Το κυβερνητικό πλάνο για τις αυτοδιοικητικές
Τρεις εκλογικούς νόμους αναμένεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο 2020 η κυβέρνηση. Η αρχή θα γίνει με την κατάργηση της απλής αναλογικής την ερχόμενη Πέμπτη και του κλιμακωτού bonus στο πρώτο κόμμα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι νόμοι που θα αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μαζί με τους συνεργάτες του εξετάζουν το σενάριο εκλογής δημάρχου ή περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο με 40% κι όχι με 50%, με απαραίτητη προϋπόθεση η διαφορά από τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες. «Όταν κάποιος εκλέγεται πρωθυπουργός με 40%, γιατί να μην εκλέγεται και δήμαρχος;» φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα κυβερνητικό στέλεχος.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο βρίσκεται κι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, με την μεταρρύθμιση να ενδέχεται να προβλέπει μείωσή τους ακόμα και κατά 30%. Στέλεχος που ασχολείται με την κατάρτιση του νομοσχεδίου φέρεται να ανέφερε ότι στο Αιγάλεω υπάρχουν 41 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ στη Νέα Υόρκη μόλις 51, θέλοντας να δείξει τον μεγάλο αριθμό που υφίσταται.
Όσον αφορά τις ευρωεκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι η επαναφορά της λίστας, ενώ το δεύτερο σχετίζεται με τη διατήρηση του σταυρού, αλλά με σπάσιμο της χώρας σε δύο μεγάλες περιφέρειες.
Δηλώσεις Τ. Θεοδωρικάκου
Στρατηγική προτεραιότητα για τη ΝΔ και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι συγκλίσεις και οι συναινέσεις, ανέφερε σε συνέντευξή του στον τ/σ Σκάι ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του πρωθυπουργού τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά στην πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε την πρόταση για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου «συμβολική, υπερκομματική και υπερβατική κίνηση».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη, είπε ότι ο πρωθυπουργός παρενέβη δυναμικά και τόνισε ότι έθεσε όσους μετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου προ των ευθυνών τους. Όσον αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Χάφταρ, είπε ότι αναδεικνύει την ακυρότητα του μνημονίου που υπέγραψε η Τουρκία. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και να στηρίξει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ενώ επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας εγγυώνται την ακεραιότητα της πατρίδας.
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο που θα ψηφιστεί στη Βουλή την Πέμπτη ή την Παρασκευή, τον χαρακτήρισε δικαιότερο και αναλογικότερο από τους προηγούμενους καθώς το bonus που δίνει είναι κλιμακωτό και έχει σχέση με το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει και την κυβερνησιμότητα της χώρας.
Τέλος σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές είπε ότι το θέμα θα έχει κλείσει μέχρι τέλος Ιουνίου και επιβεβαίωσε ότι ένα από τα σενάρια που συζητώνται είναι ο δήμαρχος να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο αν συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 40%, αλλά, όπως σημείωσε, για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνει διάλογος.