Η αντιπλημμυρική προστασία στο επίκεντρο του Συντονιστικού Οργάνου Μεσσηνίας

Η αντιπλημμυρική προστασία στο επίκεντρο του Συντονιστικού Οργάνου Μεσσηνίας

Την ανάγκη για συνολικό σχεδιασμό τόνισε ο Στάθης Αναστασόπουλος  
Λίγη ώρα αφότου, η μισή τουλάχιστον Ελλάδα, κουνήθηκε από τα 6.1 Ρίχτερ μεταξύ των Αντικυθήρων και της Κρήτης, συνεδρίασε το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, αλλά και καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, εξέφρασε την ανακούφισή του για το γεγονός ότι ο μεγάλος σεισμός, λόγω του ότι πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή και σε μεγάλο εστιακό βάθος, δε δημιούργησε προβλήματα.
Αμέσως μετά αναφέρθηκε σε ζητήματα που απασχολούν τη Μεσσηνία, που μέτρησε ήδη τις πρώτες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν, και τόνισε ότι σκοπός του Συντονιστικού είναι να επικεντρωθούν, κυρίως, στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, που τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για ένα συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων σ’ όλη τη Μεσσηνία. Ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ρεμάτων που από τα μέσα του ’18 πέρασαν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι στο μεταβατικό αυτό στάδιο είναι προφανές ότι θέλουν τους Δήμους αρωγούς, ειδικά στα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό.
Επίσης, αναφέρθηκε στα λίγα χρήματα που βρήκαν «προίκα» για αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 200.000 ευρώ συνολικά, σε Καλαμάτα και Μεσσήνη.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τα χρήματα από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων που περίσσεψαν από «εκπτώσεις» έργων και τα οποία χάθηκαν από τη Μεσσηνία.
 
Η αγροτική οδοποιία «πονοκέφαλος» των Δήμων
Αφού ολοκλήρωσε την αρχική του τοποθέτηση ο αντιπεριφερειάρχης, στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των Δήμων. Να σημειώσουμε ότι στη συνεδρίαση δεν παρευρέθη εκπρόσωπος του Δήμου Μεσσήνης.
Εκπροσωπώντας το Δήμο Καλαμάτας ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας, αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση της Πυροσβεστικής για την άψογη συνεργασία που είχαν κατά την περίοδο των δασικών πυρκαγιών, έδωσε έμφαση στα μέτρα πρόληψης, σημειώνοντας ότι οι μεγάλες ζημιές γίνονται όταν η κακοκαιρία δεν έχει προβλεφθεί από τους μετεωρολόγους. Όταν αναμένουν κακοκαιρία, πρόσθεσε, οι ζημιές μειώνονται αισθητά και ο Δήμος ανταποκρίνεται και με μέτρα προστασίας, σε συνεργασία και με εθελοντικές ομάδες.
Επίσης, ο κ. Μπάκας αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που επέδειξαν οι υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας τις προηγούμενες ημέρες και ύστερα από δύο ανεμοστρόβιλους που χτύπησαν περιοχές του.
Το Δήμο Τριφυλίας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Βλάχος. Αφού ενημέρωσε το Συντονιστικό για τις πληγές που μέτρησε η Τριφυλία, αναφέρθηκε στα μηχανήματα, καθώς «ανανεώθηκε» ο «στόλος» τους στην Τριφυλία, χάρις προσωπικές θυσίες από την «τσέπη» του δημάρχου κ. Λεβεντάκη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ζητήματα πρόληψης, λέγοντας ότι μέσα στις πόλεις καθάρισαν οι ίδιοι τα ρέματά τους, ενώ αναφέρθηκε και σε πολλές αυθαιρεσίες που έχουν γίνει σε ρέματα και φρεάτια, κι αυτά είναι που τελικά προκαλούν τα μεγάλα προβλήματα.
Εκ μέρους του Δήμου Οιχαλίας, ο αντιδήμαρχος κ. Ντονάς ζήτησε βοήθεια από την Περιφέρεια για τους αγροτικούς δρόμους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα είναι τεράστια ενώ βρισκόμαστε στην περίοδο «ελαιοπαραγωγής». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ενώ μάζεψαν τα σκουπίδια από τα χωριά (που αν είχαν αφεθεί θα είχαν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα), παρ’ όλα αυτά βρίσκονται και κατηγορούμενοι στον εισαγγελέα.. Το Δήμο Πύλου-Νέστορος εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Καραβίδας, που σημείωσε την ετοιμότητα κατά τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς ευτυχώς να δημιουργηθούν προβλήματα στο Δήμο.
Το θέμα της αγροτικής οδοποιίας έθεσε και ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Λυμπερέας, λέγοντας ότι τα μηχανήματα που έχουν δεν είναι τα κατάλληλα για να επέμβουν, αλλά και δεν επαρκούν.
Απαντώντας στα αιτήματα για συμβολή στην αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο αυτή τη στιγμή, καθώς πρώτα θα πρέπει η Περιφέρεια να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στα ζητήματα που άπτονται της δικής της αρμοδιότητας, όπως τα ρέματα, και μετά να ασχοληθεί με άλλα θέματα.
 
Ο «καιρός» επιβεβαιώνει τους χάρτες επικινδυνότητας της Πολιτικής Προστασίας στη Μεσσηνία
Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τζαβάρας, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της Περιφέρειας με όλους τους Δήμους κατά τη θερινή αντιπυρική περίοδο, τόνισε ότι από το Νοέμβριο έχουν ξεκινήσει οι πλημμύρες στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας τις προηγούμενες μέρες τα πρώτα προβλήματα.
Πρόληψη – Ετοιμότητα- Επιχειρήσεις – Αποκατάσταση είναι το «τετράπτυχο» της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Μεσσηνία, υπογράμμισε ο κ. Τζαβάρας, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στα δύο πρώτα, για να μη χρειαστεί να προχωρήσουν στις επιχειρήσεις και στην αποκατάσταση.
Επίσης, επισήμανε την ετοιμότητα της Π.Ε. Μεσσηνίας εκτός της επέμβασης για πλημμυρικά φαινόμενα και σε άλλα όπως κατολισθήσεις, παγετούς και χιονοπτώσεις που αναμένονται καθώς φτάνει ο χειμώνας.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε ένα χάρτη που παρέλαβαν μαζί με μια εγκύκλιο από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο απεικονίζονται τα σημεία επικινδυνότητας για πλημμύρες στη Μεσσηνία. Οι μεγάλες βροχές της προηγούμενης εβδομάδας επιβεβαίωσαν αυτόν το χάρτη, όπως έδειξε και σε φωτογραφίες από δορυφόρο ο κ. Τζαβάρας, υπογραμμίζοντας ότι η επιστήμη και η έρευνα είναι «σύμμαχος» και «όπλο» πρόληψης στα χέρια της αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα για τη Μεσσηνία ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας δείχνει ως επικίνδυνα σημεία για πλημμύρες τον κάμπο από την Οιχαλία και μετά, τη λεκάνη από Πεταλίδι ως Βέργα περίπου και μια περιοχή της Κυπαρισσίας.
Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κατσαφάδος «έκρουσε καμπανάκι», λέγοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και δείχνει τις διαθέσεις της, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μέχρι και τέλη Οκτωβρίου έσβηναν δασικές πυρκαγιές! Αφού εξέφρασε και ο ίδιος την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση όλων των φορέων στη θερινή αντιπυρική περίοδο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μάλιστα που κύλησε χωρίς προβλήματα, στη συνέχεια σημείωσε την ετοιμότητα της υπηρεσίας στο θέμα πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων, δείχνοντας και επικαιροποιημένους χάρτες με σημεία επικίνδυνα, στα οποία η Πυροσβεστική έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος.
Τέλος, ο κ. Κατσαφάδος εστίασε στην αντιμετώπιση προβλημάτων από τους Δήμους μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα, και όχι τόσο στην ύπαιθρο, λέγοντας ότι είναι δύσκολα, δίνοντας και ως παράδειγμα όσα συνέβησαν στην Καλαμάτα το 2016.
Ο διευθυντής της Αστυνομίας κ. Μάνταλος τόνισε την ετοιμότητα της υπηρεσίας σε άμεση επέμβαση, κάτι που απέδειξε και στην περιοχή του Αγ. Φλώρου, στην κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας.
Από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού ο κ. Φωτεινάκης, διοικητής, αναφέρθηκε κυρίως στην υποστελέχωση του Συντάγματος και ότι θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση πλέον απευθείας με το υπουργείο Εθνική Άμυνας, ύστερα από την αναδιοργάνωση που παρατηρείται.
Τέλος, ο κ. Γιαννουλάτος σημείωσε ότι το Λιμενικό είναι πανέτοιμο να επέμβει με ό,τι μέσα διαθέτει, ενώ ο κ. Αλοίμονος από την 120 ΠΕΑ και την Πολεμική Αεροπορία σημείωσε και τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι επείγουσα ανάγκη να γίνουν στον Πάμισο, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που έζησαν το 2016.
Τέλος, από τη Διεύθυνση Δασών ο κ. Σωτηρόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή ως μια αφηρημένη έννοια, που δεν πρέπει να δικαιολογεί τα πάντα, αφού αρκετά ζητήματα μπορεί να επιλυθούν με κατάλληλη πρόληψη, ζήτησε προσοχή στο φαινόμενο μετάδοσης του ιού που καταστρέφει τα πλατάνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσοι εργολάβοι συμμετέχουν σε καθαρισμούς ξερών πλατανιών από ρέματα και από αλλού, θα πρέπει να απολυμαίνουν τα μηχανήματά τους.
Εκτός των προαναφερομένων στη συνεδρίαση του Συντονιστικού παρευρέθησαν και πήραν το λόγο εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων, του Ερυθρού Σταυρού, του Νοσοκομείου Καλαμάτας, της Διεύθυνσης Υγείας, της ΔΕΗ, καθώς και του «ΜΟΡΕΑ».
 
Του Κώστα Γαζούλη