Για τα χρήματα που καταβλήθηκαν σε 16 αποχωρήσαντες υπαλλήλους
Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ο πρόεδρος και 12 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΥΚΙΚΗΣ την περίοδο 2005-2010 για απιστία κατά συναυτουργία.
Η όλη υπόθεση ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία το 2011, όμως το δικαστήριο κατέληξε ότι δεν υπήρξαν ενέργειες του προέδρου και του Δ.Σ. που ζημίωσαν οικονομικά τη ΣΥΚΙΚΗ.
Σύμφωνα με την κατηγορία, οι κατηγορούμενοι ως μέλη του Δ.Σ. αυθαίρετα και χωρίς υποχρέωση, αν και όφειλαν να καταβάλλουν αποζημίωση που αναλογεί σε ποσοστό 75% της αποζημίωσης απόλυσης στους πρόωρα αποχωρήσαντες υπαλλήλους, κατέβαλαν το 100% της αποζημίωσης απόλυσης κι επιπλέον οικονομικά ωφελήματα (extra bonus, εξαγορά στρατιωτικής θητείας).
Κατηγορίες
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 13, ως μέλη του Δ.Σ. της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σύκων και Ξηρών Καρπών – Οργάνωση Παραγωγών «ΣΥΚΙΚΗ», κατά το χρονικό διάστημα από 3.5.2005 έως 30.4.2010, κατά το οποίο αποχώρησαν εθελούσια από τη ΣΥΚΙΚΗ 16 υπάλληλοι, χορήγησαν σ’ αυτούς: αποζημίωση σε ποσοστό 100%, η οποία δεν είναι σύμφωνη με το προβλεπόμενο ποσοστό 75%. Επιπλέον κατηγορούνταν ότι χορήγησαν στους υπαλλήλους αυτούς extra bonus και αυξημένα κίνητρα εξαγοράς στρατιωτικής θητείας για την πρόωρη αποχώρησή τους. Για τις αποχωρήσεις, μάλιστα, αυτές για το έτος 2005 έλαβαν για λογαριασμό της ΣΥΚΙΚΗΣ μεσοπρόθεσμο δάνειο, ύψους 250.000 ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο εγκρίθηκε στις 25 Αυγούστου του 2005.
Κατηγορούνταν ότι κατέβαλαν αχρεωστήτως στους υπαλλήλους που αποχώρησαν με εθελούσια έξοδο το συνολικό χρηματικό ποσό των 467.182.87 ευρώ, ζημιώνοντας εν γνώσει τους την περιουσία της ΣΥΚΙΚΗΣ, της οποίας είχαν την ολική επιμέλεια και διαχείριση.
Όφελος και όχι ζημία
Τόσο οι κατηγορούμενοι που παρευρέθηκαν στη διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης όσο και ο συνήγορός τους, Χρήστος Παναγιωτόπουλος, εξήγησαν ότι όχι μόνο δε ζημιώθηκε η Συνεταιριστική Οργάνωση από την πράξη τους, αλλά ωφελήθηκε.
Ο συνήγορός τους εξήγησε ότι στο κατηγορητήριο έχει υπολογισθεί μόνο το ποσό που δόθηκε για την εθελούσια έξοδο (μισθοί και κίνητρα), γι’ αυτό και φτάνει σχεδόν το μισό εκατομμύριο ευρώ και η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος. Κανονικά, όμως, πρέπει να υπολογισθεί ότι αν παρέμεναν αυτοί οι 16 υπάλληλοι, από τα χρήματα που θα κατέβαλλε σε μισθούς και εισφορές η ΣΥΚΙΚΗ ανά έτος, η τελική διαφορά που θα προέκυπτε από το ποσό που δόθηκε είναι μόλις 19.300 ευρώ.
Γι’ αυτό, όπως είπε, υπήρξε όφελος στην επιχείρηση από την πρώτη στιγμή από τη συγκεκριμένη απόφαση και ενέργεια του Διοικητικού Συμβουλίου.
Της Βίκυς Βετουλάκη