Το Σαββατοκύριακο άγνωστοι «έσπασαν» αυτοκίνητα στο Λαγκούβαρδο για να κλέψουν
Η Μεσσηνία έχει μπει για τα καλά στο χάρτη και αποτελεί σημείο προορισμού για τους λάτρεις του σερφ, χειμώνα – καλοκαίρι, με το Λαγκούβαρδο στην Τριφυλία και το Διβάρι και τη Βοϊδοκοιλιά στην Πυλία να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών!
Μάλιστα, γειτνιάζοντας οι συγκεκριμένες παραλίες με την Costa Navarino, αντιλαμβάνεται κανείς την πολλαπλάσια προβολή και διαφήμιση της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την προώθηση της αναγνωρισιμότητάς της και της αναπτυξιακής της προοπτικής για εναλλακτικές μορφές τουρισμού!
Η Βοϊδοκοιλιά είναι η πλέον φημισμένη παραλία στη Μεσόγειο για το σχήμα του φυσικού κολπίσκου με μεγάλη καμπυλότητα και την ψιλή άμμο. Λόγω δε τοπικών ανέμων που πνέουν είναι άκρως ελκυστική για σερφ. Η παραλία στο Διβάρι διαθέτει τη δική της ξεχωριστή φυσική ομορφιά. Στη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, δίπλα στο ψαροχώρι της Μαραθόπολης, τους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά, υπάρχει η γνωστή και όμορφη παραλία του Λαγκούβαρδου. Ιδανική για τους φίλους των θαλάσσιων σπορ, ιδίως τους λάτρεις του σερφ, αφού έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα κυμάτων. Παράλληλα είναι ασφαλής, αφού δεν έχει δυνατά ρεύματα, και «κλειστή», ενώ σε αυτή τους καλοκαιρινούς μήνες (μόνο) λειτουργούν καντίνες (“beach bar”) για τους λουόμενους και θαλάσσια σπορ!
Ωστόσο, στις τρεις αυτές παραλίες, που αποτελούν προορισμό για σερφ χειμώνα – καλοκαίρι, απουσιάζουν οι στοιχειώδεις υποδομές, ενώ διαρκώς άγνωστοι «σπάνε» αυτοκίνητα σέρφερς για κλοπές. Πριν από λίγες εβδομάδες σημειώθηκαν τέτοια συμβάντα στην παραλία στο Διβάρι, ενώ το Σαββατοκύριακο επαναλήφθηκαν στο Λαγκούβαρδο.
Οι λάτρεις του σερφ, που έρχονται στην περιοχή για το αγαπημένο τους σπορ, έχουν περιέλθει σε απόγνωση από τα αλλεπάλληλα συμβάντα, καθώς άγνωστοι «σπάνε» τα αυτοκίνητά τους και κλέβουν ό,τι βρουν σε αυτά. Αντιλαμβάνονται και κατανοούν, όπως λένε, πως είναι δύσκολο λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων η Αστυνομία να παρέχει πλήρη αστυνόμευση κατά τη διάρκεια άσκησης της αθλητικής τους δραστηριότητας στη θάλασσα, ενώ τα οχήματά τους είναι εκτεθειμένα στη στεριά, αλλά επισημαίνουν ότι αυτά θα μπορούσαν να αποφεύγονταν εάν στις παραλίες υπήρχαν στοιχειώδεις υποδομές, όπως αποδυτήρια (σ.σ. έστω τουλάχιστον το καλοκαίρι) για να αφήνουν και κλειδώνουν τα πράγματα και τα ρούχα τους, νερό για να μπορούν τουλάχιστον να πλύνουν μια πληγή από ενδεχόμενο τραυματισμό, κάδους απορριμμάτων, αλλά και, γιατί όχι, παγκάκια και θέσεις στάθμευσης με σκέπαστρα για τα οχήματα, χειμώνα – καλοκαίρι, ώστε στα πρώτα να μπορεί να καθίσει κάποιος που απλώς θέλει να απολαύσει το θέαμα και τα δεύτερα για προστασία των οχημάτων. Επίσης, να γίνεται και το χειμώνα σε αυτές τις παραλίες καθαρισμός από φερτά υλικά και, κυρίως, ξύλα και καλάμια που «βγάζει» η θάλασσα.
Με αυτές τις στοιχειώδεις, φιλικές στο περιβάλλον παρεμβάσεις και υποδομές, οι παραλίες θα έδειχναν (ή και ήταν) «οργανωμένες» ως ένα βαθμό και αυτό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την εκδήλωση παραβατικών συμπεριφορών αγνώστων δραστών, ενώ θα προσέλκυαν το ενδιαφέρον ακόμα περισσότερων επισκεπτών.
Όταν κάθε Σαββατοκύριακο του χειμώνα (σ.σ. και το καλοκαίρι επί μέρες για διακοπές) επισκέπτονται τη Μεσσηνία για σερφ, το οποίο σημειωτέον είναι Ολυμπιακό άθλημα, δεκάδες ή και εκατοντάδες λάτρεις του αθλήματος, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και χώρες του εξωτερικού, διαμένουν σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής, επιλέγουν για τη σίτισή τους εστιατόρια της περιοχής, κάνουν ψώνια στην περιοχή, αφήνουν χρήματα στην περιοχή, ενισχύοντας τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις και τονώνοντας την τοπική οικονομία, θα πρέπει οι τοπικές Αρχές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους κι εφόσον πράγματι ενδιαφέρονται για την τουριστική ανάπτυξη, να μεριμνήσουν και για παροχή στοιχειωδών υποδομών στις προαναφερθείσες παραλίες – όπως και στις υπόλοιπες βεβαίως.