει γίνει πραγματικότητα έπειτα από σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του «Χαμόγελου» και του υπουργείου Παιδείας. Έτσι, μέσα από πιστοποιημένες διαδικασίες, το «Χαμόγελο» είναι κοντά στα παιδιά στα σχολεία.
Πότε υπολογίζεται να ξεκινήσει αυτή η νέα δομή;
Δεν μπορώ να απαντήσω ακριβώς για το πότε, αλλά αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι σε λιγότερο από ένα χρόνο, μιας και τα χρήματα υπάρχουν. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, όπως και οι μηχανικοί, είναι απλά το τυπικό κομμάτι και έτσι θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος καθυστέρησης.
Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι από όλη αυτή την κίνηση και θεωρούμε ότι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει η δομή, γιατί μέσω αυτής δε θα καλυφθεί μόνο η Καλαμάτα και η Μεσσηνία, αλλά και η υπόλοιπη περιοχή στην οποία υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα κάλυψης.
Η Μεσσηνία είναι ένας νομός που απασχολεί συχνά με περιστατικά το «Χαμόγελο»;
Υπάρχουν και στη Μεσσηνία περιστατικά, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή τα καλύπτουμε, αλλά χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη κίνηση. Πρέπει, δηλαδή, να είσαι εκεί για να έρθει η οικογένεια να σου χτυπήσει την πόρτα και να σου πει ότι έχει πρόβλημα με το παιδί της, το παιδί το ίδιο να σε αναζητήσει κ.λπ.
Αυτά είναι πιο άμεσα, όπως και οι γενικότερες υπηρεσίες που προσφέρουμε που δεν μπορεί να γίνουν από μακριά. Κατά καιρούς, βέβαια, έχουμε οικογένειες που στηρίζουμε στη Μεσσηνία, όπως και οι άνθρωποι εκεί μας στηρίζουν. Για παράδειγμα, σε πολλά ελαιοτριβεία υπάρχει ένα μπιτόνι και όποιος θέλει μπορεί να προσφέρει λάδι για το «Χαμόγελο».
Γενικότερα βλέπουμε ότι ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία τη φυσική παρουσία του «Χαμόγελου» στην Καλαμάτα. Ήταν κάτι που μας έλεγαν χρόνια τώρα, απλά δεν είχαν τύχει οι συγκυρίες.
Το Χαμόγελο είναι ανοιχτό σε συνεργασίες; Το ρωτάω γιατί στην πόλη ήδη υπάρχουν δομές αλλά και εθελοντικές ομάδες που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται με όλους τους φορείς που είναι στη νοοτροπία του, δηλαδή να προσφέρεις χωρίς να δημιουργείς καταστάσεις. Εμείς στηρίζουμε άλλους 45 φορείς με παιδιά. Όταν, για παράδειγμα, λάβουμε τρόφιμα που είναι παραπάνω από αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, θα τα δώσουμε σε άλλους φορείς που ασχολούνται με παιδιά.
Για εμάς πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλα τα παιδιά έχουν την ίδια αξία, άρα δεν τα ξεχωρίζουμε.
Σίγουρα με φορείς και συλλόγους που ήδη κάνουν κάτι αντίστοιχο, θα υπάρξει συνεργασία, όπως και με άλλους εθελοντικούς φορείς, π.χ. τον Ερυθρό Σταυρό, Ομάδες Διάσωσης κ.λπ. Όπως είπα, στην Καλαμάτα θα υπάρξει και Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης. Έτσι, λοιπόν, όλοι μαζί θα συνεκπαιδευτούμε, μαζί με την Αστυνομία, αλλά και την Πολιτική Προστασία. Γενικότερα πρόκειται για ένα συγκοινωνούν δοχείο με κοινό σκοπό.
Συχνά ακούμε για προβλήματα που αντιμετωπίζετε από το κράτος, όπως, για παράδειγμα, με τον ΕΝΦΙΑ που καλείστε να πληρώνετε.
Δυστυχώς, διαχρονικά δεν είχαμε αρωγό το κράτος. Δε θέλω να φανεί πολιτικό αυτό, αφού είμαστε μακριά από κομματικές εξαρτήσεις. Αυτή τη στιγμή μιλάμε με κάποιους υπουργούς. Είναι η πρώτη φορά που μας δίδεται αυτή η δυνατότητα και φαίνεται ότι βγάζουμε κάποια άκρη σε επίπεδο συζητήσεων. Οι συζητήσεις είναι καλές, αλλά εμείς θα περιμένουμε να δούμε και πράξεις.
Δε θα ήταν ιδανικό για ένα κράτος να έχει σύστημα πρόνοιας και υγείας και να μην υπάρχει ανάγκη από φορείς σαν το «Χαμόγελο του Παιδιού»;
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, υπάρχουν φορείς σαν το δικό μας που καλύπτουν άλλες ανάγκες.
Μπορεί, για παράδειγμα, ένα παιδί ή ένας γονιός να τηλεφωνούσε γιατί έχει ανάγκη για κάποια θέματα, εμείς, λοιπόν, το παραπέμπαμε στην τάδε υπηρεσία. Όμως, η τάδε υπηρεσία δε λειτουργούσε ή δεν ανταποκρινόταν, οπότε έπαιρνε ξανά σε εμάς. Έτσι, μπήκαμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε υποδομές. Μάλιστα, κάποιες από αυτές δεν είναι γνωστές, όπως, για παράδειγμα, η νοσηλεία κατ’ όικον.
Επίσης, στηρίζουμε οικογένειες με 23.000 παιδιά. Αυτά δεν είναι γνωστά, γιατί εμείς απλά δε θέλουμε να εκτεθούν οι οικογένειες στη βορά μιας διαδικασίας. Πολλές δράσεις δεν είναι γνωστές, γιατί δε θέλουμε να είναι γνωστές.
Ένα μήνυμα προς τους γονείς γενικότερα…
Αυτό που έχω παρατηρήσει και θέλω να επισημάνω είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει οι δρόμοι της τεχνολογίας για τα παιδιά, αλλά παράλληλα έχουν υπάρξει προβλήματα και παγίδες.
Στο παρελθόν μπορούσες να πεις σε ένα παιδί «μην πας στο τάδε σημείο της πόλης γιατί είναι κακόφημο και επικίνδυνο» κ.λπ. Σήμερα ο γονιός δεν μπορεί να το πει αυτό τόσο άνετα στα παιδιά του, μιας και οι κακοτοπιές από το διαδίκτυο είναι πάρα πολλές, οι επιρροές πολλές, ενώ η βία έχει αυξηθεί, όπως και το μπούλινγκ. Έτσι όλοι καλούμαστε, ως κοινωνία και ως γονείς, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε υγιείς τρόπους για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω φαινόμενα.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τη σχολική κοινότητα, ενώ οι γονείς να συνεργάζονται. Αν, για παράδειγμα, ένα παιδί δημιουργεί προβλήματα, να καθίσει μαζί του στο τραπέζι και όχι να καλέσει την Αστυνομία. Η Αστυνομία και ο εισαγγελέας δεν είναι οι κατάλληλοι για να δώσουν τη λύση σε θέματα που αφορούν παιδιά μέσα στη σχολική κοινότητα. Άρα, λοιπόν, υπάρχουν τρόποι, αλλά για να λειτουργήσουν χρειάζεται ένωση δυνάμεων, κυρίως των γονιών, αλλά και των εκπαιδευτικών. Από όλους αυτούς θέλουμε να είναι πιο κοντά στα παιδιά, έστω να συνεργάζονται και να ενημερώνονται για πράγματα που τους συμβαίνουν.
ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ
-Για τη δωρεά των κ.κ. Μίνας Σπυροπούλου-Καρέλια και Ιωάννας Καρέλια οικοπέδου στην Καλαμάτα
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί από καρδιάς τις κ.κ. Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια και Ιωάννα Καρέλια για τη δωρεά οικοπέδου στην Καλαμάτα (θέση «Ποταμιά»). Στη συγκεκριμένη έκταση πρόκειται να ανεγερθεί κτήριο, το οποίο θα στεγάσει Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης του Οργανισμού, μέσα από το οποίο θα υποστηρίζονται ουσιαστικά και ολιστικά οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που διαβιούν στο Νομό Μεσσηνίας και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ξενώνας για τη φιλοξενία σπουδαστών και φοιτητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.
Η δωρεά έγινε στη μνήμη των αξιαγάπητων ΙΩΑΝΝΗ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ, καπνοβιομήχανου και της συζύγου του ΝΑΥΣΙΚΑΣ Ι. ΚΑΡΕΛΙΑ-ΚΑΙΣΑΡΗ, τέως προέδρου της «Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ», ιδρύτριας και τέως προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, γονέων του αειμνήστου Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια, συζύγου και πατέρα των δωρητριών.
Χάρη στην πολύτιμη αυτή δωρεά των κ.κ. Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια και Ιωάννας Καρέλια, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πάντα πιστό στην Αποστολή και τις Αξίες του, θα αποκτήσει και φυσική παρουσία στο Νομό Μεσσηνίας, αναπτύσσοντας, έτσι, περαιτέρω τις δράσεις υποστήριξης και τις υπηρεσίες που παρέχει σε κάθε παιδί και οικογένεια.
-Για τη δωρεά της κας Μίνας Σπυροπούλου-Καρέλια ποσού 150.000 ευρώ
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην κα Μίνα Σπυροπούλου-Καρέλια για τη δωρεά του ποσού των 150.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη μελέτη ανέγερσης του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής και Ιατρικής Επέμβασης του Οργανισμού, καθώς και του ξενώνα για τη φιλοξενία σπουδαστών και φοιτητών που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.
Χάρη στην πολύτιμη δωρεά της κας Μίνας Σπυροπούλου-Καρέλια, θέτουμε σε έναρξη τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε άμεσα να προσφέρουμε στα παιδιά του Νομού Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής ουσιαστικές υπηρεσίες στους κρίσιμους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση