Αναστάτωση έχει φέρει στο δικηγορικό κόσμο η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου και επί αναγνωριστικών αγωγών που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα των πολυμελών πρωτοδικείων, καθώς υπάρχει άμεσος οικονομικός αντίκτυπος στους πολίτες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
Η επαναφορά του δικαστικού ενσήμου ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, ενώ η νέα διάταξη θα εφαρμοστεί και στις εκκρεμείς αναγνωριστικές αγωγές, για τις οποίες η πρώτη συζήτηση στο ακροατήριο διενεργείται μετά την 1η Ιανουαρίου 2020. Επίσης, θα εφαρμοσθεί στις αγωγές που έχουν ασκηθεί ως καταψηφιστικές πριν από τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον έχουν ήδη μετατραπεί ή μετατραπούν σε αναγνωριστικές μετά τη δημοσίευσή του και εισαχθούν σε πρώτη συζήτηση μετά την 1η Ιανουαρίου.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό σήμερα συγκαλείται εκτάκτως η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων στην Αθήνα, προκειμένου να αποφασίσει τρόπους αντίδρασης.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε με τη συγκεκριμένη τροπολογία, με την άσκηση και συζήτηση μίας αγωγής ο πολίτης κινητοποιεί έναν πολυπρόσωπο και πολυδάπανο δημόσιο μηχανισμό.
Οφείλει, συνεπώς, να καταβάλει τέλος, προκειμένου να ενισχύεται η δυνατότητα της Πολιτείας να οργανώνει κατά τον καλύτερο τρόπο το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης, με κύριο στόχο να καταπολεμηθεί η δικομανία.
Β.Β.