Μια ακόμα σημαντική μέρα ήταν η χθεσινή για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ειδικότερα για το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, το οποίο λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια στην πόλη.
Χθες, λοιπόν, σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της «νέας οργανολογίας του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου διέλευσης», ένα όργανο μοναδικό σε επίπεδο Ευρώπης, ενώ ελάχιστα ίδια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Στα εγκαίνια παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, η πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Βίκυ Καρέλια, η πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Ιωάννα Σπηλιοπούλου, εκπαιδευτικό προσωπικό, φοιτητές του Ιδρύματος και, φυσικά, «η ψυχή» του Εργαστηρίου, ο διευθυντής του Νικόλαος Ζαχαριάς.
Η κα Ιωάννα Σπηλιοπούλου ξεκίνησε μιλώντας για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια, με τα τμήματά του πλέον να φτάνουν τα 22.
Όσο για το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, όπως είπε, λειτουργεί εδώ και 10
χρόνια, ενώ έχει καταφέρει να ξεχωρίσει, κάτι που φάνηκε από τη συμμετοχή μελών
της ομάδας του στις εργασίες αναστήλωσης του Πανάγιου Τάφου.
Κλείνοντας η πρόεδρος του Τμήματος ευχαρίστησε την κα Βίκυ Καρέλια για τη
βοήθειά της στο Εργαστήριο.
Με τη σειρά του ο κ. Αθανάσιος Κατσής ανέφερε ότι, πέραν της εκπαίδευσης και της έρευνας, σκοπός του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η διασύνδεση με την τοπική κοινωνία, κάτι που έχει επιτευχθεί στην Καλαμάτα.
Όσο για το Εργαστήριο, σημείωσε ότι χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια.
Ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάς προτίμησε να ξεκινήσει το χαιρετισμό του με μια
ιστορία που αφορούσε στην πορεία του στην Καλαμάτα. Έτσι, λοιπόν, ανέφερε ότι
όταν έφτασε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, σε συνέντευξη που είχε δώσει, τον είχαν
ρωτήσει για τα σχέδιά του. Αυτά ήταν τρία, όπως είπε, η δημιουργία ενός
Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, η δημιουργία ενός αγγλόφωνου μεταπτυχιακού, καθώς
και να πραγματοποιηθεί στην πόλη ένα Διεθνές Συνέδριο που να αφορά στην
Αρχαιομετρία.
Και τα τρία, συνέχισε, επιτεύχθηκαν στην πρώτη πενταετία, κάτι που ούτε και ο
ίδιος περίμενε.
Όσο για το Εργαστήριο, ο κ. Ζαχαριάς σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους 10 διδακτορικοί, ενώ ευχαρίστησε όσους έχουν βοηθήσει για τη δημιουργία και την πορεία του, καθώς μόνος του δε θα τα είχε καταφέρει όλα αυτά.
Επίσης, ανέφερε ότι το Εργαστήριο έχει καταφέρει «να φθάσει» σε όλο τον κόσμο, αφού υπάρχουν ήδη 35 δημοσιεύσεις, και έτσι μέσω αυτών εξάγεται επιστήμη.
Κλείνοντας ο κ. Ζαχαριάς ζήτησε από τον κ. Κατσή να προκηρύξει μια θέση που να έχει αντικείμενο τον πολιτισμό, προκειμένου «όλοι μαζί να δημιουργήσουν νέες εστίες πολιτισμού», αφού για να υπάρξει η ζητούμενη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να γίνει σύμπραξη πολιτισμού και περιβάλλοντος.
Τελευταία πήρε το λόγο η κα Βίκυ Καρέλια. Όπως είπε, το Ίδρυμα Καρέλια είναι πάντα δίπλα και υποστηρίζει ό,τι συμβάλλει στην έρευνα, τον πολιτισμό και την παιδεία.
Όσο για τη συνεργασία με το Πα.Πελ., δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένη, ενώ μιλώντας για τον κ. Ζαχαριά τον χαρακτήρισε ως έναν άνθρωπο με όραμα, που αποτελεί όφελος για τον τόπο αλλά και τη χώρα.
Ο νέος εξοπλισμός
Το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διέλευσης, όπως μας είπε ο κ. Ζαχαριάς, παρατηρεί και ταυτόχρονα αναλύει σε επίπεδο δισεκατομμυριοστού της ύλης. Πρόκειται για μια μοναδική υποδομή σε επίπεδο Ευρώπης, ενώ τέτοια μηχανήματα υπάρχουν λίγα στον κόσμο.
Το μικροσκόπιο, λοιπόν, έχει την ικανότητα να χαρακτηρίσει ένα αντικείμενο, είτε αρχαιολογικό, είτε γεωλογικό, είτε βιολογικό, μοναδικά και έτσι να εντοπιστεί σε ποια γεωγραφική ενότητα έχει δημιουργηθεί, κάτι που καμία άλλη οργανολογία δεν παρέχει.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι είναι ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, με το χειριστή του να έχει ήδη εκπαιδευτεί στις Βρυξέλλες και τη Σεβίλλη, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση