Σε «αναμμένα κάρβουνα» 150 ιδιοκτήτες στη δυτική παραλία από τις αγωγές του Δημοσίου

Σε «αναμμένα κάρβουνα» 150 ιδιοκτήτες στη δυτική παραλία από τις αγωγές του Δημοσίου

Κινδυνεύουν όσα δεν έχουν τίτλους πριν το 1900
 
Περίπου 150 ιδιοκτησίες κινδυνεύουν στην περιοχή της δυτικής παραλίας, μετά τις αγωγές που κατέθεσε το Δημόσιο διεκδικώντας ακίνητα που βρίσκονται μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού στην περιοχή του Κορδία και του Μπουρνιά.
Οι αγωγές από το Δημόσιο έχουν ήδη κατατεθεί και παραμονές Χριστουγέννων πολλοί ιδιοκτήτες καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στα δικαστήρια για να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, όπως θα ήθελε κάποιος να πιστεύει, επειδή τα επίμαχα κτήματα καλλιεργούνται ή έχουν κτίσματα εδώ και δεκαετίες. Ισχυρό αντίλογο απέναντι στο Δημόσιο έχουν μόνο όσοι διαθέτουν τίτλους σε βάθος χρόνου (όπως παραχωρητήρια του 1884) ή πωλητήρια από το Δημόσιο. Αυτά, όμως, όπως φαίνεται δεν είναι πολλά και όσοι δε διαθέτουν τίτλους ή τίτλους των τελευταίων δεκαετιών, θα πρέπει να δώσουν σκληρή μάχη στις αίθουσες των δικαστηρίων για να κρατήσουν τις περιουσίες τους.
Καθώς, η υπόθεση αυτή, που έφερε στο φως το «Θάρρος» με δημοσίευμά του την προηγούμενη εβδομάδα, επηρεάζει ήδη δεκάδες οικογένειες, μιλήσαμε με δύο δικηγόρους που έχουν αναλάβει υποθέσεις ιδιοκτητών, την κα Έλενα Γιαννοπούλου και την κα Ντιάνα Μαούνη, ενώ μία από τις περιπτώσεις που έχει δεχθεί αγωγή από το Δημόσιο είναι αυτή του κ. Δημητρίου Λατζούνη, ο οποίος έχει αποκτήσει τα ακίνητα από τον παππού του τα οποία  είχε αγοράσει το 1942 από το Υπουργείο Οικονομικών και είναι νόμιμα μετεγγραμμένα στο Υποθηκοφυλακείο Καλαμάτας και το Κτηματολόγιο.
Το μεγαλύτερο, πάντως, πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτησίες κάτω από το δρόμο.
 
Έλενα Γιαννοπούλου: «Να ζητήσουν κοινή πραγματογνωμοσύνη»
Η ιστορία ξεκίνησε από το φετινό καλοκαίρι με την ολοκλήρωση του αρχικού Κτηματολογίου (πριν λάβει παράταση) στην περιοχή, όπου το Δημόσιο άρχισε να διεκδικεί ακίνητα που βρίσκονται μεταξύ παλαιού και νέου αιγιαλού στην περιοχή του Κορδία και του Μπουρνιά. Το Ελληνικό Δημόσιο προβάλλει εμπράγματα δικαιώματα, μιας μεγάλης λωρίδας γης, η οποία θεωρεί ότι περιλαμβάνεται στα όρια του παλαιού αιγιαλού.
Η δικηγόρος Έλενα Γιαννοπούλου μας εξήγησε πως όσες εκτάσεις βρίσκονται μέσα στην γραμμή του παλιού αιγιαλού, το Δημόσιο τις διεκδικεί ως δικές του. Δυστυχώς, όπως είπε, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δε διαθέτουν τίτλους και εξήγησε ότι δεν αναφέρεται σε τίτλους των τελευταίων δεκαετιών, αλλά σε τίτλους που έχουν αναφορά περίπου από το 1884 ή παραχωρητήρια του Δημοσίου.
«Αυτοί θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι οι κερδισμένοι της υπόθεσης. Αλλά, απ’ ότι γνωρίζουμε, αυτοί είναι λίγοι. Οι υπόλοιποι έχουν πρόβλημα. Υπάρχουν συμβόλαια και από το 1919. Αυτό είναι υπέρ του ιδιοκτήτη, αλλά δε φτάνει στο 1884 για να διασφαλίζει τον ιδιοκτήτη. Νομίζω ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν έχει παλαιά συμβόλαια και θα πρέπει να γίνουν ερμηνείες από αεροφωτογραφίες και ορθοφωτοχάρτες για να αποδειχτεί αν υπήρχαν πράξεις νομής πιο παλιά», σημείωσε η κα Γιαννοπούλου.
Ο μόνος τρόπος αντίδρασης είναι να γίνει έρευνα είτε στο Υποθηκοφυλακείο, είτε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για όσο πιο παλιά συμβόλαια μπορεί να βρεθούν.
«Εφόσον είναι τόσες πολλές ιδιοκτησίες, στην ίδια περιοχή, ενδεχομένως θα ήταν καλό όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να ζητήσουν να γίνει κοινή πραγματογνωμοσύνη από το ΙΓΜΕ», κατέληξε η κα Γιαννοπούλου.
 
Ντιάνα Μαούνη: «Το ίδιο έχει γίνει και με ιδιοκτησίες στη Μπούκα»
Από την πλευρά της η δικηγόρος Ντιάνα Μαούνη, επισήμανε ότι ίδια περίπτωση αντιμετώπισε και στην περιοχή της Μπούκας στη Μεσσήνη.
Εξήγησε ότι πριν από δύο χρόνια το Δημόσιο είχε κάνει αγωγές για διόρθωση κτηματολογικών εγγραφών για ακίνητα στην παραλία της Μπούκας. «Τότε, όλες οι αποφάσεις των δικαστηρίων, είχαν διατάξει πραγματογνωμοσύνη. Δηλαδή διόρισαν 2 πραγματογνώμονες σε κάθε μια και ζήτησαν πόρισμα. Μάλιστα, ακόμα δεν έχουν εκδοθεί τελικές αποφάσεις», τόνισε η κα Μαούνη για την περίπτωση της Μπούκας.
Να σημειωθεί ότι τότε,  εξαιτίας λάθους είχαν γίνει  αγωγές από το Δημόσιο και για δύο ιδιοκτησίες που ήταν εκτός αιγιαλού, αλλά δυστυχώς ακόμα οι ιδιοκτήτες δικαστικά ταλαιπωρούνται και η υπόθεσή τους δεν έχει λήξει.
«Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες, είναι να απευθυνθούν ενισχυτικά και σε τοπογράφο, να πάρουν μια έκθεση τέτοιου τύπου, φωτοερμηνείας, πραγματογνωμοσύνης και να κινηθούν με τεχνικές εκθέσεις. Και φυσικά να κοιτάξουν το ιδιοκτησιακό με τίτλους. Να βρουν παλιούς τίτλους. Οι ιδιοκτήτες έχουν την άποψη ότι κινδυνεύουν με οικονομική βλάβη χωρίς να φταίνε. Το Δημόσιο θα έπρεπε να είχε κινηθεί νωρίτερα», τόνισε η κα Μαούνη.
Ο κ. Δημήτρης Λατζούνης, είναι ένας εκ των ιδιοκτητών, ο οποίος έχει αποκτήσει δύο ακίνητα στην περιοχή από τον παππού του και είναι νόμιμα μετεγγραμμένα στο Υποθηκοφυλακείο Καλαμάτας και το Κτηματολόγιο και περιφραγμένα με άδεια της Πολεοδομίας. Τα ακίνητα μάλιστα αυτά πωλήθηκαν από το Δημόσιο (με πωλητήριο του Υπουργείου Οικονομικών) το 1942 στον προπάππου του. Και γι’ αυτά τα ακίνητα τώρα το Δημόσιο έχει καταθέσει αγωγές διεκδικώντας τα.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη