Αναρτώνται σε Μεσσήνη και Τριφυλία τα κτηματολογικά διαγράμματα
Αναρτώνται την επόμενη εβδομάδα τα κτηματολογικά διαγράμματα και οι πίνακες για τις απαλλοτριώσεις των οδικών έργων Μεσσήνη – Εύα, Εύα – Λάμπαινα και Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και στόχος είναι το καλοκαίρι να έχει τελειώσει η διαδικασία της επίταξης και να ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησής τους.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και τους συνεργάτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή δύο πολύ σημαντικών έργων.
Επιτάξεις και απαλλοτριώσεις
Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος, ο δρόμος Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα, μήκους περίπου 9 χλμ., είναι προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ και ενταγμένος στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Ο δρόμος Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, δηλαδή η 9η εθνική οδός, είναι μήκους περίπου 15 χλμ. και έχει προϋπολογισμό 29 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε, η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας έχει στείλει στο Δασαρχείο, αλλά και στους αντίστοιχους Δήμους (Μεσσήνης και Τριφυλίας), ενημέρωση για τα συγκεκριμένα κτηματολογικά διαγράμματα που περιέχονται στις απαλλοτριώσεις των παρόδιων ιδιοκτησιών. Πρόσθεσε, δε, ότι από τους δύο δημάρχους ζήτησε να ορισθούν υπάλληλοι – μηχανικοί για την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς η ανάρτηση των κτηματολογικών θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.
«Οι παρόδιοι ιδιοκτήτες μπορούν να ενημερώνονται για το ποιο ακριβώς τμήμα της ιδιοκτησίας τους καταλαμβάνει η απαλλοτρίωση. Στο τέλος του χρόνου ανάρτησης θα προχωρήσει η διαδικασία κήρυξης της απαλλοτρίωσης από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έπειτα από αυτή την απόφαση εξελίσσεται μία διαδικασία προώθησης σύμφωνα με το νόμο, της επίταξης των επικείμενων, ενώ προωθείται και η διαδικασία για την απόφαση δικαστηρίου περί της τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης. Πριν από την έκδοση δικαστικής απόφασης έχει οριστεί επιτροπή εκτίμησης των επικείμενων. Οι τιμές αυτές κατατίθενται στο Παρακαταθηκών και Δανείων και μπορεί να τις παίρνει αμέσως ο ιδιοκτήτης, χωρίς να δεσμεύεται από επιπλέον αποζημίωση ανάλογα με την απόφαση του δικαστηρίου που θα έρθει μετά», εξήγησε ο κ. Αναστασόπουλος.
Τέλος, είπε ότι ετοιμάζεται και ο φάκελος για το έργο Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη και με το που θα ανοίξει η προκήρυξη από τη διαχειριστική αρχή θα κατατεθεί.
Ευχαρίστησε κλείνοντας τους συνεργάτες της Περιφέρειας Ντέλλη Γεώργιο για το δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Κουτρουμπή Αντώνη για το δρόμο Μεσσήνη – Λάμπαινα.
Διαδικασία
Από την πλευρά του, ο κ. Ντέλλης αναφέρθηκε στις διαδικασίες, τονίζοντας ότι προαπαιτούμενο της δημοπράτησης με το νόμο περί Δημοσίων Συμβάσεων του 2016 είναι η προηγούμενη εξασφάλιση των ακινήτων που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει είτε να έχει φτάσει σε ώριμο στάδιο για απαλλοτρίωση και να συζητηθεί η αίτηση της Περιφέρειας για προσωρινό καθορισμό της αποζημίωσης είτε, εναλλακτικά, να έχει γίνει επίταξη και να έχουν καταγραφεί οι ζημιές. Ούτως ώστε να μπορούν οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες ή και οι μισθωτές να μπορούν να λάβουν τις αποζημιώσεις. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η αποζημίωση λόγω επίταξης διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες: η μία αφορά στη στέρηση της προσόδου και επειδή θα γίνει κατάληψη των ιδιοκτησιών, θα υπάρξει και αναγκαία καταστροφή των επικειμένων, είτε είναι δέντρα είτε είναι κτίσματα.
«Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης δεν έχει να χάσει τίποτα, γιατί η απαλλοτρίωση οπωσδήποτε θα προχωρήσει και, συνεπώς, δεν τίθεται θέμα ότι μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση, δηλαδή στη χάραξη ή την αποφυγή της παράδοσης του ακινήτου που έχει κριθεί ότι πρέπει να απαλλοτριωθεί. Του δίνεται η ευκαιρία να πάρει μία μικρή προκαταβολή άμεσα μέσω της διαδικασίας της επίταξης, η οποία αφορά στη στέρηση της προσόδου για όσο διάστημα διαρκεί η επίταξη. Η δεύτερη είναι η καταστροφή των επικείμενων. Σημειωτέον ότι τα επικείμενα είναι προϊόν της απαλλοτρίωσης», σημείωσε- μεταξύ άλλων- ο κ. Ντέλλης.
Τόνισε δε ότι η Περιφέρεια επιζητεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και των ιδιοκτητών, καθώς πρόκειται για ένα έργο με δημόσια οφέλη, αλλά και που θα εξυπηρετήσει την εθνική και τοπική οικονομία.
Ακολούθως, σημείωσε ότι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες, αφού ενημερωθούν σε πρώτο γενικό επίπεδο από τα κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες, θα πρέπει να ζητήσουν πληροφορίες από τους υπαλλήλους του Δήμου, προκειμένου να δουν τις βασικές πληροφορίες για το ακίνητό τους.
Αφού, λοιπόν, ενημερωθούν, να κάνουν εγκαίρως ενστάσεις περί των στοιχείων που θεωρούν ότι είναι εσφαλμένα, προκειμένου να διορθωθούν και να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αποζημιώσεις. «Επομένως, είναι προς συμφέρον κυρίως των θιγομένων ιδιοκτητών όσο το δυνατόν να δώσουν πληρέστερες πληροφορίες στην υπηρεσία για να χτίσουμε ένα κτηματολόγιο το οποίο θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», κατέληξε.
Της Βίκυς Βετουλάκη