Αγανακτισμένοι οι Mανιάτες ζητούν λύση για τους δασικούς χάρτες

Αγανακτισμένοι οι Mανιάτες ζητούν λύση για τους δασικούς χάρτες

-Γιαννημάρας: «Είναι θέμα ιερής αγανάκτησης η αρπαγή της περιουσίας μας»

Μπορεί το θέμα των δασικών χαρτών να φαίνεται πως έχει ξεχαστεί, αλλά μόνο αυτό δεν ισχύει για τους Μανιάτες, που δηλώνουν αγανακτισμένοι και να ζητούν άμεσα λύση. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δ. Γιαννημάρας, συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό.

Όπως παρατήρησε ο κ. Γιαννημάρας, το Δασαρχείο πλέον επεμβαίνει στις περιουσίες των πολιτών και τις αρπάζει, κι έτσι υπάρχει μια ιερή αγανάκτηση από αυτούς. Πρόκειται για εκτάσεις – συνέχισε- που ανήκαν σε πολίτες, που «ακόμα έχουν ζωντανή την ανθρώπινη παρουσία», με το Δασαρχείο να επεμβαίνει σε αυτές, κάτι που κατά τον ίδιο είναι αντισυνταγματικό και πέρα από κάθε δίκαιο.

Ανέφερε ακόμη ότι, ενώ οι ενστάσεις στους χάρτες δεν έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους, το Δασαρχείο κάνει κινήσεις που δε θα έπρεπε, ενώ σε αυτό «συμβάλλει» και η Δασική Υπηρεσία, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να κάνει δικές της τις εν λόγω εκτάσεις.

Σχετικά με τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα για το συγκεκριμένο, φλέγον για την περιοχή, ζήτημα, ο κ. Γιαννημάρας δήλωσε ότι οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς με τους οποίους συνομίλησε έδειξαν απόλυτη κατανόηση, ενώ τον διαβεβαίωσαν ότι ήδη ψάχνουν να βρουν νομική κάλυψη για να δικαιωθούν οι Μανιάτες.

Από την πλευρά του, ο δημοσιογράφος και μέλος της επιτροπής αγώνα, Χρίστος Κοτσωνής, που συνόδεψε τον Δημήτρη Γιαννημάρα στην Αθήνα, δήλωσε για το ζήτημα ότι οι δασικοί χάρτες, όπως εφαρμόστηκαν στη Μάνη, δείχνουν αρπαγή των περιουσιών των πολιτών.

Το παραπάνω εξήγησαν, λοιπόν, στο υπουργείο Περιβάλλον και όπως είπε, οι συνομιλητές τούς άκουσαν με προσοχή. Χαρακτηριστικό της συνομιλίας τους ήταν ότι θεωρούν απαράδεκτο «η αφάνα να βαφτίζεται δάσος» και έτσι ένας πολίτης να χάνει την περιουσία του.

Ο κ. Κοτσωνής πρόσθεσε ότι το κράτος φέρει ευθύνη για την ερήμωση της Μάνης και για το ότι τα πατρογονικά λόγγωσαν, μιας και υπήρχε νόμος που δεν τους επέτρεπε να καθαριστούν. Όσοι δε το επιχείρησαν, σχολίασε, βρέθηκαν κατηγορούμενοι για αποψίλωση δάσους.

Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτό που κατάλαβε η αντιπροσωπεία του Δήμου Δυτικής Μάνης μετά τη συνάντηση στην Αθήνα, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να λύσει το πρόβλημα και, μάλιστα, υπάρχει συνεργασία με τις νομικές Υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για να βρεθεί λύση και να τελειώσει το ζήτημα, ενώ αν αυτό δε συμβεί, οι Μανιάτες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Π.Μπ.