Ο πρόσφατος θάνατος του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλη Κοσμόπουλου.
Σύμφωνα με το κείμενο που διάβασε, «ήταν μεγάλη παράλειψη του Δημοτικού μας Συμβουλίου και της παράταξής μας ειδικότερα, η μη απότιση του αναγκαίου φόρου τιμής για τον εκλιπόντα Θάνο Μικρούτσικο στην προηγούμενη συνεδρίαση .
Ο Θάνος Μικρούτσικος, εκτός από εξαίρετος μουσικοσυνθέτης, που συνέθεσε μουσική και τραγούδια τα οποία, επειδή απευθύνονται στο συλλογικό μας υποσυνείδητο, έγιναν διαχρονικά και αγαπήθηκαν πολύ, ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος ως υπουργός υπέγραψε στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Πόλεων τη δημιουργία στην πόλη μας του Διεθνούς Κέντρου Χορού (ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ) και του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού.
Σημειώνει η κα Βίκυ Μαραγκοπούλου (ως πρώτη καλλιτεχνική διευθύντρια) στο μήνυμά της για τον αδόκητο χαμό του: “Με ενθουσιασμό και μεγάλη γενναιοδωρία συναίνεσε στην πρόταση της πόλης να επικεντρωθεί στο Χορό, στην προσπάθειά του να ενισχύσει μέσα από το Εθνικό Δίκτυο Πόλεων την περιφερειακή πολιτιστική πολιτική και να δημιουργήσει ένα εθνικό δίκτυο πολιτισμού, ενισχύοντας έτσι την περιφερειακή πολιτική, που ακόμα στις μέρες μας παραμένει αναξιοποίητη, αλλά και μέσα από το Φεστιβάλ να βάλει την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη του χορού. Με στήριξε με σθένος στην επιμονή μου το Φεστιβάλ Καλαμάτας να επικεντρωθεί στο σύγχρονο χορό. Δεν ξεχνώ την απίστευτη οξυδέρκειά του, όταν συζητούσα μαζί του για τα προβλήματα που ξεφύτρωναν – φυσικό σε ένα τόσο νεωτερικό θεσμό -, το γεγονός ότι χωρίς πολλά λόγια αντιλαμβανόταν τις καταστάσεις και την ταχύτητά του να δίνει άμεσα λύσεις. Τον ευγνωμονώ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε όταν ακόμα ούτε και εγώ ήξερα πού θα έβγαινε όλο αυτό. Πάντα δίπλα, ετοιμοπόλεμος στα δύσκολα και όταν δεν ήταν πια υπουργός”.
Σήμερα, καθώς οδεύουμε στη διοργάνωση του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, γνωρίζουμε τη σημαντική συνεισφορά του Φεστιβάλ στα πολιτιστικά δρώμενα τόσο της πόλης μας όσο και της χώρας μας και αντιλαμβανόμαστε τη συνεισφορά του στη διεθνή καταξίωση της Καλαμάτας ως “Πόλης του Χορού και του Πολιτισμού“.
Επομένως, ο Θάνος Μικρούτσικος, εκτός από τα διαχρονικά του τραγούδια, μέσω του ΔΙ.ΚΕ.ΧΟ. και του Φεστιβάλ, άφησε το στίγμα του στην Καλαμάτα και η πόλη οφείλει να τον τιμήσει. Προτείνουμε να διοργανώσει ο Δήμος μιαν εκδήλωση προς τιμήν του στο Μέγαρο Χορού, και να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της πόλης μας».
Η πρόταση του Βασίλη Κοσμόπουλου υιοθετήθηκε από το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, υποστήριξε ότι θα έπρεπε προτομή του να κοσμεί την είσοδο του Μεγάρου Χορού, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης πρότεινε, εκτός από τις εκδηλώσεις, να διοργανωθεί προς τιμήν του και μία ημερίδα με θέμα την περιφερειακή πολιτιστική πολιτική.
Α.Π.