Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΥΑΚ
Το πρόβλημα με την οσμή του νερού στα χωριά της Δημοτικής Κοινότητας Άριος βρίσκεται στη δημοσιότητα από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Από τότε μέχρι ακόμα και σήμερα οι απαντήσεις της ΔΕΥΑΚ είναι, πως έχουν γίνει oι απαραίτητες ενέργειες και οι κατάλληλες μετρήσεις, οι οποίες δεν δείχνουν ιδιαίτερο πρόβλημα με την ποιότητα του νερού στην περιοχή.
Μάλιστα σε τελευταία της αναφορά για το θέμα υποστηρίζει, πως προσπαθώντας να εντοπίσει και να εξαλείψει το πρόβλημα, έχει προβεί σε σειρά ενεργειών από την περίοδο του Πάσχα του 2019.
Επιπλέον τα δείγματα του νερού που είχαν παρθεί την περίοδο του καλοκαιριού, πέραν του εργαστηρίου της ΔΕΥΑΚ, εστάλησαν και σε άλλα τρία εργαστήρια τα οποία είναι: Γενικό Χημείο του Κράτους Ιωαννίνων, Γενικό Χημείο του Κράτους Αθηνών και το Ιδιωτικό εργαστήριο “Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών”.
Όπως, δε, κατηγορηματικά αναφέρεται, “κανένα από τα εργαστήρια δεν εντόπισε κάποια συγκεκριμένη ουσία η οποία να ευθύνεται για την οσμή του νερού της περιοχής”.
Και συνεχίζει: “Θα πρέπει να τονιστεί ότι η ΔΕΥΑ Καλαμάτας βρίσκεται καθημερινά κοντά στο συγκεκριμένο πρόβλημα όπως και σε όλο τον τομέα ευθύνης της και τηρεί στο ακέραιο όλα όσα προβλέπονται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και το εθνικό δίκαιο της χώρας και διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα που απαιτούνται για την εξασφάλιση ποιοτικού και ασφαλούς νερού στους πολίτες της”.
Κι ενώ η ΔΕΥΑΚ υποστηρίζει όλα τα παραπάνω σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος, υποστήριξε ότι λόγω των προβλημάτων στο νερό κάποια άτομα από το Πλατύ μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί δημότες, που παραπονιούνται για την οσμή του νερού.
Μάλιστα, όπως δήλωσαν στο “Θ” εκείνο που τους προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΚ δεν προβαίνει σε καθολικούς ελέγχους, αλλά σε ορισμένα σημεία, πρακτική που δεν τους ικανοποιεί.
Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν οι απαντήσεις των εργαστηρίων για την οσμή και τη γεύση του νερού περιγράφεται ως “αποδεκτή”, όρος πολύ γενικός και μη ικανός να καταρρίψει τις ανησυχίες τους. Μάλιστα, σημειώνουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΥΑΚ για ολική αντιμετώπιση του θέματος, αυτό δεν έχει εξαλειφθεί.
Έτσι, είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες προκειμένου το πρόβλημα που τους ταλανίζει επί μήνες, να εξαλειφθεί.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη