Δύο πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών για επιχειρήσεις και ιδιώτες

Δύο πλατφόρμες ρύθμισης οφειλών για επιχειρήσεις και ιδιώτες

Αισιοδοξία ότι η οικονομία ανακάμπτει, όμως τα προβλήματα που άφησε η κρίση παραμένουν           

Ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, καθώς και τη Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΤΕΕ, το περασμένο Σάββατο.
Στην εκδήλωση παρευρέθη και μίλησε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ένας άνθρωπος δηλαδή που γνωρίζει όσο κανείς τα θέματα των κόκκινων δανείων και ειδικά τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα αλλάζει, αφού η οικονομία ανακάμπτει.

 
Φώτης Κουρμούσης
Όπως ανέφερε ο κ. Κουρμούσης, είναι υποχρέωσή του να ενημερώνει τον κόσμο και έτσι ταξιδεύει σε πολλές πόλεις ανά την Ελλάδα για να πληροφορήσει τους ενδιαφερομένους αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με χρέη και πώς μπορεί να βοηθηθούν.
Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι πολύ μεγάλο, παρότι φτάνουμε στην έξοδο από την κρίση. Πλέον τα πράγματα κάθε μήνα είναι καλύτερα, ωστόσο τα προβλήματα της κρίσης δεν έχουν εξαλειφθεί.
Πρόσθεσε δε ότι σιγά σιγά γίνεται μείωση των φόρων, ωστόσο υπάρχει κόσμος που στα χρόνια της κρίσης μάζεψε μεγάλα ποσά φόρων και δανείων, τα οποία αδυνατούσε να πληρώσει με τους συνεχόμενους τόκους και πλέον δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Για το λόγο αυτό πρέπει να μπει μια σειρά στα χρέη όλων, κάτι που μπορεί να γίνει με μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις και ανά μήνα ο καθένας να δίνει ένα ποσό ρεαλιστικό ανά περίπτωση.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαθέσιμα εργαλεία εξωδικαστικά για τον παραπάνω σκοπό και ειδικότερα δύο πλατφόρμες, με την πρώτη (του εξωδικαστικού μηχανισμού) να «κόβει» αρκετούς και να τους οδηγεί στα δικαστήρια. Επίσης, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι οι 120 δόσεις τελείωσαν και από την 1η Ιανουαρίου θα ισχύουν μόνο οι 48.
Μιλώντας για τις δύο πλατφόρμες, ανέφερε πως η μία είναι για τις επιχειρήσεις, όπου μπορούν να μπουν και να ρυθμίσουν όλα τα χρέη προς Δημόσιο και τράπεζες, ενώ τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να μπουν στην άλλη πλατφόρμα και να ρυθμίσουν δάνεια που έχουν σχέση με την πρώτη κατοικία, είτε στεγαστικά είτε επιχειρηματικά.
Όσο για τη δεύτερη πλατφόρμα, ανέφερε ότι υπάρχουν ευνοϊκοί όροι, όπως εξόφληση έως 25 χρόνια, χαμηλό επιτόκιο 2%, ενώ προβλέπεται διαγραφή αν το χρέος είναι μεγαλύτερο από την αξία του σπιτιού. Έτσι, λοιπόν, κάποιος μπορεί να βρει λύση για να σώσει το σπίτι του, ωστόσο όλα αυτά θα λήξουν στο τέλος Απριλίου, άρα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει άμεσα να προβούν σε κινήσεις.
Διευκρίνισε, τέλος, ότι οι πλατφόρμες δε λύνουν όλο το πρόβλημα και έτσι ο χρεωμένος θα πρέπει να συνεχίσει στα δικαστήρια.
 
Σουζάνα Κλημεντίδη
Για το δικαστικό μέρος μίλησε η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη, αναφέροντας ότι ο νόμος Κατσέλη ήταν πολύ καλός για όσους είχαν χρέη, όμως δυστυχώς πλέον έχει χάσει την πλήρη λειτουργία του και δεν παρέχει την προστασία που παρείχε παλιότερα. Στην ουσία, παραμένει ένα πρώτο μέσο για να ανασταλεί η αναγκαστική εκτέλεση και έτσι να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, ενώ είναι γνωστό- πρόσθεσε- ότι γίνεται προσπάθεια για την πλήρη κατάργησή του.
Η ίδια κάλεσε τον κόσμο και κυρίως τους δικηγόρους να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώνονται, αφού δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον παραπάνω νόμο.
Αναφερθείσα στις δύο πλατφόρμες, είπε πως είναι πολύ καλές, αλλά δεν παρέχουν άμεση νομική προστασία, κάτι που ο οφειλέτης έχει άμεση ανάγκη.
Όσο για την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά, κάτι που φαίνεται και στα στατιστικά στοιχεία, μιας και από τον Αύγουστο έγιναν βελτιώσεις. Πλέον είναι πολύ ευκολότερο κάποιος να κάνει μια αίτηση χωρίς να χρειάζονται τα 30 δικαιολογητικά που απαιτούνταν παλιότερα. Σύμφωνα με την ίδια, βέβαια, παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό που αφορά στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας, διότι δεν παρέχει προστασία, μιας και- λόγω του κοινού στο οποίο απευθύνεται με τα τόσα αυστηρά κριτήρια μέσα από την πίστωση στο ποσό του δανείου- στην ουσία καθιστά το δικηγόρο πιστωτή του οφειλέτη- εντολέα του, προβλέποντας ότι οι δικηγόροι θα κληθούν να δουν άσχημες καταστάσεις.
 

Περικλής Ξηρογιάννης
Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ο πρόεδρος Περικλής Ξηρογιάννης ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης για το νομικό κόσμο της πόλης ήταν να ενημερωθεί για τις πλατφόρμες ρύθμισης τόσο της πρώτης κατοικίας όσο και των επαγγελματικών δανείων, δηλαδή τον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης. Πρόσθεσε, δε, ότι παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την έναρξη της κρίσης, δυστυχώς παραμένει το φλέγον θέμα της προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων με τον εξωδικαστικό μηχανισμό στήριξης, που- όπως σχολίασε, δυστυχώς δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε.
Ο κ. Ξηρογιάννης συμπλήρωσε ότι έχουν ρυθμιστεί πολλές υποθέσεις, αλλά παραμένουν έντονα τα προβλήματα στις κατηγορίες πολιτών, αλλά και επαγγελματιών, με τους δεύτερους να έχουν να κάνουν, κυρίως, με τα χρέη προς τα ταμεία τους.
Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών να έχει χρέη στα ταμεία και να βρίσκονται σε διαδικασίες ρύθμισης, κάτι που προκλήθηκε από την κρίση.
Για το παραπάνω θέμα, ο κ. Ξηρογιάννης ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να προσεχτεί και να δοθεί η δυνατότητα για ρυθμίσεις ελάφρυνσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων και μείωση της φορολογίας των εισφορών τους, προκειμένου να ανακάμψει ο ελεύθερος επαγγελματίας.
 
Νατάσσα Κυριακοπούλου
Μιλώντας για τον κόσμο του ΤΕΕ, η κα Νατάσσα Κυριακοπούλου δήλωσε ότι ο κλάδος των μηχανικών δεν ξέφυγε από την οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και έτσι η υπερφορολόγησή τους, οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και το brain drain τούς οδήγησαν σε μεγάλες οφειλές προς το Δημόσιο και άλλους φορείς.
Αυτό, λοιπόν, που χρειάζονται οι μηχανικοί είναι μια βιώσιμη, οργανωμένη διαδικασία για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να μη βλέπουν τις περιουσίες τους να δημεύονται.
 
Βαγγέλης Ξυγκώρος
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, δήλωσε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό να γίνονται τέτοιες ημερίδες και ειδικά σε συνεργασία, όπως και εκείνη του Σαββάτου.
Κατά τον ίδιο, είναι σημαντική η συχνή ενημέρωση, αφού οι εξελίξεις τρέχουν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι 120 δόσεις έχουν τελειώσει ως ρύθμιση, ενώ ο νόμος Κατσέλη σε λίγο σταματά. Πλέον έχουμε μπει σε ένα νέο πεδίο, με τη νέα χρονιά να φέρνει και τη νέα πλατφόρμα του υπουργείου. Μέσω αυτής, λοιπόν, θα συγκεντρώνονται όλες οι οφειλές και έτσι θα γίνεται μια νέα ρύθμιση για ΔΟΥ και ΕΦΚΑ.
Ως εκ τούτου, κάλεσε τους επαγγελματίες και τα φυσικά πρόσωπα να παρακολουθούν τις εξελίξεις, αφού μέσω αυτών μπορεί να απεμπλακούν από τις υποχρεώσεις τους και να πάνε στην επόμενη μέρα, μιας και πολλές φορές δημιουργούνται προβλήματα λόγω της άγνοιας των δικαιωμάτων που ο καθένας έχει.
Πληροφορίες, όπως είπε, μπορούν να λαμβάνουν από το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση