Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής πολυνομοσχέδιο-“σκούπα” με σωρεία ρυθμίσεων διαφόρων υπουργείων, υπό τον τίτλο «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις». Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί και ψηφιστεί τροχάδην με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Σε ένα από τα άρθρα του το υπουργείο Εσωτερικών αυξάνει τους αντιδημάρχους στους Δήμους. Συγκεκριμένα, προστίθεται νέα παράγραφος στο άρθρο 59 του Καλλικράτη όπως αυτό έχει αντικατασταθεί από τον Κλεισθένη και στη συνέχεια διαρκώς τροποποιείται από τη νυν κυβέρνηση με νόμους
Η νέα διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να προσθέσουν επιπλέον αντιδημάρχους, σε αριθμό που δεν υπερβαίνει το 1/3 του μέχρι σήμερα ισχύοντος ανώτατου ορίου αντιδημάρχων.
Ρητά ορίζεται ότι αυτή η νέα κατηγορία αντιδημάρχων θα είναι άμισθη, δε θα δικαιούται αντιμισθίας ή οποιασδήποτε άλλης οικονομικής απολαβής.
Και επειδή, ως γνωστόν, ο κανόνας είναι ότι σε κάθε Δήμο ο αριθμός των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών ή επιστημονικών συνεργατών εξαρτάται από τον αριθμό των αντιδημάρχων του Δήμου, το ΥΠΕΣ εισάγει σχετική εξαίρεση.
Το κατατεθέν άρθρο αναφέρει πως ο αριθμός των άμισθων αντιδημάρχων δε θα προσμετράται για τον υπολογισμό των ειδικών συμβούλων – συνεργατών.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπουργοί υπογράφουν ότι σκοπός της ρύθμισης είναι «η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων» και πως οι αντιδήμαρχοι αυτοί θα «υπηρετούν τιμητικά». Δεν περιλαμβάνεται πάντως κάποια αιτιολογία, γιατί η εν λόγω ρύθμιση είναι κατεπείγουσα.
Επίσης αξίζει να παρατηρήσουμε ότι, αν ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κάνει χρήση αυτής της διάταξης, τότε ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει οκτώ αντιδημάρχους, όταν η παράταξη της Δημοτικής Αρχής έχει εννιά δημοτικούς συμβούλους!
Α.Π.