Στο πλαίσιο των δράσεων διάχυσης του Προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία εκδήλωση γευσιγνωσίας την περασμένη Δευτέρα, στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, με θέμα «Γεύσεις του ‘21».
Η επιστημονική κοινοπραξία του Προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», σε συνεργασία με το ΙΙΕΚ Ορίζων και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, ταξίδεψαν το κοινό στο παρελθόν ανασυστήνοντας βασικά συστατικά της παραδοσιακής Μεσσηνιακής Κουζίνας. Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν εδέσματα και συνταγές της περιόδου του 1821 όπως προέκυψαν από την επιστημονική μελέτη του έργου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επιχειρηματίες εστίασης, διαμονής και τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του Δήμου Καλαμάτας. Τα δε πιάτα θα ενταχτούν στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο έργο και θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό της Καλαμάτας το Μάρτιο του 2020.
Αρχικά, έγινε παρουσίαση της έρευνας του έργου σχετικά με τη διατροφή της περιόδου από τον καθηγητή και συντονιστή του έργου Νικόλαο Ζαχαριά και έπειτα το λόγο πήρε ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, Φώτης Μπουγάς, παρουσιάζοντας την πορεία της διατροφής στο χρόνο και τη σημαντικότητά της για τον άνθρωπο.
Οι σεφ του ΙΙΕΚ Ορίζων, Στέλιος Μπαρμπέας και Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, μίλησαν για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση των συνταγών, καθώς και για τις δυνατότητες αξιοποίησης παλαιών σκευών που θα μπορούσαν να προσομοιάσουν με ακρίβεια τους τρόπους μαγειρέματος της εποχής.
Οι επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν είχαν τη δυνατότητα να γευτούν εδέσματα της περιόδου εμπνευσμένα από τους σεφ του ΙΙΕΚ Ορίζων, Στέλιο Μπαρμπέα, Κωνσταντίνο Βασιλειάδη, Πόπη Γιαλλελή και Νίκο Κουβελάκη. Μεταξύ αυτών, παραδοσιακή σούπα ροβίτσα, πίτες τραβηχτές με άγρια χόρτα, χταπόδι λιαστό του κλέφτη, μανιτάρια Ταϋγέτου κομπόστα και να τα συνοδεύσουν με ελιές καλαμών, τυρί και παστό.
Κάποια δε από αυτά τα πιάτα ήταν τοποθετημένα σε πήλινα σκεύη αποπνέοντας τον αέρα της περιόδου. Παράλληλα, δόθηκαν στους παρευρισκόμενους οδηγίες για άλλες προτεινόμενες συνταγές της εποχής.
Πρόκειται για την πρώτη σε σειρά ενημερωτικών δράσεων γευσιγνωσίας των γευμάτων της περιόδου του ’21, ενώ προγραμματίζεται ο περαιτέρω εμπλουτισμός τους για το πρόγραμμα του Μαρτίου του 2020.