Πέντε είναι οι λόγοι για τη σαρωτική επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον και των Τόρις, σύμφωνα με ανάλυση της πολιτικής συντάκτριας του Guardian, Ροουένα Μέισον.
Πρώτον, η απλότητα του μηνύματος του Τζόνσον: «Θα υλοποιήσω το Brexit» ήταν το μήνυμά του, το οποίο βρήκε απήχηση σε μια κοινή γνώμη, ενοχλημένη από την αναποτελεσματικότητα και τις παλινωδίες των κομμάτων στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα. Παράλληλα, η προειδοποίησή του ότι ενδεχόμενη νίκη των Εργατικών θα σημάνει δεύτερο δημοψήφισμα φαίνεται ότι τρομοκράτησε αρκετούς ψηφοφόρους.
Δεύτερον, η απλότητα του συνθήματος αυτού ήρθε σε ευθεία αντίθεση με τις χαοτικές υποσχέσεις των Εργατικών, από τις μαζικές εθνικοποιήσεις μέχρι το ελεύθερο Ιντερνετ και την αποζημίωση των γυναικών άνω των 50 ετών για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Τρίτον, το μανιφέστο των Συντηρητικών ήταν σύντομο και ελκυστικό, χωρίς αμφιλεγόμενες προτάσεις όπως ο διαβόητος πλέον «φόρος θανάτου» που είχε εξαγγείλει η Τερέζα Μέι το 2017 και προέβλεπε την χρηματοδότηση της φροντίδας των ηλικιωμένων μέσα από τη μετά θάνατον πώληση των ακινήτων τους.
Τέταρτον, η επιρροή των Εργατικών συρρικνώθηκε δραματικά σε πολλές περιοχές. Σε ορισμένες πάλι οι Τόρις δεν ενισχύθηκαν τόσο, όσο αυξήθηκε η αποχή των ψηφοφόρων των Εργατικών, είτε οι τελευταίοι ψήφισαν υπέρ του Κόμματος Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φάρατζ. Από την πλευρά τους, οι ηττημένοι βουλευτές των Εργατικών θεωρούν ότι το πρόβλημα ήταν ο ίδιος ο Κόρμπιν, αλλά και η ασαφής του στάση έναντι του Μπρέξιτ.
Πέμπτον, ο ηγέτης των Τόρις αποδείχθηκε πιο στιβαρός ηγέτης από τον Κόρμπιν, παρόλο που και οι δύο ξεκίνησαν την προεκλογική κούρσα με εξίσου χαμηλή δημοτικότητα. Ο επιρρεπής σε γκάφες Τζόνσον δεν ξέφυγε από το βασικό μήνυμά του, σχεδόν μέχρι το τέλος της εκστρατείας, οπότε ανέκυψε το ζήτημα του μικρού παιδιού στο πάτωμα νοσοκομείου, τη φωτογραφία του οποίου αρνήθηκε να κοιτάξει.