Από την Παρασκευή έχουν σταματήσει οι εργασίες σε τμήμα του υπό εκτέλεση έργου της Ανάπλασης Άνω Πόλης Κυπαρισσίας, καθώς κατά τη διάρκεια εκσκαφών ανακαλύφθηκε παλιό πέτρινο κανάλι δικτύου ύδρευσης ή αποχέτευσης, το οποίο θα εξετάσει κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα, στο φως ήρθε υπόγειο πέτρινο κανάλι διαστάσεων 30cm Χ 40cm. Όπως είναι γνωστό, η Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας, η ιστορική Αρκαδιά, έχει ιδιαίτερη ιστορική, αρχιτεκτονική και αισθητικής αξία και σημασία. Άλλωστε, η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας σε ένα μεγάλο μέρος της έχει ανακηρυχθεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός (ΦΕΚ 1159/Β/29-12-1979) και αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 347/Β/10-4-1998). Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε αυτήν, γιατί η ιστορία της μετράει περισσότερα από 4.000 χρόνια και μέχρι σήμερα είναι ορατά παντού στοιχεία και μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους. Γι’ αυτό το λόγο η μελέτη ανάπλασης έχει εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο Μνημείων και απαιτήθηκε η αδειοδότησή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, και με απόφαση του τότε υπουργού Υποδομών εγκρίθηκε η προσθήκη πρόσθετων όρων στη διακήρυξη δημοπράτησης του έργου, καθώς το συγκεκριμένο περιλαμβάνει εργασίες ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών απαιτήσεων, που χρειάζονται ειδικές γνώσεις, εξοπλισμό και προσωπικό.
Η εξέταση του πέτρινου καναλιού κατά την αυτοψία του κλιμακίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα δείξει εάν πρόκειται για σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, που ίσως χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ή εάν απλώς πρόκειται για ήσσονος σημασίας εύρημα.
Του Ηλία Γιαννόπουλου