Δύο επισκέψεις μέσα σε μόνον μία εβδομάδα (του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Πεκίνο και του προέδρου της Κίνας Σιν Ζιπίνγκ στην Αθήνα) αποτελούν ένα εντυπωσιακό γεγονός από μόνο του, πέραν των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Πεκίνο (η Ελλάδα ήταν τιμωμένη χώρα στη μεγάλη εξαγωγική έκθεση της Κίνας) είχε ούριο τον άνεμο, καθώς τις ίδιες ημέρες και για τους ίδιους λόγους βρέθηκε στο Πεκίνο και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ε. Μακρόν.
Ο κ. Μακρόν συμπεριφέρθηκε στους Κινέζους ως «πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και δέσμευσε μόνος του την Ευρώπη με μια σειρά συμφωνίες με την Κίνα (αφού προηγουμένως έκλεισε για τη Γαλλία 40 διμερείς συμφωνίες). Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε, επομένως, κανέναν λόγο να μην ακολουθήσει «το δρόμο Μακρόν προς το Πεκίνο», για να επωφεληθεί η Ελλάδα αμέσως από «τη Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ Ε.Ε.- Κίνας (100 για κάθε πλευρά), που αφορά κυρίως στην προστασία από τυχόν απόπειρες απομίμησης αγροτικών προϊόντων της κάθε πλευράς- μια προσπάθεια που κρατά 10 ολόκληρα χρόνια και έκλεισε μόλις αυτή την εβδομάδα.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ευρωπαϊκά προϊόντα «γκουρμέ» των ευρωπαϊκών χωρών, αφού ολόκληρη η ευρωπαϊκή παραγωγή τους είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες των Κινέζων καταναλωτών στο σύνολό τους…
Έτσι ελληνικά προϊόντα όπως η φέτα, οι ελιές Καλαμών, το ούζο, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά της Σάμου και το λάδι Λασιθίου θα εισάγονται στην Κίνα ως αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα, ενώ ο κατάλογος των «γκουρμέ» προϊόντων θα ανοίξει ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες (σ.σ. ήδη έχει προστεθεί ο κρόκος Κοζάνης).
Αξίζει να αναφερθεί ότι τη μερίδα του λέοντος σε αυτό τον ευρωπαϊκό κατάλογο 100 προϊόντων κατέχει η Γαλλία με τα κρασιά και τα τυριά της, η Γερμανία με κρασιά και μπύρες, η Ιταλία με τα τυριά. Επομένως, έχει ανοίξει ο δρόμος και για τα ελληνικά κρασιά και τυριά προς την Κίνα. Επαφίεται στους Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες να αδράξουν την ευκαιρία για τα ελληνικά «γκουρμέ» προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές αγροτο-διατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στην Κίνα ( 12,8 δισ. ευρώ ετησίως) με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.
Εν ολίγοις, το εντυπωσιακό άνοιγμα της Ε.Ε. στην Κίνα αποτελεί μία έμμεση αλλά σταθερή απάντηση της Ευρώπης στην απειλητική πολιτική Τραμπ να επιβάλει υπέρογκους δασμούς στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα στις ΗΠΑ.
Η επίσκεψή του προέδρου της Κίνας αμέσως μετά στην Αθήνα, ήταν άκρως εντυπωσιακή με τις 16 διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν και κατ’ ουσία ήταν το μάννα εξ ουρανού που περιμένει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Από τις συμφωνίες αυτές τρεις κατηγορίες έχουν ιδιαίτερη σημασία.
*Η Συμφωνία για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αφού παραμεριστούν τα εμπόδια, έτσι ώστε ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό λιμάνι εισαγωγής κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.
* Η ίδρυση υποκαταστήματος της Bank of China (4ης μεγαλύτερης Τράπεζας στον κόσμο). Είναι οφθαλμοφανές ότι μέσω της Τράπεζας αυτής θα διευκολυνθούν τα μάλα οι Κινέζοι επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» μέσω της αγοράς ελληνικών ακινήτων.
Η ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου της Κίνας ICBC στην Αθήνα, ώστε να διευκολυνθούν τα κινεζικά σχέδια για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα.
*Ο τομέας της ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί τον επόμενο, αν όχι μεγαλύτερο, τουλάχιστο ίσο, με την COSCO, στόχο της Κίνας στην Ελλάδα. Ως γνωστόν, το Πεκίνο έχει ήδη «βάλει πόδι» στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας, αφού η κρατική State Grid κατέχει ήδη το 24% του ΑΔΜΗΕ. Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, το Πεκίνο θέλει να αυξήσει το μερίδιό του στον ΑΔΜΗΕ και κυρίως να εμπλακεί στα ενεργειακά σχέδια για την Κρήτη, προτείνοντας να… υιοθετήσει την Αριάδνη, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Αττικής. Το Πεκίνο ακόμα θέλει να έχει μεγάλο μερίδιο στην κατασκευή ηλιοθερμικού πάρκου στη Σητεία μέσω του κινεζικού κολοσσού China Energy Engineering Group. Θέλει ακόμα να έχει μερίδιο στα αιολικά πάρκα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, καθώς και στη διαχείριση απορριμμάτων σε Πελοπόννησο και Κεντρική Μακεδονία.
Όλο αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας- Κίνας έχει ένα σταθερό «εχθρό». Αυτός δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ, οι οποίες με όλους τους τρόπους και δημόσια- βλέπε δηλώσεις Πομπέο στη Αθήνα- αντιτίθενται σφόδρα στα ελληνο-κινεζικά σχέδια. Αυτή την στάση υπενθύμισε στον Κ Μητσοτάκη ο κ. Πομπέο μόλις ο πρώτος επέστρεψε από την Κίνα..
Της Κύρας Αδάμ