Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει τις εξαγωγές των τυποποιημένων ελαιολάδων της. Ανάλογα με το μέγεθος της συσκευασίας, το ύψος της επιδότησης ξεκινά από τα 0,4 ευρώ το λίτρο (για το έως 1 λίτρο) και φθάνει το 0,1 ευρώ το λίτρο για τις έως 5 λίτρα. Η επιδότηση είναι ανεξάρτητη από την ποιοτική κατηγορία (έξτρα παρθένο ή ραφινέ/κουπέ).
Άρα το τουρκικό ελαιόλαδο αποκτά ένα ακόμη «όπλο» για τη διείσδυσή του στις διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν ότι με μαζικές φυτεύσεις ο στόχος είναι να ξεπεράσει η παραγωγή τους 200 χιλ. τόνους ελαιολάδου, τους οποίους άλλωστε αναμένεται εφέτος να πλησιάσει με 170-180 χιλ. τόνους. Εξάλλου, οι δασμοί Τραμπ ευνοούν και δε θίγουν το τουρκικό ελαιόλαδο, το οποίο μάλιστα ελέγχει ένα από τα πιο κρίσιμα «πόστα» του IOC (Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας) μέσω του Τούρκου διευθυντή της εμπορίας/ προώθησης της κατανάλωσης. Εκτός του ελαιολάδου η Τουρκία διαθέτει και έναν πολύ δυναμικό κλάδο επιτραπέζιας ελιάς.
Πρόκειται για ένα μέτρο που «αντιγράφει» την «ενίσχυση στην κατανάλωση» με την οποία η Ε.Ε επιδοτούσε τα δικά της τυποποιημένα έως 5 λίτρα ελαιόλαδα. Η ελληνική βιομηχανία έφθασε να δηλώσει έως και 181.000 τόνους το έτος 1994, μόνο που οι τεράστιες αυτές ποσότητες στη συνέχεια «εξαερώθηκαν» καθώς το ύψος της επιδότησης μειωνόταν έως ότου καταργήθηκε το 1997. Πέραν της τεράστιας σπατάλης και απώλειας κοινοτικών πόρων, η χειρότερη επίπτωση ήταν ότι είναι αμφίβολο αν η ελληνική τυποποίηση συνήλθε ποτέ από αυτό το «τσουνάμι» αθέμιτου ανταγωνισμού.
Πηγή: olivenews.gr, Βασίλης Ζαμπούνης