Εκλογές και χρονική συγκυρία δημιούργησαν προβλήματα στην ενοποίηση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ
Ο πολυσυζητημένος γάμος ανάμεσα σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ «τελέστηκε» πριν από μερικούς μήνες και πλέον τα τμήματα του ΤΕΙ Πελοποννήσου έχουν μετατραπεί σε πανεπιστημιακά, αφού απορροφήθηκαν από το Πα.Πελ.
Να θυμίσουμε εδώ ότι η απορρόφηση αυτή πέρασε από 40 κύματα, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα καθηγητών του Πανεπιστημίου, ενώ η κύρια διαφωνία σημειώθηκε με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών που, ενώ ανήκε στο ΤΕΙ Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πατρών αρνήθηκε να το απορροφήσει και, τελικά, «πέρασε» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Κι αφού, λοιπόν, η συγχώνευση ολοκληρώθηκε και θεωρητικά ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο έχουν ενοποιηθεί, καθημερινά πληροφορούμαστε για προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως σε γραφική ύλη.
Για παράδειγμα, στο πρώην ΤΕΙ δεν υπάρχει χαρτί για να τυπωθούν οι σημειώσεις των φοιτητών, ενώ στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει μελάνι στους εκτυπωτές των υπαλλήλων.
Το «Θάρρος» μίλησε σχετικά με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιο Κατσή. Όπως μας εξήγησε, υπάρχουν μεν προβλήματα, αλλά είναι θέμα χρόνου να εξαλειφτούν. Αυτά προκλήθηκαν, διότι άργησε να περάσει ο προϋπολογισμός, ενώ κατά τον ίδιον ήταν λανθασμένη και η χρονική συγκυρία που έγινε η απορρόφηση, στη μέση του ακαδημαϊκού έτους. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εκλογές και έτσι μπλόκαραν τα πάντα.
-Πείτε μας πώς είναι η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης;
Αφού ολοκληρώθηκε και επίσημα η συγχώνευση, είχαμε αρκετή δουλειά, διότι έγινε το Μάιο. Μεσολάβησαν, δε, οι εθνικές εκλογές, καθώς και οι διακοπές του καλοκαιριού.
Πλέον τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει κανονικά, ενώ σε λίγα τμήματα υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, που όμως θα καλυφθεί με την παράταση του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Πλέον βρισκόμαστε στο κλείσιμο του οικονομικού έτους του 2019 και τα προβλήματα που έχουμε αντιμετωπίζονται. Αυτό συνέβη, γιατί ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε πριν από περίπου 20 ημέρες και πλέον «τρέχουμε» να κάνουμε τις προμήθειες του Ιδρύματος συνολικά.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, όταν γίνονται συγχωνεύσεις στη μέση της χρονιάς και υπάρχουν εκλογές, όλα αυτά δημιουργούν αναγκαστικά μια καθυστέρηση, αλλά είμαι σίγουρος ότι από του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερα.
-Θεωρείτε ότι έγινε βεβιασμένα και ξαφνικά όλο αυτό;
Ξαφνικά δεν έγινε, αφού ήταν κάτι που περιμέναμε, αλλά θα μπορούσε να γίνει λίγο νωρίτερα, προκειμένου να έχουμε περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της νέας χρονιάς.
Το ΦΕΚ βγήκε το Μάιο, ακλούθησε το καλοκαίρι, έπειτα οι εκλογές, και όλα αυτά σημαίνουν αλλαγή διοίκησης.
-Μιας και αναφέρατε τον προϋπολογισμό, δεχόμαστε παράπονα, τουλάχιστον από τις Σχολές της Καλαμάτας, ότι υπάρχει έλλειψη σε βασικά είδη, δηλαδή από χαρτί υγείας μέχρι χαρτί A4, μελάνια κ.λπ. Γιατί έχει συμβεί αυτό;
Τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζονται, αλλά όπως όλοι ξέρουμε, σε ένα δημόσιο Ίδρυμα ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από το κράτος. Έτσι ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε πριν από περίπου 20 μέρες και πλέον προχωράμε στους διαγωνισμούς για να λυθούν τα όποια προβλήματα.
Πάντως, κάποιες ελλείψεις που αναφέρατε υπάρχουν. Ήταν αναμενόμενο εν μέρει, αφού σας είπα και πριν, όλα έγιναν στη μέση ακριβώς του οικονομικού έτους. Ελλείψεις, πάντως, όπως τα περισσότερα Ιδρύματα έχουμε, αλλά τις καλύπτουμε και στη συνέχεια θα τις καλύψουμε ακόμα περισσότερο.
-Τελικά, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου βγήκε κερδισμένο από την όλη κίνηση;
Θεωρώ ότι βγήκε κερδισμένο, μιας και εδραιώθηκε περισσότερο, ως ένα μεγάλο Ίδρυμα που καλύπτει όλη την Περιφέρεια. Ακόμα έχει εδραιωθεί ως ένα μεγάλο Ίδρυμα, το μόνο στην Περιφέρεια, κι αυτό του δίνει μια δυναμική που είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε. Δεν μπορώ να πω ότι όλα έγιναν τέλεια.
-«Το χταπόδι», όμως, μεγάλωσε κι άλλο και έτσι έχουμε τμήματα σε πολλές πόλεις. Πώς θα σας φαινόταν η ριζοσπαστική άποψη όλο το Πανεπιστήμιο να είναι συγκεντρωμένο στην Τρίπολη;
Μπορεί να μεγάλωσε, αλλά αν θέλουμε να έχουμε ένα Ίδρυμα που θα είναι στιβαρό, πρέπει να αναλάβουμε και τις ευθύνες μας.
Όσο για την Τρίπολη που είπατε, ποτέ δεν ήμουν αυτής της άποψης. Η έδρα είναι στην Τρίπολη, αλλά η κάθε πόλη έχει την παρουσία της.
-Μέχρι στιγμής στην Καλαμάτα δεν έχουμε δει κάποια μετακίνηση διοικητικών υπάλληλων ή φοιτητών από τις δύο εγκαταστάσεις και πρακτικά είναι σαν να μην άλλαξε κάτι. Θα υπάρξουν αλλαγές σε αυτό το κομμάτι;
Όπου μπορούμε να καλύψουμε τα κενά, το κάνουμε λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν τις ανάγκες των ανθρώπων, ειδικά για μετακίνηση σε άλλη πόλη. Δηλαδή, αν κρίνουμε ότι μια υπηρεσία υπολειτουργεί και χρειάζεται ενίσχυση, θα το κάνουμε, αλλά σεβόμενοι πάντα τις ανάγκες των υπαλλήλων.
Όσο για τις μετακινήσεις στην ίδια πόλη σε επίπεδο φοιτητών και υπάλληλών, είναι ακόμα νωρίς για να το κάνουμε, αλλά θα το εξετάσουμε. Δεν είμαστε αρνητικοί σε κάτι τέτοιο, απλά κοιτάμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή στελέχωση με τα υπάρχοντα άτομα, όπως και σε χώρους.
Σύντομα θα δούμε το ενδεχόμενο αναδιανομής, πάντα όμως χωρίς να αλλάζουν ριζικά τα πράγματα, και με συναίνεση και των υπαλλήλων, που ουσιαστικά είναι τα άτομα που «τρέχουν» το Ίδρυμα σε καθημερινή βάση, κι αυτό πρέπει να το σεβαστούμε.
-Υπήρξε μια ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας ότι σε κάποια τμήματα που ήταν να ξεκινήσουν από του χρόνου αυτό δε θα γίνει…
Ακόμα δεν ξέρουμε αν δε θα λειτουργήσουν, υπάρχει αναστολή, ουσιαστικά «πάγωσαν».
-Θεωρείτε ότι πρέπει να λειτουργήσουν και αυτά;
Αυτό που θα πρέπει να γίνει, είναι η ΑΔΙΠ, που είναι Ανεξάρτητη Αρχή, να γνωμοδοτήσει ποια από αυτά θα πρέπει να λειτουργήσουν. Όταν, λοιπόν, ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα είμαστε έτοιμοι να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας.
-Κάτι τελευταίο για την κατάργηση του Ασύλου. Η γνώμη σας;
Έχουμε ένα νέο νόμο, θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί στη διαχείριση του χώρου και καλό είναι σε ένα Πανεπιστήμιο που είναι δημοκρατικό να μπορούμε να έχουμε όλοι φωνή και ανοχή της διαφορετικότητας.
Δεν είναι καλό να υπάρχει βία και τα Πανεπιστήμια, κυρίως, είναι για εκπαιδευτική διαδικασία και παραγωγή γνώσης.
Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου υπάρχουν αντιθέσεις, αλλά γενικώς τα πράγματα βαίνουν αρκετά καλά.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση