Προβλήματα και με τα συστήματα ελέγχου σε ό,τι αφορά τη νοθεία
Σε απογοητευτικά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές παραγωγού στη χώρα μας, ενώ δε φαίνεται να υπάρχει και ενδιαφέρον για τις δημοπρασίες, σύμφωνα και με το τελευταίο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας agrotypos.gr.
Σύμφωνα με αυτό, δύο δημοπρασίες έγιναν στην Κρήτη τον Ιανουάριο του 2020, η πρώτη ήταν άγονη και η δεύτερη έδωσε τιμή για έξτρα παρθένο στα 1,38 το κιλό τιμή ασύμφορη. Στη Σητεία το ΠΟΠ ελαιόλαδο έφτασε να δίνει τιμή στα 2,40 ευρώ, όταν πέρσι ξεπερνούσε τα 3 ευρώ.
Σε δημοπρασία στη Λακωνία, στις 3/1/2020, στα 2,50 ευρώ το κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας εξασφάλισε για τους παραγωγούς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας Λακωνίας, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κροκέων, για ελαιόλαδο από ελιές Καλαμών, εξασφάλισε σε άλλη δημοπρασία τιμή παραγωγού στα 1,83 ευρώ το κιλό.
Την ίδια στιγμή τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στη Λακωνία αγοράζονται από τους παραγωγούς στα 2,10 – 2,30 ευρώ το κιλό, κατάσταση που αποτυπώνεται και στη Μεσσηνία.
Μελέτη για τη νοθεία – προβλήματα στα συστήματα ελέγχου
Από την άλλη πλευρά, το ελαιόλαδο λόγω της υψηλής οικονομικής αξίας του σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα διατρέχει υψηλό κίνδυνο να πέσει θύμα απάτης και νοθείας, αναφέρει σχετική μελέτη για την εφαρμογή των ελέγχων συμμόρφωσης στον τομέα του ελαιολάδου σε ολόκληρη την Ε.Ε., που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως επισημαίνει η μελέτη, η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ειδικούς κανονισμούς για να εξασφαλίσει ότι οι τακτικοί έλεγχοι συμμόρφωσης γίνονται σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο. Τα κράτη μέλη, όμως, είναι υπεύθυνα για την οργάνωση και την εκτέλεση αυτών των ελέγχων.
Η μελέτη επισημαίνει τα κενά και τα προβλήματα στο σύστημα ελέγχου. Μεταξύ αυτών, διαπίστωσε ότι το βασικό πρόβλημα αφορά στο συντονισμό μεταξύ πολλών εθνικών (και σε ορισμένες χώρες περιφερειακών ή τοπικών) αρμόδιων φορέων για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση ελέγχων συμμόρφωσης. Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίστηκε στη μελέτη είναι η έλλειψη πόρων (έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού) για τη διενέργεια ελέγχων.
Στοιχεία για την ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου
Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο, αντιπροσωπεύοντας το 69% της παγκόσμιας παραγωγής. Στην Ε.Ε. υπάρχουν 9 κράτη μέλη παραγωγής: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γαλλία, Σλοβενία, Κροατία, Κύπρος και Μάλτα. Διαθέτουν συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια εκτάρια ελαιώνων, τα περισσότερα από τα οποία είναι αφιερωμένα στην παραγωγή ελαιολάδου. Η Ισπανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής έκτασης της Ε.Ε. με ελαιώνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην Ε.Ε.: από το 2015/2016 έως το 2017/2018, κατά μέσο όρο, αντιπροσωπεύει το 63% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε. Τα τελευταία 3 χρόνια, η μέση παραγωγή στην Ισπανία ανήλθε σε 1,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής λαμβάνεται σε τέσσερα κράτη μέλη: η Ισπανία (63%), η Ιταλία (17%), η Ελλάδα (14%) και η Πορτογαλία (5%) καλύπτουν από κοινού περίπου το 99% της παραγωγής στην Ε.Ε.