Μετά τις εξελίξεις στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προχθές, όπου εγκρίθηκαν οι απαλλοτριώσεις γης στην Αρκαδία (Ραψομάτη) και στη Λακωνία (Ξηροκαμπιά της ΔΚ Σκάλας) για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στις δύο εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, φαίνεται να ξεπερνιέται ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο για την προώθηση της διαδικασίας που αφορά την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η εφαρμογή της οποίας θα σημάνει -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, απευθυνόμενος στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής- “την απαλλαγή της Περιφέρειάς μας από την ντροπή των σκουπιδιών και των χωματερών”.
Επιπλέον, σύμφωνα με την “Καθημερινή” και τον Γιώργο Λιάλιο, το τελευταίο εμπόδιο στη δημιουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων που θα εξυπηρετήσουν πέντε νομούς της Πελοποννήσου ήρθη προχθές.
Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να κηρυχθούν υπό απαλλοτρίωση 278,1 στρέμματα στην Αρκαδία και 91 στρέμματα στη Λακωνία. «Η κήρυξη των απαλλοτριώσεων θα γινόταν κανονικά από το περιφερειακό συμβούλιο, όμως δεν είχα την πλειοψηφία και αυτό δεν μπορούσε να καταστεί δυνατόν», σημείωσε στην «Κ» ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.
«Έτσι, ζητήσαμε και έγινε νομοθετική ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα να κηρυχθεί η απαλλοτρίωση από την οικονομική επιτροπή, κάτι που έγινε σήμερα (σ.σ.: προχθές) παρουσία 26 δημάρχων». Να σημειωθεί ότι στη λήψη απόφασης για τις απαλλοτριώσεις… δεν συναίνεσε η παράταξη του προηγούμενου περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ούτε στο νέο περιφερειακό συμβούλιο ούτε στην οικονομική επιτροπή, παρότι επί των ημερών του δημοπρατήθηκε ο διαγωνισμός και υπεγράφη η σύμβαση.
Ως αποτέλεσμα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση ανάμεσα στον κ. Νίκα, σε εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ και του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Έχουμε ορισμένες διαφωνίες για το έργο, αλλά θέλουμε να ξεκινήσει το ταχύτερο, γιατί δεν έχουμε άλλη λύση», λέει ο κ. Νίκας. «Θα διορθώσουμε όσα περισσότερα μπορούμε – για παράδειγμα, θα αυξήσουμε τους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα γίνει σε τρεις εγκαταστάσεις: στην Αρκαδία, που θα εξυπηρετεί Κορινθία, Αργολίδα και δύο δήμους της Αρκαδίας (Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας), με μέγιστη δυναμικότητα 105.000 τόνους απορριμμάτων το έτος, στη Μεσσηνία, που θα εξυπηρετεί και τους δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας Αρκαδίας, με μέγιστη δυναμικότητα 65.000 τόνους ετησίως, και στη Λακωνία, με μέγιστη δυναμικότητα 30.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.
Α.Π.