Το Πράσινο Ταμείο “φυτρώνει” ελπίδα ενάντια στο τσιμέντο…


Ειδικό πρόγραμμα δίνει ευκαιρία στο Δήμο Καλαμάτας να σώσει κοινόχρηστους χώρους
 
Παραδίδοντας την ηγεσία του Δήμου Καλαμάτας, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, είχε υπεραμυνθεί σε δηλώσεις του δημόσιου χώρου και είχε ταχθεί κατά των σχεδίων για την εκμετάλλευσή του.
Ειδικότερα, είχε καλέσει το νέο δήμαρχο, τη νέα Δημοτική Αρχή, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο να προσέξουν ζητήματα, όπως “την πάρα πολύ μεγάλη πίεση που ασκείται στο δημόσιο χώρο. Χρειάζεται προστασία ο δημόσιος χώρος”. Επιπλέον, είχε μιλήσει για “επιθετικούς ανθρώπους που κινούνται με τη λογική της αρπαχτής”.
Στα χρόνια της δημαρχιακής του θητείας, όμως, οχυρωμένος πίσω από την πραγματικότητα που λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, ήταν αποφασισμένος να αφήσει ορισμένους από τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης με βάση τα σχέδια του 1905 και του 1987 να… γίνουν τσιμέντο.
Σύμμαχός του ήταν οι δεκάδες ιδιοκτήτες, που υποστήριζαν ότι «με την πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε καταστεί όμηροι, αφού η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την οικονομική του κατάσταση, η οποία για δεκαετίες τώρα είναι κακή. Είναι ωραίο να δεσμεύουμε χώρους για να φτιάξουμε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους. Όμως, μέσα σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει και να τις κατασκευάζουμε, αποζημιώνοντας έτσι και όσους έχουν δεσμευμένα οικόπεδα. Διαφορετικά, με όσα γίνονται κοροϊδεύουν τον κόσμο».
Από την άλλη, καταλαβαίνοντας την ανάγκη για αντιστροφή της πραγματικότητας, είχε τονίσει ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει χρήματα από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, επισημαίνοντας ότι έχει γίνει σημαντική εργασία από την Πολεοδομία και έχουν ιεραρχηθεί τα οικόπεδα οι αποζημιώσεις για τα οποία πρέπει κατά προτεραιότητα να καταβληθούν. Πρόκειται για ιδιοκτησίες για τις οποίες υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις, καθώς και για οικόπεδα σε πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης.
Στο πέρασμα των χρόνων δεν υπήρξε κάποιο σημαντικό βήμα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα τελευταία νέα, όμως, αλλάζουν άρδην την κατάσταση και υποχρεώνουν το Δήμο Καλαμάτας να κινηθεί τάχιστα για τη… σωτηρία μέρους του δημόσιου χώρου.
Ειδικότερα, το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, για την απαλλοτρίωση ακινήτων που είναι χαρακτηρισμένα ως κοινόχρηστοι χώροι και δεν ανήκουν στο Δημόσιο, κατήρτισε το Πράσινο Ταμείο.
Στόχος του προγράμματος «Απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2019» είναι η χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού (Δήμοι) για την απόκτηση αμιγώς κοινοχρήστων χώρων και χώρων πρασίνου που προβλέπονται σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια με ιδιαίτερη πολεοδομική σημασία και των οποίων η εξασφάλιση αποζημίωσης έχει επείγοντα χαρακτήρα.
Τα αιτήματα των ΟΤΑ αφορούν ώριμες απαλλοτριώσεις σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο και αξιολογούνται ως προς το κριτήριο της πολεοδομικής και κοινωνικής συμβολής της απόκτησης του αιτούμενου κοινόχρηστου χώρου.
Το Πράσινο Ταμείο καταβάλλει μόνον το ποσό που αντιστοιχεί αποκλειστικά στα βάρη των Δήμων (όχι των παρόδιων ιδιοκτητών) για την απόκτηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, όπως πλατείες, άλση, πράσινο, παιδικές χαρές, χώροι στάθμευσης.
Αιτήματα που αφορούν ειδικά στη διάνοιξη δρόμων, πεζοδρόμων κ.λπ. (υλοποίηση ρυμοτομίας) δεν εμπίπτουν στους στόχους του προγράμματος και δε θα εξετάζονται. Κοινωφελείς χώροι, όπως οι προοριζόμενοι για σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αθλητικούς χώρους κ.ά., δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο.
Η δε υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 30 Δεκεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2020.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη