Καλαμάτα – Τόπος Ζωής για την απόφαση διακοπής του 5G: “Το θέατρο του παραλόγου…”

Καλαμάτα – Τόπος Ζωής για την απόφαση διακοπής του 5G: “Το θέατρο του παραλόγου…”

Αυτό που παρακολουθούμε να συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην Καλαμάτα είναι πραγματικά ανησυχητικό. Και είναι περισσότερο ανησυχητικό κάποιοι άνθρωποι της τεχνολογίας να βλέπουμε η τεχνολογία να γίνεται βορά στο στόμα ανθρώπων που δεν μπορούν να την κατανοήσουν – κυρίως στο τεχνικό της κομμάτι – πράγμα βέβαια το οποίο συμβαίνει με το θέμα του 5G.
Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, με τη σειρά. Το 5G είναι μια τεχνολογία που σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας των κινητών συσκευών, είναι λοιπόν ένα δίκτυο επικοινωνίας και ανταλλαγής δεδομένων και φωνής μέσω του αέρα. Λειτουργεί με την ίδια φιλοσοφία όπως λειτουργούν τα δίκτυα 3G και 4G (τα οποία ως όρους γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε – χωρίς απαραίτητα να τους καταλαβαίνουμε), έχει όμως κάποια διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Μέχρι αυτού του σημείου θεωρητικά μπορεί να υπάρξει γενικευμένη αντίληψη. Επειδή, όμως, ακριβώς δεν είναι δυνατόν να μπορεί ο γενικός πληθυσμός να αντιληφθεί αναλυτικά τεχνικά στοιχεία για το τι είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, υπάρχουν σε κάθε κράτος εξειδικευμένες δομές που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα.
Ας δούμε τι ισχύει στην Ελλάδα στο πλαίσιο λειτουργίας ασύρματων δικτύων στην ξηρά. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Ελλάδα υπάρχουν δύο όργανα:
Α. η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η οποία είναι αρμόδια σύμφωνα με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση, τροποποίηση και ανάκληση των αδειών κατασκευής κεραιών στην ξηρά, καθώς και για τον έλεγχο των ραδιοεκπομπών. Αποτελεί τη ρυθμιστική αρχή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή τηρεί πλήρες αρχείο των αδειοδοτημένων κατασκευών κεραιών και εποπτεύει τη χρήση του φάσματος συχνοτήτων.
Β. η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) η οποία είναι υπεύθυνη για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά.  Στο πλαίσιο αυτό προβαίνει αυτεπαγγέλτως σε ελέγχους σε τουλάχιστον 20% των αδειοδοτημένων κεραιών εντός πόλεως, αλλά και εντός 20 ημερών κατόπιν αιτήματος από την ΕΕΤΤ (που με τη σειρά της δέχεται ανοιχτά καταγγελίες για ελέγχους). Είναι αξιοσημείωτο πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η εγκατάσταση κεραίας για την οποία δεν έχει εγκριθεί από την ΕΕΑΕ μελέτη που να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν χώροι γύρω από την κεραία ελεύθερα προσπελάσιμοι από το γενικό πληθυσμό, στους οποίους τα όρια να μην υπερβαίνουν το 70% που ορίζει η ΚΥΑ 53571/3839/00, καθώς και η νομοθεσία στο άρθρο 30 παρ 9 του ν. 4070/2012, ενώ σε περίπτωση που οι κεραίες εγκαθίστανται σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτηριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων τα όρια δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 60% των ως άνω αναφερόμενων εγγράφων. Τα όρια καθορίζονται από το κράτος και συγκεκριμένα από τους εξειδικευμένους φορείς του κράτους που λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και με οδηγίες που πηγάζουν από διεθνείς οργανισμούς.
Ευελπιστούμε πως αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται, σίγουρα όχι από εμάς. Αν, λοιπόν, κάποιος είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση, την εύρυθμη λειτουργία και την προστασία των πολιτών από κάθε κεραία που εγκαθίσταται, αυτός είναι η ΕΕΤΤ και η ΕΕΑΕ – επ’ ουδενί ο Δήμος Καλαμάτας. Αν, λοιπόν, κάποιος νιώθει ότι καταστρέφεται η υγεία του από τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, θα πρέπει να απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα και όχι στα αναρμόδια.
Προχωρώντας λίγο περισσότερο στο δια ταύτα και ακριβώς επειδή στην Καλαμάτα η κατάσταση ξέφυγε από πολλά όρια και οδηγήθηκε σε εξαιρετικά επικίνδυνα μονοπάτια. Ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να κάνει ένα άλμα προς την κατεύθυνση της καινοτομίας που εισάγει η τεχνολογία του 5G, κάνοντας ένα βασικό λάθος. Αν είσαι διατεθειμένος να κάνεις άλματα, πρέπει να έχεις μάθει τους πολίτες σου πώς ακριβώς πραγματοποιείται αυτό. Και δυστυχώς, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, οι πολίτες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τα οφέλη της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη ζωή τους… γιατί κανείς δεν τους έχει ενημερώσει γι’ αυτά. Φτάσαμε να ακούμε πράγματα έξω από κάθε πραγματικότητα και ο Δήμος, σαν θεατής, περίμενε να τελειώσει όλο αυτό για να κάνει τι; Κανείς δε γνωρίζει.
Η πόλη χρειάζεται ένα RESTART στον τομέα της τεχνολογίας – στον οποίο πάσχει – και κυρίως θα πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Και ο Δήμος μπορεί να γίνει αρωγός σε αυτό το κομμάτι ξεκινώντας από εκεί που βρισκόμαστε, από το μηδέν δηλαδή, χτίζοντας σιγά σιγά το δρόμο για αυτό που σήμερα λέγεται 5G και για την κάθε τεχνολογική καινοτομία που μπορεί να ωφελήσει τον τόπο και τους πολίτες, χωρίς να τους βλάψει, πάντα σύμφωνα με το νόμο και τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές.
 Αν, λοιπόν, το 5G είναι κακό ή όχι για την υγεία μας, δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του κράτους που οφείλουν να απαντήσουν. Αν χρειαζόμαστε τεχνολογίες και καινοτομίες όπως είναι αυτές που προσφέρει ένα δίκτυο όπως το 5G, η απάντηση είναι πως ναι, τις έχουμε ανάγκη, και σαν πόλη και σαν τόπος. Κάθε τι που μπορεί να μας προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς να μας το καταστρέφει, είναι καλοδεχούμενο. Πρέπει, όμως, να υπάρχει ένα πολυετές – τουλάχιστον 10ετές – πλάνο ώστε η πόλη να αποκτήσει ψηφιακή στρατηγική, που της λείπει. Και ίσως τότε να μπορούμε να δούμε τεχνολογίες όπως το 5G στην πράξη, με εφαρμογές που θα κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη. Η τεχνολογία είναι το μέσον και ο άνθρωπος το κέντρο. Πρέπει, όμως, να διδάξουμε τον άνθρωπο πως μπορεί η τεχνολογία και η καινοτομία να γίνει το μέσον του και όχι να του επιβάλουμε πυροτεχνήματα για το θεαθήναι.
Η στάση μας ήταν σαφής προκειμένου να τελειώσει όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου. Η σύμβαση που φαίνεται πως έχει υπογραφεί έχει αρκετές ελλείψεις συγκριτικά με ενδεδειγμένες συμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα (εγγυήσεις, αντισταθμιστικά οφέλη κ.ά.) και απέναντι σε αυτή είμαστε αρνητικοί, όχι όμως και απέναντι στην τεχνολογία.
Ας ασχολούμαστε με σοβαρότητα για σημαντικά θέματα του τόπου μας κάνοντας τις διαδικασίες και τα βήματα με τον τρόπο που πρέπει να γίνουν. Ξεκινώντας από το μηδέν, συζητώντας και εκπαιδεύοντας τους πολίτες, κάνοντάς τους συμμέτοχους στο αύριο που φανταζόμαστε, δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα για το σκοπό μας, την ευημερία του τόπου και των πολιτών.
Για περισσότερες πληροφορίες για όσους αναζητούν περισσότερες απαντήσεις, ο οδηγός της ΕΕΑΕ για την κινητή τηλεφωνία είναι αρκετά αναλυτικός:  https://eeae.gr/files/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1.pdf