Ζήτηση για ακίνητα στη Μεσσηνία από Αμερική και Καναδά

Ζήτηση για ακίνητα στη Μεσσηνία από Αμερική και Καναδά

Οι Έλληνες ομογενείς επιστρέφουν επενδυτικά στην πατρίδα
 
Το 2013, σε εκτενές αφιέρωμα στην Ελλάδα, η εφημερίδα New York Times την παρουσίαζε ως την ιδανικότερη χώρα για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων, ενώ παρότρυνε τους αναγνώστες της που έχουν μετρητά να αγοράσουν σπίτια και οικόπεδα, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση έφερε μεγάλη ύφεση στο συγκεκριμένο τομέα, με αποτέλεσμα οι τιμές να μειωθούν σε μεγάλο βαθμό.
«Μεγάλη πτώση στην αγορά ακινήτων έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα, η οποία σε συνδυασμό με τους εξαντλητικούς φόρους και την ανεργία, είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές από 35-50%», ανέφερε το δημοσίευμα. Μάλιστα, η εφημερίδα σύγκρινε και τις πωλήσεις ακινήτων που γινόταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το 2002 έως το 2008, οπότε ο μέσος όρος πωλήσεων ήταν περίπου 150.000 ακίνητα, ενώ το 2011 η αγορά συρρικνώθηκε κατά 95% με μόλις 11.000 πωλήσεις, γεγονός που, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, καθιστά την Ελλάδα ως «την τέλεια αγορά για τους ενδιαφερόμενους», επειδή «όλα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ενώ χαρακτήριζε τους αγοραστές με μετρητά «βασιλιάδες».
Τέλος, όπως ανέφερε η εφημερίδα, οι περισσότεροι αλλοδαποί αγοραστές ακινήτων στην Ελλάδα προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βόρεια Αμερική, με αρκετούς ομογενείς να περιλαμβάνονται μεταξύ τους.
Οι ομογενείς που επένδυσαν στην Ελλάδα εκείνο το χρονικό διάστημα διέκριναν την επενδυτική ευκαιρία, στοχεύοντας κυρίως στην τουριστική βιομηχανία. Επένδυσαν στην αγορά μεγάλων παραθαλάσσιων εκτάσεων κατάλληλα για ξενοδοχειακές μονάδες και ημιτελή ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα, δεν ήταν λίγοι οι ομογενείς που ιδρύοντας εταιρεία στην Ελλάδα, εντάχθηκαν- αξιοποίησαν τον Αναπτυξιακό Νόμο μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση των επενδύσεών τους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ομογενών άργησαν να εμπιστευτούν την ελληνική κτηματαγορά. Το κλίμα άρχισε να αλλάζει πριν από 2 χρόνια, με το ενδιαφέρον να καταγράφεται εντονότερο από τις αρχές του 2019.
Οι ομογενείς διέκριναν πλέον τις αποδόσεις που προσφέρει η κτηματαγορά στην πατρίδα και άρχισαν να επιστρέφουν επενδυτικά, στοχεύοντας στην αγορά ακινήτου στην πατρίδα με σκοπό την υπεραξία, τη διαμονή τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και να συμμετέχουν ενεργά στην αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία.
Οι ομογενείς γνωρίζουν ότι η αναζήτηση κατοικίας προς μίσθωση στην Ελλάδα έχει ενταθεί τα τελευταία 2 χρόνια και οι τιμές μίσθωσης σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας έχουν καταγράψει αυξήσεις ακόμη και 40%.
Σκεπτόμενοι τα παραπάνω δεδομένα, επενδύουν στην αγορά κατοικίας με στόχο το μηνιαίο εισόδημα. Μην ξεχνάμε ότι, αν κάποιος ομογενής έχει αποταμιεύσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, πολλές φορές, αντί να έχει αποδόσεις από τον καταθετικό του λογαριασμό (δηλαδή κάποιο επιτόκιο), πληρώνει ετήσια έξοδα για την τήρηση του τραπεζικού λογαριασμού.
Παράλληλα, πολλές φορές το αποταμιευμένο κεφάλαιο που διαθέτει για επένδυση, σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στην Αμερική και στην Αυστραλία, δεν επαρκεί για αγορά κατοικίας.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα που με την αγορά κατοικίας σε περιοχές του κέντρου (δυάρι, γκαρσονιέρα) έως 50.000 ευρώ μπορεί να αποκτήσει μηνιαίο εισόδημα ακόμη και 300-400 ευρώ, απόδοση καθόλου ευκαταφρόνητη σε σχέση με το επενδυμένο κεφάλαιο και τα δεδομένα στις χώρες που διαμένουν. Παράλληλα, στοχεύουν και στην υπεραξία του ακινήτου τα επόμενα χρόνια, διότι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα οι τιμές εν μέσω κρίσης μειώθηκαν μεσοσταθμικά 42,5% σε πανελλαδικό επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις άγγιξαν ακόμη και το 60%.
 
Μεσσηνία
Στη Μεσσηνία, λόγω της Costa Navarino, η ζήτηση για ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται με ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Υπάρχει ζήτηση, ενώ οι τιμές κυμαίνονται από 250.000–300.000 ευρώ για 4 στρέμματα κοντά σε θάλασσα. Όμως, 4 στρέμματα με ελιές σε απόσταση 3-4 χιλιόμετρα από τη θάλασσα με θέα κυμαίνονται μεταξύ 30.000 ευρώ- 50.000 ευρώ.
Στην Καλαμάτα, διαμέρισμα με φάτσα στην παραλία πωλείται προς 200.000 ευρώ, ενώ τα νεόδμητα πωλούνται μεταξύ 1.800 ευρώ και 2.000 ευρώ/τ.μ. και τα σπίτια 15ετίας-20ετίας πωλούνται από 900 ευρώ μέχρι 1.100 ευρώ/τ.μ.
 
ΠΗΓΗ: Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας, newmoney