Δύο παρεμβάσεις δημόσιας υγείας αποφασίστηκαν από τους Ιατρικούς Συλλόγους Πελοποννήσου και την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου στο πλαίσιο της προσυνεδριακής εκδήλωσης του 14ου Παμπελοποννησιακού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο και την Ολυμπία στις 8 και 9 Νοεμβρίου:
Αντιγριπικός εμβολιασμός
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσο. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο.
Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών που έχουν ένδειξη εμβολιασμού και περιλαμβάνει μία δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου:
-Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
-Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα.
-Κλειστοί πληθυσμοί
Για την προφύλαξη από τη διασπορά του ιού της γρίπης απαραίτητοι είναι οι κανόνες υγιεινής:
-Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης
-Κάλυψη του βήχα και φτερνίσματος με χαρτομάντιλο
-Καλό πλύσιμο χεριών
-Αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους
-Πλήρης ανάρρωση των ασθενών μέχρι την επιστροφή στις δραστηριότητες τους.
Σε περίπτωση σοβαρής νόσησης υπάρχουν ειδικά αντι-ιικά φάρμακα που είναι δραστικά έναντι του ιού της γρίπης. Τα αντι-ιικά φάρμακα δεν είναι αντιβιοτικά.
Συνταγογραφούνται από το θεράποντα γιατρό και χορηγούνται κατά προτίμηση εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Ηχηρό ΟΧΙ στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών
Σε απειλητικά επίπεδα για τη Δημόσια Υγεία φτάνει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Το 70% των ανθρώπων που καταναλώνουν αντιβιοτικά, δεν τα χρειάζονται. Τα λαμβάνουν καταχρηστικά για απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο και συνάχι. Καταστάσεις που δε χρειάζονται καν πολλές φορές, ιατρική βοήθεια.
Οι πολίτες δεν πρέπει να προμηθεύονται αντιβιοτικά από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς έχει αναπτυχθεί υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινότητα, με δυσάρεστα αποτελέσματα στην ατομική και τη δημόσια υγεία. Το μικρόβιο του πνευμονιόκκοκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και το κολοβακτηρίδιο (ουρολοιμώξεις) αντοχή στην κοινότητα 15%.
Συνέπεια της υπερκατανάλωσης είναι «η καταστροφή της δράσης των αντιβιοτικών» και η μετάδοση του υψηλού βαθμού αντοχής των μικροβίων από άτομο σε άτομο. Η ισχύς των αντιβιοτικών μπορεί να αποκατασταθεί εάν μειωθεί δραματικά η κατανάλωση στην κοινότητα κατά 90%. Η συλλογική ευθύνη των πολιτών είναι μεγάλη, καθώς η αναπτυσσόμενη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά αφοπλίζει τη θεραπευτική δυνατότητα των ιατρών, με τραγικές συνέπειες για την υγεία του ασθενούς.
Οι συνυπογράφοντες απαιτούμε αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί απαγόρευσης διάθεσης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή όπως γίνεται σε όλα τα ευνομούμενα κράτη
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ