Στο φύλλο της εφημερίδας σας υπάρχουν 24 αγγελίες για θέσεις εργασίας. Οι ειδικότητες ποικίλουν: ντελιβεράδες – κατά προτίμηση να έχουν μηχανάκι, φροντίδα ηλικιωμένων, διανομείς, σερβιτόροι κ.τ.λ. Ούτε μια αγγελία που να ζητείται ένας πτυχιούχος.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως ένας νέος έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει δουλειά στην Καλαμάτα αν οδηγάει παπάκι, παρά αν έχει σπουδάσει. Τι επιλογές έχει, λοιπόν, ένας νέος Καλαματιανός που θέλει να σπουδάσει; Προφανώς να φύγει από την Καλαμάτα.
Και από ό,τι φαίνεται, η κοινή γνώμη της Καλαμάτας και η Δημοτική Αρχή είναι ικανοποιημένες με την αποστράγγιση της Καλαμάτας από τα μυαλά της. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς το ότι πετάει στα σκουπίδια μια μοναδική ευκαιρία που της δίνεται να γίνει πρωτοπόρος σε όλη την Ελλάδα μέσω των δικτύων 5ης γενιάς. Διότι τα δίκτυα 5ης γενιάς μπορούν να βάλουν την Καλαμάτα στο χάρτη της τεχνολογίας, να μετατρέψουν την Καλαμάτα σε πεδίο εφαρμογής καινοτόμων υπηρεσιών που θα δημιουργήσει δεκάδες ποιοτικές νέες θέσεις εργασίας. Σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης αυτόν τον καιρό αναπτύσσονται τέτοιες εφαρμογές 5G με τη συμμετοχή των Δήμων, αλλά και με τη συμβολή ιδιωτικών, αλλά και ευρωπαϊκών κεφαλαίων, σε πεδία όπως καθαριότητα, ασφάλεια, τουρισμός, εξοικονόμηση ενέργειας, συγκοινωνίες και εκπαίδευση, με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Είναι ευκαιρία να αρπάξει η Καλαμάτα την ευκαιρία και να γίνει ο πρωτοπόρος των τεχνολογικών εφαρμογών στην Ελλάδα και να καταστεί κέντρο τεχνολογίας που θα προσεγγίσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Ελπίζω το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει τη θέση του και να προχωρήσει σε πιλοτικά έργα 5ης γενιάς. Πρέπει να ενημερωθεί και να συμμετάσχει ενεργά στις εφαρμογές και να υποβοηθήσει την ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών στην Καλαμάτα.
Φώτης Σαμέλης
– Ο Φώτης Σαμέλης έχει καταγωγή από το Σουληνάρι Μεσσηνίας, ενώ εδώ και 17 χρόνια ζει στο εξωτερικό και εργάζεται ως στέλεχος τηλεπικοινωνιακών πολυεθνικών.