Για κινητοποιήσεις ετοιμάζεται και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας κατά της επαναφοράς του δικαστικού ενσήμου, το οποίο είχε καταργηθεί και επιφέρει οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες.
Ο δικηγορικός κόσμος το θεωρεί καθαρά φορολογικό μέτρο και γι’ αυτό τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα αυτό συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στο «Θ», ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης, το δικαστικό ένσημο αποτελεί μία σοβαρή οικονομική επιβάρυνση του πολίτη που καταβάλλεται στο Δημόσιο από τον πολίτη – ενάγοντα, που ασκεί αγωγή, όταν η αγωγή έχει οικονομικό αντικείμενο.
Κόστος
Σύμφωνα με τον κ. Ξηρογιάννη, το ύψος του δικαστικού ενσήμου είναι 8 τοις χιλίοις και αυτό επιβαρύνεται με ποσό υπέρ ΟΓΑ, υπέρ ΤΑΧΔΙΚ και με χαρτόσημο. «Πρόκειται για μία μορφή φόρου που προκαταβάλλεται ως τη δίκη (συζήτηση αγωγής) και που δεν επιστρέφεται ούτε ένα ευρώ από το Δημόσιο, ακόμα και όταν η αγωγή απορριφθεί ή γίνει δεκτή μόνο σε ένα μέρος της. Έτσι, υπάρχει έντονο πρόβλημα ως προς τη συνταγματικότητα του δικαστικού ενσήμου και πρόκειται για έναν εντελώς άδικο φόρο», υπογράμμισε.
Μέχρι τώρα, στις περιπτώσεις που δεν ζητείται η άμεση καταβολή του ποσού της αγωγής, αλλά μόνο η αναγνώριση της οφειλής, δεν ήταν υποχρεωτικό το δικαστικό ένσημο, γιατί το πλήρωνε ο ενάγων μετά την απόφαση και μόνο επί του πραγματικά αναγνωρισθέντος ποσού οφειλής.
«Και ενώ έτσι ως σήμερα σε αυτές τις αναγνωριστικές αγωγές δεν υπήρχε ανάγκη καταβολής δικαστικού ενσήμου, ξαφνικά με αιφνιδιαστική τροπολογία στο νόμο για τη διαμεσολάβηση πριν λίγες μέρες, που κατατέθηκε από έναν βουλευτή, επανήλθε η υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, και μάλιστα αναδρομικά και για όσες υποθέσεις εκκρεμούν, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με τη νομική κοινότητα και επεξεργασία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Η διάταξη αυτή, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζει τα σχετικά δικαιώματά τους», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.
Κινητοποιήσεις
Ο κ. Ξηρογιάννης, τόνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων αποδοκιμάζουν αυτή την αιφνιδιαστική επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, και ζητούν την κατάργηση της σχετικής διάταξης που επιβαρύνει εξωφρενικά, όπως είπε, τον πολίτη.
«Είναι προφανές ότι αν καθιερωθεί και πάλι θα υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η εφαρμογή του και σε αναγνωριστικές αγωγές μικρότερων ποσών, αφού κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί να θεσπισθεί για το Πολυμελές Πρωτοδικείο και μόνο. Το επαχθέστατο αυτό μέτρο είχε καταργηθεί το έτος 2016 χάρη στην τότε αντίδραση του δικηγορικού σώματος. Ο δικηγορικός κόσμος ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του στις παραπάνω ρυθμίσεις και πρακτικές νομοθέτησης» επισήμανε.
Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, όπως και η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, δηλώνουν την αντίθεσή τους στην υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, για την οποία θεωρούν ότι έπρεπε να αποτελεί ελεύθερη επιλογή των μερών και όχι νομοθετικά επιβληθείσα υποχρέωση, και την αντίθεσή του σε επιμέρους διατάξεις του θεσμού αυτού.
«Στο εξής, ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων πριν τη δίκη θα περνά από το στάδιο του διαμεσολαβητή με ένα κόστος που έχει προβλεφθεί στο νόμο», κατέληξε ο κ. Ξηρογιάννης.
Της Βίκυς Βετουλάκη