Ακύρωση απόφασης Αποστόλου για ελιές Καλαμάτας – ΠΟΠ ζητά ο ΣΥΜΕΠΟΠ


Το θέμα της πολιτικής που ακολουθείται με την ονομασία της ποικιλίας «Ελιά Καλαμάτας» έρχεται και πάλι στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα ως ονομασία ποικιλίας πλέον η «Ελιά Καλαμάτας» (Kalamata Olives) μπορεί να χρησιμοποιείται στην επισήμανση του τελικού προϊόντος από οποιονδήποτε, ακόμη και εκτός Ελλάδας (Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο κ.λπ.).
«Η εξέλιξη αυτή είναι επιζήμια για όλους τους Έλληνες παραγωγούς, γιατί δίνεται η δυνατότητα σε χώρες όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, που παράγουν και διακινούν τεράστιες ποσότητες επιτραπέζιων ελιών, διαφόρων ποικιλιών αλλά και Καλαμών, να το πράττουν πλέον νόμιμα με την ονομασία Κalamata Olives και να μας εκτοπίζουν από τις αγορές προσφέροντας πολύ χαμηλότερες τιμές», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Μεσσήνιος βουλευτής.
Ο κ. Λαμπρόπουλος διαβίβασε και σχετική αναφορά της Επιτροπής Ελαιοπαραγωγών Μεσσηνίας για το ζήτημα αυτό στη Βουλή. Η, δε, Επιτροπή των Ελαιοπαραγωγών έχει φτάσει το θέμα ως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μέλος της Επιτροπής είναι και ο γεωπόνος – πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας Λακωνίας, Σταύρος Αδαμόπουλος, ο οποίος δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Η κατάσταση με τις τιμές στην Καλαμών είναι δραματική, όπως ακριβώς και στο ελαιόλαδο. Εμείς καταθέσαμε και πάλι στους αρμόδιους τις προτάσεις μας για το ζήτημα του ΠΟΠ. Όπως λέγαμε το 2018, όταν και ελήφθη η απόφαση από το ΥπΑΑΤ, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς.
Δυστυχώς, τότε νομοί όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία και η Φθιώτιδα πίεζαν να διευθετηθεί το ζήτημα και τελικά επελέγη η λύση να εγγραφεί ως συνώνυμο της Ελιάς Καλαμάτας η Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ελιά τέτοιου τύπου από Αίγυπτο, Τουρκία κ.λπ. να έρχεται στη χώρα μας και συνεπώς οι τιμές να πέφτουν, παρότι δεν έχει μαζευτεί φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό της εσοδείας λόγω καιρού.
Εμείς αυτό που ζητάμε είναι να γίνει παρέμβαση και να πάρουν πίσω την καταστροφική απόφαση του 2018, με την οποία… νόμιζαν σε άλλους νομούς ότι θα εξισωθεί το προϊόν τους, με τη δική μας ελιά, την ΠΟΠ.
Παράλληλα, να σας πω ότι η προσφυγή του ΣΥΜΕΠΟΠ στο ΣτΕ για την απόφαση αυτή, θα εκδικαστεί στο μέλλον, αφού πήρε αναβολή τον περασμένο Δεκέμβριο. Όταν με το καλό γίνει η εκδίκασή της, η απόφαση Αποστόλου θα ακυρωθεί, αφού τέτοιες αποφάσεις είναι ανεπίτρεπτες και αστήριχτες σε επίπεδο Ε.Ε.».