Διαμαρτυρίες από Ένωση και Συνεταιρισμούς
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, αφού είδαν την παραγωγή τους να μένει απούλητη, και ακόμα και όσοι βρήκαν αγορές, εισέπραξαν ιδιαίτερα χαμηλή τιμή σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Οι πρώτες φωνές που ακούγονται μιλάνε για την ανάγκη έναρξης ενός διαλόγου που θα έχει ως στόχο την προστασία του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών, αφού, όπως υποστηρίζουν, είναι ένας από τους βασικούς λόγους της κάθετης πτώσης του προϊόντος στις αγορές.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος, αναφέρει πως «αν και η παραγωγή ήταν καλή, με εξίσου καλή ποιότητα, δεν μπορέσαμε να έχουμε τις τιμές που αξίζουμε και αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα. Το 1,10 στη 200άρα ελιά δεν έχει καμία σχέση με την περσινή τιμή, που είχε φτάσει και στο 1,50 ευρώ».
Σε ό,τι αφορά τις αιτίες που οδήγησαν στην κάθετη πτώση της τιμής, αλλά και της ζήτησης, ο κ. Πάζιος δήλωσε: «Το άνοιγμα του ΠΟΠ Καλαμάτας, και γενικότερα όλη αυτή η ιστορία με τα συνώνυμα, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Η Ένωση, μαζί με άλλους φορείς του νομού, στους οποίους θα περιλαμβάνονται συνεταιριστές και τυποποιητές, σκοπεύει να υποβάλει πρόταση για τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε το προϊόν».
Στέρνα
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι εκτιμήσεις του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέρνας, Σταύρου Αδαμόπουλου: «Η κατάσταση είναι πλέον δραματική. Από τον περασμένο Μάιο φάνηκε ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την ελιά. Από τις αρχές της συγκομιδής μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει καθόλου ζήτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 50% και πλέον της παραγωγής να καταστραφεί πάνω στα δέντρα, ενώ ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής οδηγήθηκε στην ελαιοποίηση. Επίσης, έγινε μια κατάχρηση της ΠΟΠ ονομασίας και η χρήση της ονομασίας ελιάς Καλαμάτας έφερε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό ήταν και η ταφόπλακα».
ΠΗΓΗ: Ύπαιθρος Χώρα