Την έλευση μόνιμου ειδικευμένου γενικού γιατρού στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών γιόρτασαν στις εγκαταστάσεις του μαζί με το δήμαρχο Τριφυλίας, Γιώργο Λεβεντάκη, «που έσωσε το Κ.Υ. από το κλείσιμο», όπως τόνισε η διευθύντρια Οδοντιατρικής και από 1η Ιανουαρίου υπεύθυνη για το συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του, Βασιλική Αγγελοπούλου.
Η κα Αγγελοπούλου καλωσόρισε το δήμαρχο και τους συνεργάτες του, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δύσκολες μέρες που πέρασε το Κ.Υ. διαθέτοντας μόνο έναν αγροτικό γιατρό. Με αυτοθυσία δε και δική τους ευθύνη αντιμετώπιζαν τα περιστατικά, ενώ κανένας τους δε δέχτηκε ούτε ένα λεπτό να κλείσει.
Η ίδια αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε στο δήμαρχο και εκείνη τη στιγμή κιόλας ξεκίνησε για την Αθήνα, ενώ έπειτα από δύο μέρες, όπως είπε, ήρθαν οι ευχάριστες ειδήσεις.
Και επισήμανε: «Το Κέντρο Υγείας εκεί που ήταν, γιατί είναι και δική μου μαρτυρία, το είχα ακούσει απ’ το υπουργείο, τρία άλλα Κ.Υ. είχαν κλείσει ταυτόχρονα μ’ εμάς, ήταν γεγονότα, δεν ήτανε λόγια, ως εκ θαύματος λοιπόν έρχονται τα νέα ότι το Κ.Υ. Φιλιατρών δεν κλείνει με υπογραφή υπουργού. Και αμέσως μετά έρχονται τα νέα ότι έρχεται γιατρός. Αυτό καταλαβαίνετε τι ήταν. Εκεί που το Κ.Υ. έκλεινε, γιατί το ξέραμε όλοι, οι πολίτες το ξέρανε, παίρνανε τηλέφωνα, τηλέφωνα απελπισίας “κλείνει το Κ.Υ.”, εκ των έσω όλοι το είχαμε καταλάβει, όλοι το είχαμε πλέον χωνέψει ότι το Κ.Υ. κλείνει, έρχεται αυτή η είδηση: Μπαίνει υπογραφή, το Κέντρο Υγείας μένει ανοιχτό! Αυτό ήταν μεγάλη ανάσα για την πόλη μας, για τους πολίτες.
Κι έρχεται ο δήμαρχος, την κρίσιμη στιγμή, να σώσει το Κ.Υ. Αυτό ήταν η μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο… […] Ήτανε πολύ μεγάλη ανάσα αυτή, να σώσει ο δήμαρχος το Κ.Υ. και του το χρωστάμε. Έχουμε το γιατρό μας, γιατί φρόντισε ο δήμαρχος κατευθείαν και ήρθε γιατρός, γιατί χωρίς ειδικευμένο γιατρό δε θα μπορούσαμε – και με τα παιδιά μας, τους αγροτικούς – να δουλέψουμε, να κάνουμε εφημερίες. Και ήρθε ο γιατρός μας, ο κ. Μπασιάς, ο οποίος είναι ειδικευμένος, γενικός γιατρός…».
Η ίδια μίλησε και για την ανάγκη για γιατρό παθολόγο καθώς και άλλες ειδικότητες. Κι σχολίασε: «Θα ’θελα, λοιπόν, να πω με μεγάλη χαρά, αφού έχουμε και τα Μέσα, ότι είμαστε έτοιμοι, αυτή τη στιγμή και θα ’μαστε ακόμη πιο έτοιμοι σε λίγο καιρό, αλλά και τώρα μπορούμε ν’ ακουστεί στον κόσμο, ν’ ακουστεί στα Φιλιατρά ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας! Γιατί ακόμα μας παίρνει ο κόσμος τηλέφωνο “έχετε γιατρό;”, “λειτουργεί το Κ.Υ.;”, “κλείνει το Κ.Υ.;”. Ακόμα ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι είμαστε εδώ! Εδώ! Έχουμε το γιατρό μας, έχουμε τους γιατρούς μας, τα παιδιά μας, έχουμε όλο μας το προσωπικό πρόθυμο να προσφέρει τις υπηρεσίες, όπως όλα τα χρόνια και τώρα, κι ευελπιστούμε κι ακόμα καλύτερα!».
Με τη σειρά του, ο γιατρός Γιώργος Μπασιάς είπε στο δήμαρχο: «Μπορεί να έχετε προβλήματα, αλλά βλέπω ότι έχετε θέληση, ομαδικότητα, συνεργάζεστε, οπότε πιστεύω θα το φτιάξετε καλά».
Από την πλευρά του, ο κ. Λεβεντάκης ανέφερε ότι είναι υποχρέωση και χαρά του να προσφέρει στον τόπο κι ευθύς εξαρχής ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, «που όπως είναι το παράστημά του, η λεβεντιά του, τόση είναι η καρδιά του», που τον άκουσε με προσοχή και ανταποκρίθηκε. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα βοηθήσει περαιτέρω το Κ.Υ.
Ακολούθως ευχαρίστησε το διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη και τον απελθόντα συντονιστή διευθυντή του Κ.Υ., Δημήτρη Σωτηρόπουλο, «που κράτησε ζωντανό αυτό εδώ το Κ.Υ. με φοβερές υπερβάσεις…». Παράλληλα, ευχαρίστησε το γιατρό που ήρθε, καθώς και τους αγροτικούς γιατρούς και το προσωπικό. Αναφέρθηκε με συγκίνηση σε προσωπικές εμπειρίες ως παιδί στο χώρο του Κ.Υ., ενώ τόνισε ότι θα είναι δίπλα τους και στο Κ.Υ. και παντού στην Τριφυλία, για να ξαναβρούν οι πολίτες το χαμόγελό τους και να σταματήσει η εγκατάλειψη της περιοχής.
«Θέλω να μου γράψετε σ’ ένα χαρτί τις ελλείψεις, τι πρέπει να κάνουμε, πώς θα είναι καλύτερα η καθημερινότητα του Κ.Υ. κι εγώ θ’ ανταποκριθώ. Ή από το Δήμο ή από προσωπικές προσφορές ή οτιδήποτε, να μη μας λείψει αυτό που χρειάζεται…», συμπλήρωσε.
Του Ηλία Γιαννόπουλου