Στο δημοτικό συμβούλιο και πάλι το πείραμα της κινητής τηλεφωνίας
Ο… ορυμαγδός δημοσιευμάτων, τηλεοπτικών εκπομπών, απόψεων για τις “ψεκασμένες” δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που τόλμησαν να αμφισβητήσουν το πείραμα 5G (σ.σ. φοβούμενοι μήπως στειρωθούν!), τι ήταν τελικά; Πολύ απλά, ο…ολετήρας μιας κατασκευασμένης είδησης (fake news τη λένε οι… μοντέρνοι).
Γιατί, πολύ απλά, δεν είναι δυνατόν να παίρνει κάποιος μια άποψη από το… διάδρομο και να υποστηρίζει ότι αυτή είναι και η άποψη των δημοτικών παρατάξεων για το πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ούτε τεχνοφοβικοί ούτε στην εποχή των σπηλαίων ζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.
Απλά έχουν απορίες και ενστάσεις τόσο για τη σύμβαση με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που διεξάγει το πείραμα, κάτι που ομολόγησε και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος από την πρώτη στιγμή, όσο και ενδοιασμούς για το αν η φρενίτιδα της “εξυπνάδας” είναι τόσο μαγική που δεν πρέπει να αμφισβητείται. Τόλμησαν να αρνηθούν ότι ο μονόδρομος για «έξυπνη ανάπτυξη» και ανθρώπινη ευημερία πρέπει να ακολουθηθεί απαρέγκλιτα, γιατί «το έξυπνο είναι το μέλλον»…, ειδεμή δεν υπάρχει μέλλον!
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας οι δημοτικές παρατάξεις που υιοθέτησαν την πρόταση διακοπής της σύμβασης προσπάθησαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.
Στην αρχή το λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η εισήγηση που έκανε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Σώματος για το 5G ήταν η διακοπή της σύμβασης μέχρι η τεχνολογία αυτή να τεθεί σε ολοκληρωμένη εφαρμογή με την έγκριση των αρμόδιων ανεξάρτητων δημόσιων επιστημονικών φορέων.
Ο Βασίλης Τζαμουράνης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που παρουσιάστηκε το θέμα τόσο από μέσα ενημέρωσης όσο και από δηλώσεις παραγόντων της Δημοτικής Αρχής, που θέλησαν να στείλουν λάθος μήνυμα.
Ο κ. Τζαμουράνης υπογράμμισε ότι κανείς, από την παράταξή του τουλάχιστον, δεν ταυτίστηκε με σκοταδιστικές απόψεις, θεωρίες συνωμοσίας και αναφορές περί στείρωσης.
Η Μαρία Οικονομάκου εξέφρασε με τη σειρά της τον έντονο προβληματισμό της για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η Δημοτική Αρχή. Επανέλαβε, δε, ότι ο κύριος λόγος για την απόφαση διακοπής της σύμβασης είναι τα θολά σημεία που αυτή περιλαμβάνει.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Μπάκας, υποστήριξε ότι ο μεγαλύτερος σκοταδισμός είναι η παραποίηση της αλήθειας. Ανέφερε και αυτός ότι ο κύριος λόγος για τη διακοπή της σύμβασης ήταν οι όροι της, κάτι όμως που “αφαιρέθηκε επιμελώς” από την παρουσίαση του θέματος. Δεν παρέλειψε, δε, να σημειώσει ότι δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες λοιδορήθηκαν “από πληρωμένα παπαγαλάκια που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν”.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», επίσης τόνισε ότι ο δήμαρχος έπρεπε να προστατέψει το Δημοτικό Συμβούλιο και να μην επιτρέψει “να το διασύρουν διάφορα παπαγαλάκια της ενημέρωσης”.
Η συζήτηση… χτύπησε κόκκινο, όταν ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης κατηγόρησε τις μειοψηφίες ότι δυσφήμησαν την πόλη και ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου”, Βασίλης Τζαμουράνης, του απάντησε: “Στου κρεμασμένου το σπίτι δε μιλάνε για σχοινί, τα του σαϊτοπόλεμου κ.λπ. εμείς δε θέλουμε να τα αναδείξουμε”.
Ανάλογη αναφορά έκανε και η Μαρία Οικονομάκου. Ο αντιδήμαρχος ανταπάντησε ότι δεν μπορούν να συνδεθούν αυτά τα δύο και πως αυτό που έγινε στο σαϊτοπόλεμο “ήταν ένα ατύχημα”. Όμως, όταν υπάρχει νεκρός στην ιστορία, δεν το αποκαλείς απλώς “ατύχημα”…
Τέλος, ο δήμαρχος υποστήριξε πως ό,τι έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν “τακτικισμός για να υποστεί, υποτίθεται, μια ήττα ο δήμαρχος”. Όμως, πρόσθεσε, αυτός που ηττήθηκε ήταν η Καλαμάτα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη