Στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία της Ιταλίας, από 28/11 έως 2/12, έλαβε μέρος το 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας.
Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα, είχε ως θέμα «Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο Άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στο σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο». Έμφαση δόθηκε, δε, στη μεγάλη συμβολή της θαλασσοκράτειρας Βενετίας στην προετοιμασία του κινήματος της Αναγέννησης.
Εκεί το 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας αντιπροσωπεύθηκε από 28 μαθητές: Αναστάσιος Κορομηλάς, Ελένη Κριαρά, Μαρία Μεραντζή, Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, Αθανάσιος Πλακιάς, Δέσποινα Ρεμπή, Δημήτριος Σταυρόπουλος, Διονύσιος Διακουμής, Κωνσταντίνος Κασιδάκης, Σωτήριος Συκάς, Δέσποινα-Κωνσταντίνα Παπαχριστοφίλου, Ιωάννης Δημητρακόπουλος, Χαράλαμπος Σουλεϊμέζης, Χριστίνα Αγγουρά, Χαρίκλεια Μπουλούκου, Αικατερίνη Φρούντζα, Σταυρούλα Καραμπάτσου, Άννα-Μαρία Κωνσταντάκη, Παναγιώτα Λύρη, Μυρτώ Βαλμά, Καλλιόπη Κορωνιού, Σταυρούλα Μπαλή, Αγγελική Φέστα, Αικατερίνη-Σωτηρία Πιερρακέα, Φωτούλα Μιχαλοπούλου, Γεωργία Βυθούλκα, Παρασκευή Ρούσσου, Δήμητρα Πλεματιά, ενώ συμμετείχαν οι καθηγητές: Κυριακή Κατσίρου, Μαρία Μαργαρίτη και Δημήτριος Βρυώνης.
Με την εργασία που παρουσίασαν στο συνέδριο οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ και η οποία είχε ως θέμα την περίοδο της Ενετοκρατίας στις μεσσηνιακές πόλεις Μεθώνης και Κορώνης, επιχειρήθηκε η προσέγγιση της ιστορικής πορείας που ακολούθησαν οι δύο αυτές πόλεις κατά τα χρόνια που είχαν υπαχθεί οριστικά στην εξουσία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, καθώς και η ανάδειξη των συνθηκών ζωής που είχαν διαμορφωθεί σε αυτές κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Οι μαθητές είχαν ακόμη την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά σπουδαία μνημεία της Βενετίας, όπως η βασιλική του Αγίου Μάρκου, η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, η ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε σημαντικά αξιοθέατα στη Βερόνα, όπως η αρένα, η πλατεία delle erbe, το σπίτι της Ιουλιέτας, καθώς και να επισκεφθούν το ιστορικό κέντρο της Μπολόνια.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από φορείς, όπως η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO μαζί με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας (fondazione ellenica di cultura), η Αssociation Europeenne des Enseignants (AEDE), η Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Βενετίας (ComunitA dei Greci Ortodossi a Venezia). Είχε, δε, την έγκριση του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, ενώ την ευθύνη διοργάνωσης ανέλαβε η Οργανωτική Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο φιλόλογος – ιστορικός Νικόλαος Α. Κούκης.