Ένοχοι αγρότης, δύο εστιάτορες και αρχιτέκτονας για διακίνηση ναρκωτικών στην Πυλία

Ένοχοι αγρότης, δύο εστιάτορες και  αρχιτέκτονας για διακίνηση ναρκωτικών στην Πυλία

Ελάχιστη μείωση στις πρωτόδικες ποινές τους άκουσαν χθες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας τέσσερις κατηγορούμενοι (για τον πέμπτο διαχωρίστηκε η υπόθεση καθώς παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης) για συμμετοχή σε συμμορία και διακίνηση ναρκωτικών.
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το 2013, όταν η Αστυνομία έπειτα από πολύμηνη έρευνα και παρακολουθήσεις τηλεφώνων είχε προχωρήσει στη σύλληψη συνολικά 11 ατόμων, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν ναρκωτικά σε Μεσσηνία και Ηλεία.
Οι συγκεκριμένοι τέσσερις κατηγορούμενοι κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν στη μία ομάδα. Πρωτόδικα, από τους εννέα που είχαν καθίσει στο εδώλιο, είχαν κριθεί ένοχοι οι πέντε, με την κατηγορία από εγκληματική οργάνωση να αλλάζει σε συμμορία για διακίνηση ναρκωτικών.
 
Διακίνηση και καλλιέργεια
Όπως κατέθεσε αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, έρευνες για τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους είχαν πραγματοποιηθεί σε περιοχές της Πύλου, της Χώρας, της Κορώνης και της Φοινικούντας και σε σπίτια, αποθήκες και καταστήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 1.455 γραμμάρια χασίς, μικροποσότητα κοκαΐνης, 4.830 ευρώ, 4 ζυγαριές ακριβείας, 13 κροτίδες, 13 κινητά τηλέφωνα και πλήθος καρτών SIM.
Επίσης, σε σπίτι στην Κορώνη είχε βρεθεί μια εξοπλισμένη καλλιέργεια χασίς, η οποία αποτελούνταν από 91 φυτά, μία λάμπα φωτισμού, αυτόματους μετρητές για πότισμα, καθώς και αυτόματα δίκτυα ύδρευσης.
Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε το 2012, όταν εντοπίσθηκε «ορφανή» χασισοφυτεία με 992 δέντρα στην αγροτοδασική περιοχή «Κόκκινα Πατερά» στην Τριφυλία. Οι αστυνομικοί τη συνέδεσαν με άτομο που είχε κατηγορηθεί στη  δεύτερη ομάδα που εξαρθρώθηκε τότε και δόθηκε εντολή για παρακολούθηση του τηλεφώνου του. Από τις συνομιλίες που είχε άρχισαν να προκύπτουν στοιχεία για άλλα άτομα, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να συνειδητοποιήσει ότι είχε να κάνει με δύο ομάδες (μία στην Πυλία και μία στην Τριφυλία) που ασχολούνταν με τη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και την καλλιέργεια. Το Φεβρουάριο του 2013, με ταυτόχρονες μεγάλες επιχειρήσεις στη μισή Μεσσηνία, προχώρησε στις συλλήψεις.
Ο μάρτυρας αστυνομικός εξήγησε ότι από τις συνομιλίες προέκυπτε ότι γινόταν πώληση ναρκωτικών σε διάφορα άτομα. Για την υδροπονική καλλιέργεια κατέθεσε ότι τα 91 φυτά βρίσκονταν σε ανάπτυξη, είχαν 5 εκατ. ύψος και σε λίγες εβδομάδες η καλλιέργεια θα ήταν έτοιμη. Εκτίμησε, επίσης, ότι κάθε φυτό θα έδινε τουλάχιστον μισό κιλό χασίς, το οποίο θα μπορούσε να πουληθεί από 3.000 έως 5.000 ευρώ το κιλό.
 
Συμμορία και διακίνηση
Κατά τη χθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης παρέστη μόνο ο αγρότης κατηγορούμενος, με τους άλλους τρεις να έχουν εξουσιοδοτήσει δικηγόρους.
Ο κατηγορούμενος αγρότης αρνήθηκε στην απολογία του ότι υπήρξε ποτέ οργάνωση ή συμμορία ή ότι υπήρξε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από τα ναρκωτικά. Παραδέχθηκε τη διακίνηση ναρκωτικών, όχι με χρήματα, αλλά με φίλο του ως αντάλλαγμα μεταξύ χρηστών. Όπως είπε, κάνει χρήση ναρκωτικών από νεαρή ηλικία και με τον εστιάτορα κουμπάρο του, που ήταν ο δεύτερος κατηγορούμενος, είχαν προμηθευτεί χασίς για δική τους χρήση. Κάθε εβδομάδα, όπως είπε, αγόραζε 50-100 γραμμάρια χασίς. Τόνισε πως δεν είναι ανεπάγγελτος, έχει εισοδήματα και εργασία. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση της Έδρας, καθώς τώρα είναι κρατούμενος, είπε ότι είναι φυλακή για άλλη υπόθεση ναρκωτικών.
Το δικαστήριο και σε δεύτερο βαθμό τον έκρινε ένοχο για συμμετοχή σε συμμορία, αγορά, κατοχή, πώληση και μεταφορά ναρκωτικών, αλλά και κατοχή κροτίδων και του επέβαλε συνολικά ποινή καθείρξεως 11 ετών και 1 μήνα. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 13 ετών και 1 μήνα.
Ο εστιάτορας κουμπάρος του πρώτου κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία, αγορά, κατοχή, πώληση και άμεση συνέργεια σε μεταφορά ναρκωτικών ως τοξικομανής και του επιβλήθηκε φυλάκιση 4 ετών με αναστολή. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 6 ετών.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος εστιάτορας, στο σπίτι του οποίου είχε βρεθεί καλλιέργεια 91 χασισόδεντρων, κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό για συμμετοχή σε συμμορία, αγορά, κατοχή, και καλλιέργεια ως τοξικομανής και του επιβλήθηκε φυλάκιση 7 ετών με αναστολή. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 8,5 ετών.
Τέλος, στον κατηγορούμενο αρχιτέκτονα αναγνωρίσθηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του επιβλήθηκε φυλάκιση 4 ετών για διακίνηση ναρκωτικών.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη