«Την περίοδο 2009-2010 η χώρα μας έδωσε παράνομα επιδοτήσεις για αναδιάρθρωση αμπελώνων και μετατροπές, χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα. Αν με δικάσετε, λοιπόν, πρέπει να είναι εδώ να δικασθούν ο υπουργός, ο υφυπουργός, ο γενικός γραμματέας, οι αρμόδιες Διευθύνσεις και όλοι οι υπάλληλοι σαν και εμένα ανά την Ελλάδα. Τότε ενήργησα παράνομα, αλλά έπρεπε να βοηθήσω τη χώρα μου».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά την απολογία του χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ο συνταξιούχος πλέον υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας που ήταν αρμόδιος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Τριφυλία και έπειτα από ελέγχους διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα με 11 παραγωγούς που επιδοτήθηκαν και από τους οποίους ζητήθηκε πίσω το σύνολο των χρημάτων.
Το δικαστήριο, ωστόσο, με πρόταση και της εισαγγελέως, τον έκρινε ένοχο για άμεση συνέργεια σε απάτη και του επέβαλε ποινή καθείρξεως 5 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Κατηγορούμενοι ήταν ακόμη ένας γεωπόνος που συμμετείχε στους ελέγχους για το πρόγραμμα, ο τμηματάρχης και ο διευθυντής της υπηρεσίας, ο τότε νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, που υπέγραφαν τις καταστάσεις πληρωμών των αγροτών, καθώς και τρεις αγρότες που είχαν επιδοτηθεί από το πρόγραμμα. Με πρόταση και της εισαγγελέως οι επτά αθωώθηκαν.
Παράνομες επιδοτήσεις
Ο υπάλληλος που καταδικάστηκε ανέφερε στην απολογία του χθες πως την περίοδο 2009-2010 η Ελλάδα έδωσε παράνομα επιδοτήσεις για την αναδιάρθρωση στα αμπέλια χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα. Μάλιστα, είπε ότι το 2011, όταν κλιμάκιο του ΦΕΟΓΚΑ (Γεωργικό Ταμείο) ήρθε για έλεγχο, προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για να μην επιβληθούν πρόστιμα στην Ελλάδα. Προσπάθησε, όπως εξήγησε, να βοηθήσει τη χώρα του, σημειώνοντας ότι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να είναι ο υπουργός και όλοι όσοι τότε έδωσαν το «πράσινο φως» για επιδοτήσεις χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα.
Για την υπόλοιπη χρονική περίοδο που κατηγορούνταν, παραδέχθηκε ότι πράγματι μπορεί να μην ήταν πολύ τυπικός με τη διαδικασία, αλλά οι έλεγχοι έγιναν όπως προβλέπονταν. Μάλιστα, παρατήρησε ότι οι φάκελοι των δικαιούχων περιελάμβαναν τα πρακτικά των μετρήσεων και δεν καταλαβαίνει γιατί λένε ότι δεν τα βρήκαν.
Επίσης, κατέθεσε πως ο ίδιος έλειψε με αναρρωτική και στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε, ενώ ποτέ κανείς δεν τον ενημέρωσε για τους ελέγχους στην υπηρεσία. Ο ίδιος, δε, πληροφορήθηκε την υπόθεση, όταν κλήθηκε από τον ανακριτή.
Για τους αγρότες που αρνήθηκαν τον έλεγχο, σημείωσε ότι από το πρόγραμμα υπήρχε υποχρέωση διατήρησης της καλλιέργειας για μια 5ετία, ενώ από παραγωγούς που είχαν μπει στο πρόγραμμα το 2005 ζητήθηκε να γίνει έλεγχος στην 7ετία, εφαρμόζοντας μάλιστα μεταγενέστερη υπουργική απόφαση.
Μείωση ευρωπαϊκών πόρων
Εντύπωση προκάλεσε και αναφορά στην απολογία ενός αγρότη, ο οποίος κλήθηκε να επιστρέψει 57.000 ευρώ, ενώ εκκρεμούν προσφυγές που είχε καταθέσει. Όπως είπε, κλήθηκε να του κάνουν έλεγχο 6 χρόνια μετά και αφού το πρόγραμμα είχε λήξει. Προ του ελέγχου, όμως, σημείωσε πως είχε κληθεί από συγκεκριμένο υπάλληλο, ο οποίος του είχε ζητήσει να πάει στον εισαγγελέα να καταγγείλει ότι υπήρχαν παρατυπίες από τους προηγούμενους υπαλλήλους, κι όταν ανέφερε πως δεν έχει στοιχεία για κάτι τέτοιο, του καταλόγισαν τα πρόστιμα.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της σημείωσε ότι η κατηγορία αφορά στη μείωση των ευρωπαϊκών πόρων και όχι στο ότι κάποιος είχε οικονομικό όφελος. Για τους κατηγορούμενους παραγωγούς ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη, διότι είχε παρέλθει η 5ετία για το ποσό που κατηγορούνταν, όπως και την αθώωση των υπολοίπων στελεχών της υπηρεσίας και του νομάρχη που υπέγραφαν τις καταστάσεις πληρωμών, καθώς- όπως σημείωσε- δεν μπορούσε όλη η ιεραρχία να κάνει ουσιαστικό έλεγχο σε κάθε στάδιο υπογραφής και εμπιστεύονταν τον υπάλληλο που είχε την ευθύνη του πληροφοριακού συστήματος. Μάλιστα, γι’ αυτόν δεν πρότεινε μόνο ενοχή, αλλά και τη μετατροπή της κατηγορίας από απλό συνεργό σε αυτουργό, όμως δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Τέλος, η εισαγγελέας σημείωσε ότι το ποσό παραμένει πάνω από 120.000 ευρώ και συγκεκριμένα στα 199.000 ευρώ, άρα η πράξη είναι κακούργημα.
Της Βίκυς Βετουλάκη