Εικόνες του 2008 με μαύρα νερά και νεκρά ψάρια στον ποταμό Άρι
Νέα ρύπανση στον ποταμό Άρι, με συνέπεια να εντοπισθούν νεκρά ψάρια και πουλιά, διαπίστωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Μικρομάνης, Χαράλαμπος Κουτσουρόπουλος, και με χθεσινό έγγραφό του ζητά να γίνει άμεσα αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, εντολή για ελέγχους σε όλο το μήκος του ποταμού έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισε η περιοχή το 2008, όταν εξαιτίας αποβλήτων από ελαιοτριβείο είχε προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί ακόμα και ειδικό κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από την Αθήνα.
Τότε, μάλιστα, το Μάιο του 2008, και εξαιτίας και αυτού του γεγονότος, ο νομάρχης Μεσσηνίας, Δημήτρης Δράκος, υπέγραψε απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για τους φυσικούς αποδέκτες διάθεσης λυμάτων στη Μεσσηνία. Μεταξύ άλλων, ο ποταμός Άρις περιλαμβάνεται σε αυτούς που απαγορεύεται η διάθεση υγρών αποβλήτων.
Λύματα στον ποταμό
Σε έγγραφο που απέστειλε χθες στο Δήμο Καλαμάτας και κοινοποίησε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο κ. Κουτσουρόπουλος περιγράφει το πρόβλημα και ζητά άμεσα να γίνει αυτοψία.
Ειδικότερα στο έγγραφό του ο κ. Κουτσουρόπουλος αναφέρει:
«Σας ενημερώνουμε ότι στον ποταμό Άρι καταλήγουν λύματα (κατσίγαρος – λιόσμος) από τη λειτουργία των ελαιοτριβείων ή άλλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει οικολογική καταστροφή. Συγκεκριμένα, διαπιστώσαμε ότι το νερό του ποταμού είναι μαύρο, υπάρχει έντονη δυσοσμία και παρατηρήθηκαν νεκρά ψάρια και πτηνά. Παρακαλούμε να πραγματοποιηθεί άμεσα αυτοψία και να γίνει έλεγχος στα ελαιοτριβεία και σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, προκειμένου να διαπιστωθεί η πηγή της μόλυνσης».
Ο κ. Κουτσουρόπουλος, μιλώντας στο «Θ», τόνισε ότι μετά το μεγάλο πρόβλημα ρύπανσης που είχε διαπιστωθεί στον ποταμό την προηγούμενη δεκαετία, τα τελευταία 6-7 χρόνια τα νερά του Άρι είχαν καθαρίσει, ενώ «είχε αναπτυχθεί και πάλι ζωή» με ψάρια και πουλιά. Πριν από 15 ημέρες, όμως, παρατήρησαν ότι τα νερά άρχισαν να εμφανίζουν πρόβλημα και από προχθές έχουν μαύρο χρώμα, ενώ πλέον είδαν και νεκρά ζώα.
Εκτίμησε- σύμφωνα και με την προηγούμενη εμπειρία- ότι η ρύπανση πρέπει να προέρχεται από ελαιοτριβείο και ζήτησε άμεσα να ληφθούν δείγματα από το Τμήμα Περιβάλλοντας και να κινηθούν γρήγορα οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να μην επεκταθεί το πρόβλημα και να βρεθεί γρήγορα η αιτία του κακού.
Έλεγχοι και αυτοψία
Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας, στο οποίο χθες κατατέθηκε το σχετικό έγγραφο, θα πραγματοποιήσει άμεσα αυτοψία στο ποτάμι, ενώ ερωτώμενος ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε: «Δίνεται εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνουν έλεγχοι σε όλο το μήκος του ποταμού Άρι και στην ευρύτερη περιοχή, για να εντοπισθούν οι αιτίες. Από το 2008 ο Άρις έχει απαγορευτεί ως αποδέκτης και από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί η τότε απόφαση που βοήθησε να επιστρέψει η “ζωή” στο ποτάμι και στην παρόχθια περιοχή».
Σύμφωνα με την απόφαση του τότε νομάρχη Δημήτρη Δράκου, έχει απαγορευτεί η διάθεση αποβλήτων τριφασικών ελαιοτριβείων σε 8 αποδέκτες της Μεσσηνίας. Ειδικότερα, έχει απαγορευτεί η διάθεση υγρών αποβλήτων από τα ελαιοτριβεία τριών φάσεων στους εξής φυσικούς αποδέκτες:
-Λιμνοθάλασσα Πύλου (Διβάρι) και Νήσο Σφακτηρίας, Άγιο Δημήτριο, περιοχή Natura
-Θαλάσσια περιοχή στενού Μεθώνης, περιοχή Natura
-Νήσους Σαπιέντζα και Σχίζα, Ακρωτήριο Ακρίτας, περιοχή Natura
-Ποταμό Σελλά στο Δήμο Πύλου Νέστορος
-Ποταμό Άρι
-Ποταμό Δεσπότη στο Δήμο Μελιγαλά
-Χείμαρρο Λαγκούβαρδο στο Δήμο Γαργαλιάνων
-Χείμαρρο Μύλων και χείμαρρο Ροντάκι στο Δήμο Κυπαρισσίας.
Της Βίκυς Βετουλάκη