Αντιμέτωποι με τετραπλό αδίκημα και ποινικές κυρώσεις όσοι παραβαίνουν το νόμο για τα προϊόντα ΠΟΠ

Αντιμέτωποι με τετραπλό αδίκημα και ποινικές κυρώσεις όσοι παραβαίνουν το νόμο για τα προϊόντα ΠΟΠ

Έτοιμος να σφίξει τον κλοιό σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία και τις προδιαγραφές για τα ΠΟΠ προϊόντα ή κάνουν ελληνοποιήσεις δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, παρουσιάζοντας τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας agrotypos.gr.
Όπως αναφέρεται σε αυτό, “παρουσιάζοντας τη νέα ηγεσία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χθες, ο υπουργός ανέλυσε με απλά λόγια το σκεπτικό του για το μέλλον του οργανισμού. 
Πολύ μεγάλο βάρος, όπως είπε, θα δοθεί στον ελεγκτικό χαρακτήρα του ΕΛΓΟ, ενώ προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για όσους βρεθούν να παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα τρόφιμα, τις προδιαγραφές των ΠΟΠ ή ελληνοποιούν προϊόντα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «όποιος βρεθεί να παρανομεί, εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι αντιμέτωπος με ένα τετραπλό αδίκημα. Το πρώτο αδίκημα θα είναι η παραβίαση της νομοθεσίας για τα ΠΟΠ, το δεύτερο ο αθέμιτος ανταγωνισμός, το τρίτο η παραπλάνηση του καταναλωτή και το τέταρτο που ενδεχομένως να τελείται, η νοθεία».
«Η βασική ιδέα της κατεύθυνσής μας σε σχέση με τους ελέγχους είναι ότι θα υπάρχει δίωξη για τέσσερα αδικήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, ο οποίος πρόσθεσε παράλληλα ότι «θα υπάρχει ένα υπόδειγμα δίωξης το οποίο αυτεπάγγελτα θα μεταβιβάζεται στον εισαγγελέα και εκτός των διοικητικών κυρώσεων θα υπάρχουν και ποινικές ανά περίπτωση». Βέβαια, σε σχέση με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εταιρειών που παρανομούν, δήλωσε ότι το ΥπΑΑΤ το εξετάζει ακόμα.
 
Στο επίκεντρο η εφαρμοσμένη 
έρευνα για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Παρουσιάζοντας τη νέα ηγεσία τώρα του οργανισμού, ο υπουργός, αφού ευχαρίστησε την απερχόμενη διοίκηση, σημείωσε ότι «τα ζητήματα του ΕΛΓΟ θα τα προσεγγίσει η καινούργια διοίκηση, η οποία έχει εξαιρετικά καλή σύνθεση. Ένα από αυτά τα ζητήματα, είπε ο κ. Βορίδης είναι ότι ο οργανισμός προέκυψε από σύνθεση ξέχωρων οργανισμών και αυτό αποτελεί ακόμα… πρόκληση. 
Η σύνθεσή του δηλαδή. «Βασική ιδέα για την οποία μίλησα και με τους εργαζομένους είναι να αποσαφηνίσουμε τους μηχανισμούς ελέγχου και τις δουλειές που έχει να κάνει ο ΕΛΓΟ, που τώρα είναι ερευνητικός, ελεγκτικός μηχανισμός και εκπαιδευτικός.
Πρέπει να μαζευτεί και να υπάρξει μια κατεύθυνση πως πρέπει να λειτουργεί. Δυο μεγάλα ζητήματα είναι εκπαίδευση και έρευνα είναι κρίσιμα για την αγροτική ανάπτυξη. 
Η έρευνα πρέπει να γίνει εφαρμοσμένη και να ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες. Για τις πιο θεωρητικές ανάγκες έχουμε το πανεπιστήμιο. Δεύτερο κομμάτι είναι η εκπαίδευση. Πρέπει να βάλουμε την συζήτηση σε πραγματική βάση. Έχουμε εκπαίδευση αλλά πρέπει να δούμε αν αυτή η εκπαίδευση καλύπτει κάποια προστιθέμενη ανάγκη. 
Να καλυφθεί το κοινό, αν υπάρχει. Επίσης, πρέπει να φτιάξουμε προγράμματα που έχουν απόκριση στους παραγωγούς. Πρέπει να δούμε και τι αφήνουν αυτά. Για τους ελέγχους πρέπει να δούμε πόσους κάνουμε, πόσο στοιχίζουν, αν έχουν αποτελέσματα. Χρειάζεται νομοθεσία για το κοινοτικό πλαίσιο εντός του 2019. Και τα ζητήματα αυτά συνδέονται με τα ζητήματα προδιαγραφών για ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.λπ. Αυτό είναι το πλαίσιο που θέλουμε να κινηθεί ο ΕΛΓΟ», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Κατής, αφού ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία για την καλή, όπως είπε, περίοδο της συνύπαρξης τους, τόνισε ότι εκείνο που «σύντομα θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι από το 2011 δεν υπήρχε όσμωση που θα αναμέναμε μετά τη σύμπτυξη των επιμέρους οργανισμών. Οι οργανισμοί που συνυπάρχουν τώρα, μπορεί να παίξουν ρόλο και σημαντικό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε για την έρευνα. 
Πρόβλημα, για παράδειγμα, είναι ο περιορισμένος αριθμός ερευνητών στα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ. Με τα πανεπιστήμια ο ΕΛΓΟ έχει κάνει μια όσμωση, αλλά απαιτείται βελτίωση στο κομμάτι αυτό. 
Αναφορικά με τους ελέγχους, πρέπει να ομολογήσω ότι κάναμε προσπάθεια ώστε να είναι και συχνοί και εντατικοί. Αποτελέσματα είχαμε. Έλεγχοι έγιναν εκεί που χρειάζονταν πραγματικά, είχαμε μάλιστα αρκετές φορές κυρώσεις μέχρι και ανάκληση άδειας τυροκομείου. Η φέτα πρέπει να προστατευθεί και μαζί οι κτηνοτρόφοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.