Σε απολογισμό της τετράμηνης συμμετοχής της παράταξής της, “Καλαμάτα/Τόπος Ζωής”, στο Δημοτικό Συμβούλιο προέβη η επικεφαλής Τόνια Κουζή. Συγκεκριμένα, περιγράφει τα ζητήματα που έθεσε η παράταξή της, για τα οποία όμως η ανταπόκριση της Δημοτικής Αρχής φαίνεται ότι δεν ήταν η προσδοκώμενη.
Η Τόνια Κουζή παρουσίασε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με γραπτή παρέμβαση τα αιτήματα, όπως και τις προτάσεις της παράταξής της για το 2020, μεταξύ των οποίων είναι η απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Σώματος μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να σχηματίζουν οι δημότες αντικειμενική άποψη για την παρουσία κάθε παράταξης, η διάθεση χώρου στην ιστοσελίδα του Δήμου στις μειοψηφίες για να παρουσιάζουν τις θέσεις τους, αλλά και η διάθεση οργανωμένου γραφείου στις μειοψηφίες με υπάλληλο με τις απαιτούμενες γνώσεις και εξοπλισμό…
Η Τόνια Κουζή παρουσίασε τον απολογισμό και τις προτάσεις για το νέο έτος και σε ερώτηση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία έχει ως εξής:
«ΖΗΤΗΣΑΜΕ:
Ζητήσαμε ζωντανή μετάδοση των Δημοτικών Συμβουλίων. Ζητήσαμε ξεκάθαρη τοποθέτηση για το ζήτημα του παραλιακού μετώπου. Ζητήσαμε δέσμευση για την εκπόνηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και κυκλοφοριακής μελέτης. Ζητήσαμε το πλάνο της νέας αντιδημαρχίας Τουρισμού. Ζητήσαμε να μας κοινοποιηθούν τα στοιχεία των αθλητικών εγκαταστάσεων (ανοιχτών και κλειστών) που υπάγονται στο Δήμο Καλαμάτας, συνοδευόμενα από την κατηγοριοποίηση – που είναι επίσης υποχρεωτική για την αδειοδότηση – και τα στοιχεία που αφορούν στην ασφάλεια.
Καταδικάσαμε την επιλογή της Δημοτικής Αρχής να συνεργαστεί με πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και ζητήσαμε να απομακρυνθεί ο Κουκούτσης από όλες τις θέσεις που του δόθηκαν.
Με αφορμή τη μελέτη για το νέο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ταχθήκαμε υπέρ των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τη μελετητική διαδικασία τέτοιων σημαντικών δημόσιων κτηρίων της πόλης και ζητήσαμε να υιοθετηθεί αυτός ο απόλυτα δημοκρατικός μελετητικός τρόπος.
Αποτρέψαμε την απευθείας ανάθεση της ισοθερμικής κουβέρτας στο κολυμβητήριο, χωρίς τις τεχνικές προδιαγραφές της ΓΓΑ, και οδηγήσαμε με τις παρεμβάσεις μας στη διενέργεια προβλεπόμενης διαγωνιστικής διαδικασίας. Παράλληλα, ζητήσαμε ενημέρωση για την τοποθέτηση του αυτόματου χλωριωτή, ενώ θελήσαμε να ενημερωθούμε για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του χώρου με την υπόδειξη του τεχνικού ασφαλείας και διαχειριστή.
Ζητήσαμε την αποκατάσταση της πρόσβασης ΑμεΑ στο νέο κτήριο της πρώην ΔΕΗ, μια και προβλεπόταν μόνο στον ισόγειο χώρο.
Ζητήσαμε την παρέμβαση στο Γυμνάσιο Παραλίας, προκειμένου μικρός μαθητής με κινητικά προβλήματα να αποκτήσει πρόσβαση στον α΄ όροφο του κτηρίου.
Με έγκαιρη παρέμβασή μας σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου θέσαμε τους όρους διενέργειας των ΣΒΑΚ γενικά και ζητήσαμε διευκρινίσεις επί της διαδικασίας. Στη συνέχεια συμμετείχαμε ενεργά στην πρώτη διαβούλευση – παρουσίαση του ΣΒΑ Καλαμάτας.
Ζητήσαμε να ανοίξει ο φάκελος του ανοιχτού θεάτρου και να εξεταστεί το μείζον ζήτημα της λανθασμένης – παράνομης χωροθέτησής του. Διακρίναμε την αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου μας από την παραβίαση των κανονισμών, ώστε να κατευθύνει η νέα Δημοτική Αρχή την οδό της απόλυτης νομιμότητας και του σεβασμού στο περιβάλλον όλους τους πολίτες.
Ζητήσαμε διευκρινίσεις για το Στάδιο Καλαμάτας, την καθυστέρηση στην κατασκευή χώρων υγιεινής για ΑμεΑ, τη γενικευμένη κατάσταση του χώρου στάθμευσης, την ανυπαρξία χώρων στάθμευσης ΑμεΑ, τη χρονοκαθυστέρηση στο ζήτημα του ταρτάν, της εργολαβίας του και των όσων αυτή εμπεριέχει ή αποκλείει.
Ζητήσαμε να γνωστοποιηθεί αν το Πνευματικό Κέντρο έχει πιστοποιητικό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και ενεργό σχέδιο εκκένωσης του χώρου ή αρμόδιο υπάλληλο για την ασφάλεια. Σε διαφορετική περίπτωση ζητήσαμε τη μεταφορά όλων των εκδηλώσεων σε άλλον χώρο, όπου τηρούνται τα παραπάνω.
Ζητήσαμε κοινή συνάντηση με φορείς και κατοίκους για το ζήτημα των χωριών του Ταϋγέτου, αφού συνομιλήσαμε μαζί τους.
Ζητήσαμε από Τεχνικό και Οικονομικό Πρόγραμμα, πέραν της διόρθωσης των φακέλων που ομολογήθηκε ότι έχουν σημαντικές αποκλίσεις, μέσω αυτών να εκφραστεί το όραμα και το πλάνο της νέας διοίκησης του Δήμου.
Ζητήσαμε νέο κανονισμό λειτουργίας του Δ.Σ. που θα εκφράζει τη νέα περίπλοκη κατάσταση μετά το νέο νόμο.
Τις απαντήσεις που λάβαμε ή δε λάβαμε από την πλειοψηφία δεν τις άκουσε κανείς, μια και δε δημοσιοποιούνται, ούτε καταγράφονται στα πρακτικά.
Πρότασή μας, αλλά και απαίτηση πλέον έπειτα από τρεις μήνες τοποθετήσεων και ερωτήσεων, προκειμένου να αποδεικνύεται ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την περίπτωση της σύμβασης 5G για να κάνουμε αντιπολίτευση, αντίθετα είχαμε πολλές άλλες ουσιαστικές αφορμές και το κάναμε, είναι να περάσει η κατά τα άλλα τεχνοφιλική διοίκηση του Δήμου στα παρακάτω εύκολα βήματα.
Ας ξεκινήσουμε το νέο έτος με:
-την καταγραφή στα πρακτικά των ερωταπαντήσεων των μειοψηφιών/την ενεργοποίηση του κατάλληλου χώρου στην ιστοσελίδα του Δήμου όπου θα μπορούν να εκφράζονται οι μειοψηφίες
-τη γραπτή απάντηση των αναπάντητων εντός αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου ερωτήσεων των μειοψηφιών από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κατόπιν ερευνητικής εργασίας με την υπηρεσία που θα αποτελεί και δέσμευση σε εύλογο χρονικό διάστημα
-την ουσιαστική οργάνωση του γραφείου των μειοψηφιών με εξειδικευμένο υπάλληλο γνώστη των διοικητικών ζητημάτων, ώστε να παρέχεται βοήθεια στη διενέργεια της έρευνας των μειοψηφιών
-τα θεματικά Δημοτικά Συμβούλια με την εξειδικευμένη παροχή πληροφορίας ανά θεματική
-τη live αναμετάδοση όσων λέγονται εντός μιας αίθουσας στην οποία όλοι βρισκόμαστε για να τηρούμε τους κανονισμούς, το επίπεδο, τη διαδικασία και είμαστε υποχρεωμένοι να λογοδοτούμε στον πολίτη που μας έδωσε αυτή τη θέση.
Θέλουμε οι πολίτες να είναι παρόντες συνεχώς διαδικτυακά για να μπορούν να διαμορφώσουν άποψη για τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.
2020 προτάσεις της μειοψηφίας ας μη μείνουν ανεκμετάλλευτες και το νέο έτος».