Ανατροπή στο Στρατό Ξηράς – Τι αλλάζει στην κατάταξη για τη θητεία

Ανατροπή στο Στρατό Ξηράς – Τι αλλάζει στην κατάταξη για τη θητεία

Το τελευταίο διάστημα, υπήρχε προβληματισμός στον ελληνικό στρατό από τις αιτήσεις κατάταξης για την φετινή ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, καθώς ο αριθμός τους ήταν διπλάσιος από τον συνηθισμένο
Με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείου Στρατού ενημερώνει ότι ο αριθμός των Εκπαιδευτικών Σειρών Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) για τον Στρατό Ξηράς (ΣΞ), επανακαθορίζεται από τέσσερις (4) σε έξι (6) κατ’ έτος, με έναρξη εφαρμογής από την 2020 Α΄ΕΣΣΟ.
Ουσιαστικά, ο αριθμός των εκπαιδευτικών σειρών των φαντάρων αλλάζει ξανά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο – οι ΕΣΣΟ είχαν μειωθεί από 6 σε 4 μόλις τον Ιανουάριο του 2019 – και η βασική αιτία είναι ότι υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον από νέους να ξεκινήσουν τη θητεία τους τον Νοέμβριο, ενώ αντίστοιχα υπήρξε πολύ μικρό τον περασμένο Μάιο.Στόχος της μείωσης τον ΕΣΣΟ τον περασμένο Ιανουάριο ήταν  η επίτευξη ισοκατανομής μεταξύ των κατατασσόμενων οπλιτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η βέλτιστη λειτουργία των Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων της παραμεθορίου, η αποδοτικότερη εκπαίδευση και ομαλότερη ενσωμάτωση των νέων οπλιτών σε Μονάδες της παραμεθορίου. Αλλά όπως αποδείχθηκε το μέτρο δεν απέδωσε.

Αριθμός – ρεκόρ αιτήσεων
Όπως είχαν γράψει στα τέλη Σεπτεμβρίου τα «ΝΕΑ» το τελευταίο διάστημα, υπήρχε προβληματισμός στον ελληνικό στρατό από τις αιτήσεις κατάταξης για την φετινή ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, καθώς ο αριθμός τους ήταν διπλάσιος από τον συνηθισμένο. Επίσης, μεγάλος ήταν και ο αριθμός αιτήσεων για διακοπή των αναβολών.
Μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, είχε επισημάνει ότι σ’ αυτή την ΕΣΣΟ «κατατάσσονται περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να υποστηρίξει το Στράτευμα».
Σημειώνεται ότι  για πρώτη φορά η Στρατολογία δέχτηκε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων για κατάταξη στον Στρατό Ξηράς αλλά και αντίστοιχα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για διακοπή αναβολών.
Αν κατατάσσονταν όλοι όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΣΣΟ του Φθινοπώρου μπορεί οι μονάδες στα νησιά και στον Έβρο να γέμιζαν αλλά ο Στρατός δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τη σίτιση και την ένδυση τόσων πολλών φαντάρων ταυτόχρονα.  Επιπλέον, αν κατατάσσονταν όλοι, θα υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί ένα ντόμινο ανισορροπίας και επάνδρωσης για τις επόμενες ΕΣΣΟ. Μπορεί δηλαδή στην επόμενη σειρά κατάταξης, αυτή του Φεβρουαρίου να υπήρχε μικρότερο ενδιαφέρον για κατάταξη.

«Εκοβαν» αιτήσεις
Υπό αυτά τα δεδομένα η Στρατολογία είχε αρχίσει να «κόβει» όσους είχαν ζητήσει ζήτησαν να «σπάσει» η αναβολή τους από το Στρατό αλλά το έκαναν σχετικά γρήγορα. Ουσιαστικά δηλαδή η Στρατολογία προσπαθεί αν όχι να «σπάσει» στα δύο την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, να περιορίσει σημαντικά σε αριθμό.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης για… φανταριλίκι το Φθινόπωρο και συγκεκριμένα στην ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου, ένα από τα σχέδια που επεξεργαζόταν το ΓΕΣ ήταν να δημιουργηθεί ακόμη μία ΕΣΣΟ τον Δεκέμβριο.
Τελικά όμως, η ηγεσία του ΓΕΣ και ο Αρχηγός αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς θεώρησαν ότι είναι σωστό οι ΕΣΣΟ να επανέλθουν στον παλαιό αριθμό, δηλαδή των 6 κάθε χρόνο. Το μέτρο δε, πήρε και την έγκριση του υπουργείου Άμυνας.

Υπό αυτά τα δεδομένα  η κατάταξη θα πραγματοποιείται ως εξής:
Με την Α΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Ιανουάριο
Με την Β΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Μάρτιο
Με την Γ΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Μάιο
Με την Δ΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Ιούλιο
Με την Ε΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Σεπτέμβριο
Με την ΣΤ΄/ΕΣΣΟ τον μήνα Νοέμβριο
in.gr