Τις προσεχείς εβδομάδες η Ε.Ε. αναμένεται να οριστικοποιήσει τις κυρώσεις της σε βάρος της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητά της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο πρώτων Τούρκων πολιτών που είναι «υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη».
Στα στελέχη αυτά η Ε.Ε. θα επιβάλει πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς τούτο η Κομισιόν θα εκδώσει και ρυθμιστικό κανονισμό, ενημερώνοντας αστυνομικές και τελωνειακές Αρχές, αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ευρωπαϊκών κρατών μελών.
Οι κινήσεις αυτές αποτελούν την έναρξη της υλοποίησης των κυρωτικών αποφάσεων που έχουν λάβει σε Συνόδους Κορυφής τα κράτη μέλη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παράνομες κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ με τις παράνομες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις των τουρκικών πλοίων Γιαβούζ, Φατίχ, Μπαρμπαρός και προσφάτως του Ορούς Ρέις.
Η Λευκωσία δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον φυσικών προσώπων και οντοτήτων που διαδραματίζουν ρόλο στις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Διότι δι’ αυτού του τρόπου η Ευρωπαϊκή Ένωση τοποθετείται απέναντι στην παρανομία της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και αποδέχεται ότι η Άγκυρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.
Η Άγκυρα και προσωπικώς ο Τ. Ερντογάν έχει κινητοποιήσει μηχανισμούς για την αποτροπή εφαρμογής της λίστας ευρωπαϊκών νομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ Τσαβούσογλου, κάλεσε στην Άγκυρα τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών κρατών μελών (σ.σ. πλην Κύπρου) και έστειλε στις Βρυξέλλες ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να αποτραπεί η απόφαση.
Όπως είναι φυσικό, η τουρκική πλευρά, για μια ακόμα φορά και χωρίς περιστροφές, υπονόησε σαφώς ότι οι ευρω- τουρκικές σχέσεις θα παγώσουν εκ νέου, ενώ άφησε και πάλι ανοιχτή την απειλή χρησιμοποίησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη ως μέσο πίεσης.
Σε αυτές τις συναντήσεις, όμως, η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να «λανσάρει» υπό μορφή επίσημης ενημέρωσης τη νέα θέση της για τη λύση του Κυπριακού, δηλώνοντας έτσι ευθέως ότι η Άγκυρα έχει κλείσει το κεφάλαιο των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κινείται στην σφαίρα των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ίσων οντοτήτων-κρατών στη νήσο, τους Ε/Κ και Τ/Κ. Αυτοί θα λύσουν το θέμα μέσα από την – από τώρα- ισόποση οικονομική μοιρασιά του πλούτου από τους υδρογονάνθρακες, την οποία θα καθορίσει και επιβλέπει η Άγκυρα, αφού οι Τ/Κ της έχουν εκχωρήσει «τα δικαιώματα» αυτά.
Σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις, η Άγκυρα χρησιμοποιεί πλέον για τους Τ/Κ τον όρο «συνιδιοκτήτες της νήσου με ίσα δικαιώματα στις πηγές υδρογονανθράκων της Κύπρου», επιμένοντας ότι η τελική λύση στο Κυπριακό θα γίνει μόνον μετά την «οικονομική διευθέτηση» του Κυπριακού, δηλαδή ανάμεσα σε δύο ίσα κράτη, που νέμονται τον πλούτο της περιοχής.
Από τον περασμένο Ιούνιο η Τουρκία χρησιμοποιεί μόνον τον όρο «συνιδιοκτησία των Τ/Κ στους φυσικούς πόρους της Κύπρου» και επιμένει ότι έως ότου δοθούν εγγυήσεις, η Τουρκία θα προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/Κ και θα συνεχίζει τις έρευνες και γεωτρήσεις για λογαριασμό τους.
Η Άγκυρα, μάλιστα, σε επίσημες ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, όπως αυτή της 30ής Ιανουαρίου, θέτει και τους όρους για τη «συνιδιοκτησία» της Κύπρου από τους Τ/Κ και τη «διασφάλιση των δικαιωμάτων τους»:
«Είτε θα ανασταλούν από κοινού (σ.σ. Λευκωσία και Άγκυρα) οι δραστηριότητες στην ΑΟΖ στο νότιο τμήμα της νήσου, έως ότου εξευρεθεί μια από κοινού συμφωνία στην Κύπρο, είτε θα εφαρμοστεί ένας μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, με τον οποίο θα γίνεται η ισόποση μοιρασιά των εσόδων, ώστε οι δυο πλευρές να επωφελούνται ταυτοχρόνως».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ρητώς ότι «η οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε περιοχές δυτικά της νήσου θα γίνει δυνατή μόνον μετά τη λύση του Κυπριακού. Δεν υφίσταται θέμα για την Τουρκία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη θαλάσσια οριοθέτηση με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και σφετερίζεται τον τίτλο της “Δημοκρατίας της Κύπρου” από το 1963. Ο μόνος συνομιλητής των Ε/Κ είναι οι Τ/Κ, μέχρι τη λύση του κυπριακού προβλήματος…».
Αυτή η πλήρης μεταβολή της τουρκικής θέσης στο Κυπριακό, τη λύση του οποίου εξαρτά- ως εγγυήτρια δύναμη -από την εκ των προτέρων ίση μοιρασιά των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες στις δύο κοινότητες/κράτη, καθώς και η θέση ότι οριοθέτηση ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο θα γίνει μόνον μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Τ/Κ οντότητας /κράτους και Ε/Κ οντότητας /κράτους, θα πρέπει να προβληματίζουν πολύ σοβαρά από τώρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έδειξε να πετά εύκολα τη σκούφια της για παραπομπή στη Χάγη «της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο», όπως ανήγγειλε τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του.
Της Κύρας Αδάμ