Αυξάνονται οι επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στο χώρο της εστίασης και του καφέ
-Γ. Καββαθάς: «Θετική η πορεία της οικονομίας μετά τις εκλογές, αλλά αυτό δε φαίνεται ακόμα στην αγορά»
-«Πρέπει το κράτος να απεμπλακεί από τον ορισμό του κατώτατου μισθού»
Πρόσφατα το Επιμελητήριο Μεσσηνίας δημοσιοποίησε στοιχεία που κατέγραφαν σημαντική αύξηση των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν, όμως είναι γνωστό ότι οι περισσότερες από αυτές ανήκουν στο χώρο της εστίασης και, κυρίως, του καφέ.
Χθες ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ ένα σχετικό σχόλιο, με τον ίδιο να μας επιβεβαιώνει ότι το 90% αφορά τέτοιες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ο κ. Καββαθάς απάντησε ότι είναι σαφές ότι στη χώρα την τελευταία δεκαετία, μέσα στην κρίση δηλαδή, το 90% των νέων επιχειρήσεων ήταν γύρω από την εστίαση και την αναψυχή.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι, χωρίς να υποτιμά, αφού και ο ίδιος προέρχεται από το συγκεκριμένο κλάδο, είναι ένας κλάδος εντάσεως εργασίας, που απασχολεί πρωτογενή ανεργία και αυτό αποτελεί το θετικό του. Όμως, πρόσθεσε, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι βιομηχανία και βιοτεχνία. Άρα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ξανά παραγωγικός τομέας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να παραχθούν προϊόντα, που μάλιστα θα είναι εμπορεύσιμα, όχι μόνο για την εσωτερική αγορά, αλλά και για τη διεθνή.
Η βελτίωση στην οικονομία της χώρας
Σχετικά με την κατάσταση της χώρας και αν ο ίδιος βλέπει να αλλάζει θετικά το κλίμα, απάντησε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει από το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ παρατηρεί ότι μετά την πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου φαίνεται να υπάρχουν θετικά σημεία σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας.
Η χώρα, όπως είπε, δανείζεται με ιδιαίτερα χαμηλά, ιστορικά, επιτόκια τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και των τραπεζών, ταυτόχρονα υπάρχει αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και έτσι μπορεί να οδηγηθεί σε ένα επενδυτικό κύμα από το εξωτερικό.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι στο ζήτημα που δεν υπάρχει ταύτιση είναι οι προσδοκίες του ελληνικού λαού και της επιχειρηματικής κοινότητας. Κι αυτό, γιατί ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει δει αλλαγή μέσα σε αυτούς τους μήνες, παρότι έχει ψηφιστεί πλήθος νομοσχεδίων. Όπως η μείωση των φορολογικών βαρών, κάτι που είναι ετεροβαρές και δεν επιδρά άμεσα στην οικονομία, σχολίασε.
Το βασικότερο θέμα είναι ο κατώτατος μισθός
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το βασικότερο θέμα έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση του νόμου για τον κατώτατο μισθό. Κατά τον ίδιο ισχύει το «φτωχός εργαζόμενος σημαίνει και φτωχή οικονομία», ειδικά σε μια χώρα που η οικονομία της βασίζεται, κυρίως, στην εσωτερική κατανάλωση.
Το σημαντικό αυτό ζήτημα, πρόσθεσε, απασχολεί εδώ και χρόνια τους ανθρώπους της ΓΣΕΒΕΕ , ειδικά μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης Παπαδήμου, η οποία βίαια το 2012 κατήργησε ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις και τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους.
Πρόσθεσε ακόμη για το ζήτημα ότι και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη, παραμένει προσηλωμένη στο πλαίσιο ότι είναι δική της δουλειά να καθορίζει τον κατώτατο μισθό.
Κατά τον κ. Καββαθά, ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων, αλλά να τον καθορίζουν, όπως γινόταν και στο παρελθόν, οι κοινωνικοί εταίροι.
Κλείνοντας ανέφερε ότι αν ο κατώτατος μισθός οριζόταν από αυτούς, και αξιοπρεπείς μισθοί θα υπήρχαν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Πώς θα αυξηθεί
Όσο για το πώς μπορεί να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, δήλωσε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει, πέραν της ανάπτυξης που ίσως ξεπεράσει το 2,5%, να υπάρξει μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ένας εργαζόμενος κοστίζει στην επιχείρηση 1.000 ευρώ, αλλά στα χέρια του παίρνει 600, καθώς το 40% είναι φορολογική σφήνα. Έτσι, αν υπάρξει μείωση αυτής της σφήνας, θα υπάρξει αύξηση στους κατώτατους μισθούς, αλλά και αφαίρεση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση