Τις προοπτικές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη δυναμική που πρέπει να υπάρξει –«με προγραμματισμό, σχεδιασμό, αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων και κυρίως με τη συνεργασία και την ενότητα»- προκειμένου να βρεθεί στο δρόμο της ανάπτυξης, αναλύει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε προχθές σε ειδικό ένθετο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνεται στην πρωτοχρονιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα».
Αναλυτικά, στο άρθρο του περιφερειάρχη, με τίτλο «Κινητοποίηση για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου», αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τα έξοχα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητες που πραγματικά έχει. Η Περιφέρεια, που διαθέτει πάνω από το 50% των προβεβλημένων αρχαιολογικών χώρων της χώρας (Σπάρτη, Μυστράς, Αρχαία Μεσσήνη, Επίδαυρος, Μυκήνες, Τίρυνθα, Αρχαία Νεμέα και πολλούς άλλους), περιοχές ασύγκριτου φυσικού κάλλους, άριστες κλιματολογικές συνθήκες και που αποτελεί χώρο παραγωγής όλων των προϊόντων μεσογειακής διατροφής, πλήττεται από τη μετανάστευση των πιο δυναμικών ηλικιών, από τη συνεχή πληθυσμιακή συρρίκνωση και την οικονομική στασιμότητα.
Η απουσία στρατηγικής και προγραμματισμού, η κακή αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων, η έλλειψη των μεγάλων έργων για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και τη συγκράτηση του πληθυσμού, οδήγησαν στην αρνητική κατάσταση του σήμερα που πρέπει να αναστραφεί.
Είναι επιτακτική η ανάγκη, λοιπόν, για γενική κινητοποίηση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων, με σχεδιασμό, προγραμματισμό και συγκεκριμένες στοχεύσεις, ώστε η Πελοπόννησος να αποκτήσει και πάλι το δυναμισμό της και να πολλαπλασιάσει την εθνική προσφορά της.
Και η κινητοποίηση πρέπει να στοχεύσει: Στην αναβάθμιση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Στη βελτίωση της προσβασιμότητας, στη συντήρηση και στην προβολή των αρχαιολογικών χώρων, σε συνδυασμό με την οργάνωση πολιτιστικών διαδρομών (το ΔΙΑΖΩΜΑ μας δείχνει το δρόμο). Στην άμεση επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι το Ναύπλιο σε πρώτη φάση. Στον επανασχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής, ώστε να υπάρξει αύξηση των εσόδων -τώρα η Πελοπόννησος συμμετέχει με 2,5% περίπου στα έσοδα από τον Τουρισμό.
Επίσης, στην πρόταξη περιβαλλοντικών ζητημάτων, από την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι την ορθολογική διαχείριση του υδατικού δυναμικού και την ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών. Στην αύξηση των εξαγωγών σε προϊόντα με εξαιρετική δυναμική, όπως, για παράδειγμα, το κρασί, το λάδι, τα κηπευτικά. Στη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής για επενδύσεις και πολλά άλλα».