Παράδοξες… ανισότητες από τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα
Από τη μια παραγράφονται σοβαρές υποθέσεις,
από την άλλη επιβάλλονται ποινές για απλά αδικήματα
Μία παράδοξη και ακατανόητη για τους πολίτες ανισότητα έχουν επιφέρει μεταξύ κατηγορουμένων οι δύο τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, κι αυτή κυριάρχησε χθες κατά τη συνεδρίαση των δικαστηρίων στην Καλαμάτα. Εφαρμόζοντας τις αλλαγές οι δικαστές, από τη μια, ήταν υποχρεωμένοι να παύουν οριστικά τη δίωξη κατηγορουμένων για δεκάδες κλοπές και θύματα ή για υπεξαίρεση χιλιάδων ευρώ και, από την άλλη, να επιβάλουν ποινές για εξύβριση ή δυσφήμηση.
Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις χθες, η οποία προκάλεσε τη διαμαρτυρία δεκάδων μαρτύρων που είχαν πέσει θύματα, ήταν η οριστική παύση της δίωξης κατηγορουμένου που είχε καταδικασθεί πρωτόδικα για 40 και πλέον διαρρήξεις σε σπίτια. Με αυτό τον τρόπο οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα «καθαρίζουν» ποινικά μητρώα εν ριπή οφθαλμού!
Δεκάδες κλοπές
Η σπείρα είχε δραστηριοποιηθεί στη Μεσσηνία το 2012 και περισσότερα από 40 σπίτια είχαν διαρρηχθεί. Το χαρακτηριστικό τους ήταν ότι έκλεβαν και τις μαξιλαροθήκες, όπου έβαζαν τα κλοπιμαία για να τα μεταφέρουν. Πρωτόδικα, στο εδώλιο κάθισαν πέντε άτομα, εκ των οποίων ο ένας καταδικάστηκε για το κακούργημα, καθώς είχαν βρεθεί δαχτυλικά του αποτυπώματα.
Ύστερα από αρκετές αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια (καθώς ο χρόνος παραγραφής με το παλιό σύστημα ήταν μεγάλος) και 40 μάρτυρες να πηγαινοέρχονται και αστυνομικούς να περιμένουν να καταθέσουν αφήνοντας την ενεργή δράση, χθες είχε ορισθεί νέα δικάσιμος. Όταν ήρθε η σειρά της και με τους περισσότερους μάρτυρες να βρίσκονται πάλι στην αίθουσα του δικαστηρίου για να εκπληρώσουν το χρέος τους ως πολίτες, η εισαγγελέας ενημέρωσε την Έδρα του δικαστηρίου ότι ο κατηγορούμενος έχει καταδικασθεί για κλοπές, όπου η αξία των κλοπιμαίων δεν υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Η αξία των συγκεκριμένων υπολογίσθηκε στα 70.000 ευρώ και με το νέο νόμο θεωρείται πλέον πλημμεληματική πράξη. Κι επειδή από το χρόνο τέλεσης της πράξης έως την επίδοση του βουλεύματος έχει παρέλθει 5ετία, βάσει των νέων διατάξεων παύει οριστικά η δίωξη.
Και υπεξαίρεση
Αυτή, όμως, δεν ήταν η μόνη υπόθεση που ξένισε το ακροατήριο με την εξέλιξή της. Σε άλλη περίπτωση κατηγορούμενη για υπεξαίρεση από εντολοδόχο, ποσού 70.570 ευρώ, έπρεπε να καθίσει χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δικασθεί σε πρώτο βαθμό για την πράξη της.
Και σε αυτή την περίπτωση η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι βάσει των νέων νόμων, επειδή το ποσό δεν ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για να χαρακτηρισθεί κακούργημα, θεωρείται πλέον πλημμέλημα και επειδή έχει παρέλθει 5ετία, παύει η δίωξη εναντίον της λόγω παραγραφής.
Τη ίδια στιγμή που συνέβαιναν αυτά στην αίθουσα του Εφετείου, σε διπλανές αίθουσες καταδικάζονταν κατηγορούμενοι σε φυλάκιση για πολύ πιο απλά αδικήματα.
Της Βίκυς Βετουλάκη