Αντιπαράθεση στο Δ.Σ. Μεσσήνης για την «έδρα» του καταφύγιου αδέσποτων Καλαμάτας και Μεσσήνης

Αντιπαράθεση στο Δ.Σ. Μεσσήνης για την «έδρα» του καταφύγιου αδέσποτων Καλαμάτας και Μεσσήνης

«Ότι δε θέλει η Καλαμάτα έρχεται στη Μεσσήνη» είπε η αντιπολίτευση
 
Για «σκυλοφοβικούς» & «Καλαματοφοβικούς» μίλησε η Δημοτική αρχή
 
 Νέος κύκλος αντιπαράθεσης που αφορά τη δημιουργία Συνδέσμου μεταξύ των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης για τα αδέσποτα ζώα αλλά και την κατασκευή σύγχρονου «καταφυγίου», ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στο Δ.Σ. Μεσσήνης.
 «Τρέχοντας» η δημοτική αρχή να προλάβει την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», με τίτλο: «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς», επανέφερε το θέμα στο Σώμα προς ψήφιση. Μαζί, συμπληρωματικά για την αρτιότητα της υποβολής φακέλου της πρότασης, όπως υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου που ήταν εισηγητής του θέματος, ήρθε και η ψήφιση για την «Αναγκαιότητα μίσθωσης ακινήτου για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων συντροφιάς».  Το 2ο αυτό θέμα, που «συμπλήρωνε» ουσιαστικά το «φάκελο» της πρότασης στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ήταν αυτό που έφερε σε αντιπαράθεση τη δημοτική αρχή με την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας.
 
Θέση μειοψηφίας
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης, Τάσος Τσερπές και Νίκος Ξενόγιαννης  «βομβάρδισαν» τον Τάσο Παπαγεωργίου με ερωτήσεις, για το αν και η Καλαμάτα έχει κινήσει ανάλογες διαδικασίες, γιατί η Μεσσήνη ανέλαβε την πρόταση στο πρόγραμμα αλλά το κυριότερο, ρωτώντας ευθέως για το αν πρόκειται το καταφύγιο αυτό να δημιουργηθεί στο Δήμο Μεσσήνης. Τους «τόνους» της αντιπαράθεσης τους ανέβασε ακόμα περισσότερο ο πρώην πρόεδρος τους Δ.Σ. Μεσσήνης Χρήστος Χριστόπουλος, που έλαβε και πήρε τον λόγο ως απλός πολίτης. Ο κ. Χριστόπουλος μίλησε για «φήμες» που κάνουν λόγο για το εάν το εν λόγω καταφύγιο πρόκειται να δημιουργηθεί σε  απόσταση «αναπνοής» από την πόλη, πίσω από το Νεκροταφείο, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει μεγάλη όχληση από τα «γαυγίσματα», έθεσε όμως και θέμα επικινδυνότητας, λόγω μόλυνσης του ρύακα της Μεσσήνης που περνά από εκεί και διασχίζει όλη την πόλη. Ουσιαστικά, από το μεγαλύτερο μέρος της ομάδας της μείζονος μειοψηφίας «πέρασε» η άποψη που είχε εκφράσει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Τσώνης (ο οποίος μόνος τότε καταψήφισε την πρόταση), ότι δηλαδή, «δεν επιθυμεί η Καλαμάτα το παίρνει η Μεσσήνη», υποβαθμίζοντας περαιτέρω την περιοχή.
 
Η άποψη της δημοτικής αρχής
Από την πλευρά του, ο Τάσος Παπαγεωργίου απαντώντας στις αιτιάσεις και τις φήμες από πλευράς αντιπολίτευσης τόνισε, ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει που πρόκειται να γίνει, και ότι η εν λόγω ψήφιση στο Σώμα έρχεται μόνο και μόνο για να είναι πλήρης ο φάκελος, και αποτελεί στην ουσία «τυπική» διαδικασία. Επανέλαβε όσα είχε υποστηρίξει και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο για το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα που έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σημειώνοντας ότι είναι καθημερινά πλέον τα κρούσματα επιθέσεων από αδέσποτα, ενώ τόνισε, ότι δεκάδες είναι και τα σκυλιά με την ασθένεια «Καλαζάρ», που μεταφέρεται και στον άνθρωπο, τα οποία κυκλοφορούν ακόμα και στο κέντρο της Μεσσήνης. Κλείνοντας, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, υποστήριξε ότι αποφάσισαν να ασκήσουν αντιπολίτευση σε λάθος θέμα, ζητώντας τους παράλληλα να μην είναι «Καλαματοφοβικοί» και «Σκυλοφοβικοί».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου, που έκλεισε τη συζήτηση. Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι ψηφίζουν για το αν επιθυμούν τη δημιουργία καταφυγίου και την υποβολή φακέλου, και όχι πού θα γίνει, ρωτώντας ευθέως την αντιπολίτευση αν είναι υπέρ η κατά. Στη συνέχεια σημείωσε ότι το ζήτημα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι Δήμου από το 2014 είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα και ο ίδιος αποφάσισε να μην περιμένει με «σταυρωμένα» χέρια να σέρνεται στα δικαστήρια, αλλά να δράσει για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα. Τόνισε, ότι το καταφύγιο θα είναι σύγχρονο και ένα πραγματικό «στολίδι» το οποίο θα τιμά κάθε περιοχή που θα το έχει στο δήμο της, ενώ αναφορικά με τη συνεργασία επί του θέματος με το Δήμο Καλαμάτας, τη χαρακτήρισε πολύ συμφέρουσα για το Δήμο Μεσσήνης, ενώ ρώτησε τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία, ο Δήμος Μεσσήνης δεν θα προχωρούσε μόνος του σε κατασκευή καταφυγίου; Τότε, αυτό πού θα γινόταν; Σε ποιά περιοχή;
Κλείνοντας, ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας να υπερψηφίσουν την πρόταση της δημοτικής αρχής. Τελικά, το δεύτερο θέμα που αφορούσε την αναγκαιότητα μίσθωσης χώρου, πέρασε με σχετική πλειοψηφία, καθώς οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας το καταψήφισαν. Ωστόσο, υπήρχαν «διαρροές» και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, καθώς ο κ. Κανελλόπουλος και ο κ. Γρουσουζάκος ψήφισαν υπέρ της πρότασης, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων, ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος και ο Γιάννης Λάσκαρης. 
 
Του Κώστα Γαζούλη