Π. Νίκας: «Πριν από το καλοκαίρι θα έχουν μαζευτεί όλα τα σκορπισμένα σκουπίδια»

Π. Νίκας: «Πριν από το καλοκαίρι θα έχουν μαζευτεί όλα τα σκορπισμένα σκουπίδια»

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι η λυματολάσπη, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη
 
-Ξεκινά η υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης
 
 
«Από αυτή την εβδομάδα κιόλας ξεκινούν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Αυτό τόνισε ερωτώμενος χθες από το «Θ» ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μετά τη θετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για τις απαλλοτριώσεις γης στην Αρκαδία (Ραψομάτη) και τη Λακωνία (Ξηροκαμπιά της ΔΚ Σκάλας), όσον αφορά στην κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και των χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), αλλά και την έγκριση απαλλοτρίωσης γης στην Αργολίδα για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ).
 
Μέχρι το καλοκαίρι
Ο κ. Νίκας εξήγησε ότι, έπειτα από αυτές τις αποφάσεις, τα υπόλοιπα βήματα είναι τυπικά και διοικητικά, ενώ τόνισε ότι πριν από το καλοκαίρι του 2020 θα έχουν μαζευτεί τα σκουπίδια, όπου κι αν είναι σκορπισμένα, ακόμα και από τη Μαραθόλακκα, ενώ θα κλείσουν όλες οι χωματερές.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι απαλλοτριώσεις είχαν εγκριθεί από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως για τυπικούς λόγους η απόφαση απορρίφθηκε από την Επιτροπή του άρθρου 68 και επέστρεψε στην Περιφέρεια. Διορθώθηκαν, όπως είπε, οι τυπικοί λόγοι και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.
 
Λυματολάσπη το σημαντικότερο πρόβλημα
Ωστόσο, ο κ. Νίκας τόνισε πως το σοβαρότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την Περιφέρεια είναι η λυματολάσπη. Παρατήρησε δε ότι μόνο ο Δήμος Καλαμάτας αυτή τη στιγμή κάνει αδρανοποίηση της καινούργιας λυματολάσπης.
Υπενθύμισε, όμως, ότι στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού υπάρχουν 38.000 κυβικά λυματολάσπης χωμένα σε γούρνες από τη δεκαετία του ’80 και του ’90 και μέχρι το 2012. Μάλιστα, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο θέμα μείζον περιβαλλοντικό για την Καλαμάτα.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για ανοικτές γούρνες και όταν βρέχει, το περιεχόμενό τους φουσκώνει και καταλήγει στα αυλάκια της περιοχής.
Ο κ. Νίκας διευκρίνισε ότι με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη και είχαν ανακοινώσει σχέδιο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος με τη λυματολάσπη, αλλά τελικά δεν προχώρησε.
Ο περιφερειάρχης κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τη λυματολάσπη σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη