Στρατηγική και συνεργασία για επαρκή κοινωνική πολιτική στην Περιφέρεια

Στρατηγική και συνεργασία για επαρκή κοινωνική πολιτική στην Περιφέρεια

Χρειάζεται στρατηγική με συγκεκριμένες στοχεύσεις, καθώς επίσης συνάθροιση δυνάμεων και συνέργεια των μηχανισμών της Περιφέρειας και των Δήμων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο και να υπάρξει μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική μέσω των Κέντρων Κοινότητας.
Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας κατά την προχθεσινή συνάντηση εργασίας με θέμα «Η δράση των Κέντρων Κοινότητας και της Επιτελικής Δομής της Περιφέρειας Πελοποννήσου: όραμα, προβλήματα και σχέδιο δράσης”, η οποία έγινε στην Mainalon Resort Hotel στην Τρίπολη, στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου «Σύσταση και λειτουργία “Επιτελικής / Συντονιστικής Δομής Κοινωνικής Ένταξης” (Περιφερειακή Κοινωνική Πύλη)» που συγχρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2014-2020.
Στόχος της συνάντησης ήταν η επεξεργασία Σχεδίου Δράσης για την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η εφαρμογή της μέσα από τη λειτουργία της Επιτελικής Δομής και των Κέντρων Κοινότητας με τη συμμετοχή και τη συνεργασία των 3 επιπέδων διαχείρισης του Έργου (πολιτικό, τεχνικό, επιχειρησιακό).
Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, επί της ουσίας η Περιφέρεια στερείται στρατηγικής σε θέματα προνοιακής κοινωνικής πολιτικής και γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται να αποκτήσει εξειδικευμένη στρατηγική με συγκεκριμένες στοχεύσεις, όπως λ.χ. τους Ρομά, τα ΑμεΑ, την αντιμετώπιση της βίας και των εξαρτήσεων: “Η βελτίωση της εικόνας και της κατάστασης σε κοινωνικό επίπεδο εξαρτάται, κυρίως, από τη συμπεριφορά των υπαλλήλων, κυριολεκτικά από την ιεραποστολική τους δράση -γιατί υπάρχει πολλή δυστυχία και πρέπει να συμβάλλουμε στη μείωσή της” τόνισε ο Π. Νίκας, που έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα Κέντρα Κοινότητας.
Ο περιφερειάρχης -απευθυνόμενος, τόσο προς αιρετούς, όσο και προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες που μετείχαν στη συνάντηση- εξέφρασε την πίστη του στις ικανότητες και τις δυνατότητες του μόνιμου προσωπικού των προνοιακών υπηρεσιακών. “Μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα από τους όποιους τεχνικούς συμβούλους, που κι αυτοί θα υπάρξουν, αλλά χωρίς το σταθερό προσωπικό δεν μπορεί να γίνει τίποτα ουσιαστικό” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Νίκας.
Καταλήγοντας, επανέλαβε την προτροπή του για την καλύτερη δυνατή συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων, δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι υπάρχουν σημαντικές πιστώσεις για την πρόνοια.
“Είναι προτιμότερο να κατευθύνουμε χρήματα από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για έργα προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε πόλεις που δε διαθέτουν τέτοιες υποδομές, αλλά και να μετατρέψουμε σε φιλικά προς τα ΑμεΑ διάφορα κτήρια, δημοτικά της Περιφέρειας, στα οποία τώρα τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης” σημείωσε ο Π. Νίκας.