Σε «Πολιτισμικό έγκλημα Λεβεντάκη στα Υβρέματα των Γαργαλιάνων» αναφέρεται σε δήλωσή του ο τέως δήμαρχος Τριφυλίας κι επικεφαλής της παράταξης «ΤΡΙΦΥΛΙΑ Συνεχίζουμε», Παναγιώτης Κατσίβελας, συνοδεία φωτογραφιών από το σημείο κατόπιν καταγγελίας πολιτών.
Ο κ. Κατσίβελας αναφέρεται στην ιστορία των Υβρεμάτων, το μνημειακό τους χαρακτήρα, τις παρεμβάσεις των πρώην δημάρχων Γαργαλιάνων, Κυριαζή Κατρίτση και Σπυρίδωνα Μπουντά, για την επιβίωση του μνημείου και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα.
Η δήλωσή του, υπό τον τίτλο «Πολιτισμικό έγκλημα Λεβεντάκη στα Υβρέματα των Γαργαλιάνων», έχει ως εξής: «Κατόπιν καταγγελίας πολιτών, ξανά επισκέφτηκα την περιοχή των Υβρεμάτων, όπου υπάρχει ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία υδραγωγεία στην σύγχρονη Ελλάδα. Η καταγγελία ήταν ότι κατέστρεψαν, άνθρωποι του Δήμου με τσάπα, ένα από τα φρεάτια του ιστορικού δικτύου. Πρόκειται για το υδραγωγείο που ύδρευε την πόλη των Γαργαλιάνων από το 1891, χρονιά κατασκευής του, όπως πιστοποιούν τα μαντεμένια σκεπάσματα τόσον της δεξαμενής όσο και των φρεατίων. Αναφέρουν Δήμος Πλαταμώδους 1891 Εργολάβος Μ.Περατζάκης. Εν Πειραιεί Ελληνικόν Μηχανοποιείον Βασιλειάδης.
Το φρεάτιο ήταν κατασκευασμένο από γκρι ποταμίσια πέτρα λαξευμένη, επιφανείας στη βάση 2,5 επί 2,5 μέτρα και 1,5 Χ 1,5 μέτρα στην οροφή, κατά τέτοιον τρόπο κτισμένη και αρμολογημένη που εξασφάλιζε τη στεγανότητα, αλλά κυρίως την αντοχή στο χρόνο, δεδομένου ότι επέζησε για 130 χρόνια.
Το ανωτέρω δίκτυο συλλέγει νερό από τρεις πηγές του, οι οποίες αποδίδουν πάνω από 600 κυβικά την ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες στο σημερινό δίκτυο των Γαργαλιάνων.
Το έγκλημα συνίσταται στο ότι κατέστρεψαν την ολότητα ενός πλήρους δικτύου ύδρευσης, που αποτύπωνε την ιστορία του τόπου και τις τεχνικές της εποχής του. Ό,τι άντεξε στο χρόνο, πληγώθηκε από την άγνοια και τη μανία των ανθρώπων. Οφείλω να επισημάνω τις μεγάλες παρεμβάσεις που είχαν γίνει επί δημαρχίας Κυριαζή Κατρίτση και Σπυρίδωνα Μπουντά, που συνέβαλαν καθοριστικά στην επιβίωση του μνημείου. Η τσάπα κατέστρεψε ολοσχερώς το φρεάτιο, τα δε υλικά πετάχτηκαν σε παρακείμενο ρέμα. Στη φωτογραφία αναδεικνύονται αυτά που έμειναν επί της όχθης του ρέματος. Κατά συνέπεια, τίθενται αμείλικτα ερωτήματα: Ποιος έδωσε εντολή να πάει η τσάπα εκεί; Ποιος μηχανικός επέβλεπε την παρέμβαση στο μνημείο αυτό του Δήμου και με ποια μελέτη και τίνος έγινε αυτή η καταστροφική παρέμβαση; Επί των μνημείων μπορεί ο κάθε άσχετος και ανεύθυνος να αποφασίζει παρεμβάσεις χωρίς τεχνική υποστήριξη; Τα Υβρέματα είναι περί τα 2 χιλιόμετρα βόρεια της Φλόκας και καθ’ όλη τη διαδρομή, ουδεμία παρέμβαση έγινε επί του αγροτικού δρόμου, όπως αποδεικνύεται από την αυτοψία μου. Είναι προφανές ότι η τσάπα εστάλη επί τούτου εις την περιοχή. Ποιο, λοιπόν, πρόβλημα πήγε να λύσει, ειδικά τον Οκτώβριο μήνα, όταν και έγινε η καταστροφή; Δεδομένου ότι η περιοχή δεν είχε πρόβλημα από έλλειψη νερού. Ποιος πήρε την πρωτοβουλία και γιατί; Ο εντεταλμένος τι ρόλο παίζει σε αυτό τον τόπο;».
Του Ηλία Γιαννόπουλου