Περισσότερη συνεννόηση θα αναζητήσει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας στο Δημοτικό Συμβούλιο


Οι πρώτες μέρες του 2020 αποτελούν αφορμή για μια πρώτη εκτίμηση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, υπό τα δεδομένα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, το οποίο, βέβαια, στη συνέχεια “νόθευσε” η σημερινή κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή να περνάει σκοπέλους με “πλειοψηφίες” σε διάφορες κρίσιμες επιτροπές, αλλά και νομικά πρόσωπα.
Οι… σχολές μέχρι σήμερα είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Στην πρώτη, ο ισχυρισμός ήταν πως η συναίνεση που θέτει επιτακτικά η απλή αναλογική δεν είναι κάτι τόσο απλό και δεν είναι εφαρμοστέα μόνο από ένα νομοθέτημα. Οι συναινέσεις θέλουν ωριμότητα, υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες και βάθος χρόνου για να καλλιεργηθούν. Ο νόμος θα λειτουργήσει σε όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο αναπαράγοντας με τη δύναμη της αδράνειας πολιτικά ήθη συναλλαγής και συμφωνιών κάτω από το τραπέζι.
Η δεύτερη υποστηρίζει ότι η απλή αναλογική έρχεται να αντικαταστήσει ένα καλπονοθευτικό σύστημα που καταργούσε κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας. Ένα σύστημα στο οποίο η παράταξη του δημάρχου αποσπούσε το 60% των εδρών του συμβουλίου, ανεξάρτητα από το ποσοστό που είχε στον πρώτο γύρο.
Στην πρώτη περίοδο της θητείας της η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας προσπάθησε να λειτουργήσει με μπούσουλα την πρώτη αρχή. Μπορεί να μιλούσε για συναίνεση, αλλά επί της ουσίας λειτούργησε όπως παλιά. Αυτό μπορεί να τη βοήθησε, μετά τις αλλαγές της σημερινής κυβέρνησης, αλλά στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, δε θέλησε τη σύνθεση και τη συνεννόηση, με αποτέλεσμα να υποστεί ήττες.
Πληροφορίες θέλουν το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο να επανεξετάζει τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής, με στόχο να ανοίξει περισσότερους χώρους διαλόγου με τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε ότι “πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εποχές που είχαμε τον απόλυτο έλεγχο του Δήμου και αποφασίζαμε και προχωρούσαμε, έχουν περάσει. Χρειάζεται συνεννόηση και καλή διάθεση. Δεν τα ξέρουμε όλα, κανείς δεν τα ξέρει όλα, πρέπει να ακούσουμε τους άλλους και να βρίσκουμε την καλύτερη λύση”.
Α.Π.