«Πράσινο φως» για καταδυτικό τουρισμό και εκμετάλλευση των 8 ενάλιων αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας

«Πράσινο φως» για καταδυτικό τουρισμό και εκμετάλλευση των 8 ενάλιων αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας

Το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και την εκμετάλλευση των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στη Μεσσηνία δίνει νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε διαβούλευση.

Στη Μεσσηνία, επίσημα από το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρισμένα ως «ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι» είναι οκτώ σημεία. Επτά στην περιοχή της Μεθώνης και ένα στην Πύλο.

Το πλήρες σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, με τίτλο «Ανάπτυξη καταδυτικού τουρισμού, ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ρυθμίσεις για κολυμβητικές δεξαμενές εντός τουριστικών καταλυμάτων, σήμα πιστοποίησης glamping και λοιπές διατάξεις», παρουσιάσθηκε χθες αναλυτικά από το money-tourism.gr.

Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου, θα τεθεί άμεσα σε διαβούλευση, καθώς έχει εγκριθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα και με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Στα 66 άρθρα του περιλαμβάνονται πολλές και σημαντικές διατάξεις για τον τουρισμό, που ρυθμίζουν σημαντικά προβλήματα.

8 στη Μεσσηνία

Στο σχέδιο νόμου διευκρινίζεται ότι η άσκηση υποβρύχιας δραστηριότητας στη θάλασσα, με αναπνευστικές συσκευές ή άλλα υποθαλάσσια μέσα, χάριν αναψυχής, επιτρέπεται σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως βάθους κατάδυσης.

Απαγορεύεται μόνο σε προσδιορισμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού περιοχές ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, σε συγκεκριμένα οικολογικά ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και σε θαλάσσιες περιοχές που αποτελούν πεδίο ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων ή περιοχές ανάπτυξης στρατιωτικών επιχειρήσεων και ασκήσεων ή αγκυροβόλια πλήρωσης αγωγού καυσίμων ή υδάτινα τμήματα της Ζώνης Ασφαλείας Φάρου, ή εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει ή εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας και ασφάλειας ή έχουν καθορισθεί ως αμυντικές περιοχές ή ναυτικά οχυρά ή περιοχές στις οποίες υπάρχουν ναύδετα του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη Μεσσηνία ως αρχαιολογικοί έχουν χαρακτηρισθεί με σχετικές αποφάσεις οκτώ ενάλιοι χώροι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού οι επτά είναι στη Μεθώνη και συγκεκριμένα:

-Αρχαιολογικός Χώρος στη νήσο Αγία Μαρίνα

-Θαλάσσιος Αρχαιολογικός Χώρος Όρμου Μεθώνης

-Αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή «Λίμνη του Παπά» μέχρι τον ορμίσκο Πυργάκι

-Αρχαιολογικός χώρος Νησίδας Πάνω ή Μεγάλο Νησακούλι του ακρωτηρίου Πυργάκι

-Αρχαιολογικός χώρος – θαλάσσια περιοχή – ανατολικά του ακρωτηρίου Σπίθα της νήσου Σαπιέντζα Μεθώνης

-Αρχαιολογικός χώρος – θαλάσσια περιοχή – στο Πόρτο Λόγγο Σαπιέντζας και τη νήσο Μπόμπα     

-Αρχαιολογικός χώρος στη νήσο Σχίζα.

Άλλος ένας, και πιθανότατα ο μεγαλύτερος, στην Πύλο, που περιλαμβάνει τον όρμο του Ναυαρίνου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κηρυγμένοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι μπορούν να χαρακτηρίζονται ως Επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι (ΕΕΑΧ).

Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται και τα «Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα». Όπως διευκρινίζεται, επιτρέπεται η χωρίς αντάλλαγμα πόντιση σε θαλάσσιους χώρους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις καθαρισμένων πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών ή έργων τέχνης για τον εμπλουτισμό της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ή/και την εν γένει βελτίωση της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου με τη διαμόρφωση καταδυτικών αξιοθέατων.

Οι ελεύθερες ή αυτόνομες καταδύσεις αναψυχής και η επιφανειακή παρατήρηση του βυθού στα Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα θα είναι ελεύθερες για όλους και δεν επιτρέπεται να εισπράττεται αντάλλαγμα για την είσοδο και χρήση του θαλάσσιου χώρου όπου βρίσκονται.

Ως καταδυτικός τουρισμός ορίζεται η υποβρύχια περιήγηση σε κάθε υδάτινη περιοχή της ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων της θάλασσας, των προστατευμένων υποθαλάσσιων χώρων, των καταδυτικών πάρκων και των Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων, ναυαγίων νεοτέρων ή μεγαλύτερων των 50 ετών από τη βύθισή τους (μνημεία), των Ελεύθερων Τεχνητών Υποβρύχιων Αξιοθέατων, που επιλέγουν οι επισκέπτες-τουρίστες συνδυάζοντας τις διακοπές τους με ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τεχνικές, καθώς και η εκμάθηση ή η καθοδήγηση κατάδυσης ή η περιήγηση επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkelling) με σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού με τους ζώντες οργανισμούς και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.

Ακόμα προβλέπεται ότι το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας Καταδυτικού Πάρκου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ μπορεί να αποτελείται και από χωριστά τμήματα θαλάσσιου χώρου.

Τέλος, σημαντικό είναι ότι το σχέδιο νόμου ορίζει ότι η χωροθέτηση, η αδειοδότηση, η κατασκευή και η λειτουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων, Καταδυτικών Πάρκων, Ελεύθερων Τεχνητών Θαλάσσιων Αξιοθέατων θεωρούνται επενδύσεις αναπτυξιακού, τουριστικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα και μπορούν να επιδοτούνται από εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα.

Της Βίκυς Βετουλάκη